Fietsvakantie, hoe gezond is dat eigenlijk?


Steeds meer mensen kiezen voor een fietsvakantie. En met reden, want fietsen is leuk én gezond. Maar dan moet je wel goed voorbereid zijn. Met de steeds groeiende populariteit van fietsvakanties groeit ook het aantal blessures door overbelasting aan polsen, knieën, ellebogen, schouders, rug en nek.

Waarschuwing: hoewel in dit artikel een aantal fietsblessures worden genoemd, hoeven deze gezondheidsproblemen geen reden te zijn om niet op fietsvakantie te gaan. Het is een kwestie van voorbereiding, gezond verstand en luisteren naar je lichaam. De gezondheidsvoordelen van een fietsvakantie (frisse lucht, geen stress, actief bezig) wegen ruimschoots op tegen de nadelen.

De fiets

Veel fietsblessures zijn te voorkomen door bij de aankoop van de fiets niet alleen op het uiterlijk, maar ook naar framemaat en zithouding te kijken. Laat je goed voorlichten door de fietsenhandelaar.

Eenmaal in het bezit van een fiets, is het belangrijk het stuur en het zadel goed in te stellen. Deze instellingen zijn belangrijk voor een goede zithouding, en daardoor ook belangrijk om overbelastingsblessures te voorkomen. Wat de beste positie is verschilt per persoon. De een vindt het prettiger als het zadel schuin naar voren staat, terwijl de ander beter fietst als het zadel juist naar achteren is gericht. Probeer verschillende standen uit om erachter te komen wat voor jou het beste werkt. Schroom ook niet tijdens of na een fietstocht voorzichtig te sleutelen aan je zithouding.

Zadelpijn

Zadelpijn is nooit honderd procent te voorkomen. Er zijn echter wel maatregelen die je kunt nemen om de kans op zitvlakslijtage zo klein mogelijk te houden. De instelling van het zadel is daar dus één van, net als het soort zadel (hard of zacht, mannen- of vrouwenzadel). Een fietsbroek met een zeemleren binnenbroek helpen sommige fietsers van hardnekkige zadelpijn af. Zie je op tegen een strakke fietsbroek, ga dan eens op zoek naar de modieuze fietsbroeken die tegenwoordig verkocht worden. Niemand ziet zelfs meer dat je een fietsbroek draagt.

Plasklachten en meer

Mannen die vaak en intensief fietsen, kunnen op den duur ook nog met andere problemen te kampen krijgen, zoals moeite met plassen als gevolg van een geïrriteerde prostaat. Vorig jaar bleek uit een onderzoek bij Amerikaanse politiemannen die op de fiets patrouilleren dat zij vaker seksuele problemen ontwikkelen. Doordat het fietszadel de bloedtoevoer naar de geslachtsdelen belemmert, krijgen ze minder vaak een erectie, en als het al gebeurt is ‘ie vaak van relatief korte duur.

Valpartijen

Het meest in het oog springende risico van fietsvakanties zijn natuurlijk de valpartijen, aanrijdingen en andere ongelukken, met alle gevolgen daarvan. Dat kan varieren van schaafwonden, pijnlijke spieren tot botbreuken.

Voorbereiding

Zoals bij zoveel dingen, is ook bij een fietsvakantie of langere fietstocht de voorbereiding essentieel. Daarom hier een kort lijstje met websites die kunnen helpen bij de voorbereiding van een fietsvakantie.

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad

Plaats een reactie