Land en mensen leren kennen langs de Drauradweg

Elke trap op de pedalen verhoogt het plezier en de aantrekkingskracht van de Drauradweg. Over 222 van zijn in totaal 366 kilometer lengte slingert deze Drauradweg door Karinthië in de richting van Maribor.

Deze Drauradweg heeft over populariteit niet te klagen, vandaar dat reisorganisaties Eigenwijze-Reizen en Fietsrelax er een kant-en-klare fietsvakantie aanbieden. Dit voor fietsers die liever niet alles zelfstandig doen en hun hotel vast geregeld willen hebben. Dan volgt nu een impressie van deze fietsroute.

Fietsen langs de Drauradweg

De route is uniform bewegwijzerd en loopt grotendeels langs de Drau, de belangrijkste rivier van Karinthië, van west naar oost door een afwisselend gebied vol bergen en zwemmeren. De fietstocht door Karinthië is weliswaar zonder al te veel moeite in vier dagen af te leggen, maar dan blijft er geen tijd over voor de vele bijzonderheden langs de route.

En dan hebben we het nog niet eens over de vele culinaire verlokkingen uit de Karinthische Alpen-Adria-keuken, die dit jaar voor het eerst ook allemaal opgenomen zijn in een eigen boekje van de 50 gastheren en gastvrouwen langs de Drauradweg: het ‘Drau.Gastronomie.Büchl’. Wie niet de hele route wil fietsen, kan ook overstappen en een paar etappes per trein, per boot of met de Drauradwegbus afleggen. Desgewenst wordt ook het vervoer van de bagage geregeld. De ADFC (Algemene Duitse Fietsclub) beoordeelt de Drauradweg als 5-sterren-kwaliteitsfietsroute.

De start van de Drau Radweg

Eigenlijk wordt het startschot voor de Drauradweg op het Toblacher Feld in Italië gegeven. Vanaf Oberdrauburg fietst u voor het eerst door Karinthië. Al snel na het begin van de route volgt de eerste mogelijkheid voor een uitstapje: het kruidendorp Irschen met zijn kruiden-belevenishaltes. Een verborgen natuurjuweel, dat u moet zien, horen, ruiken en proeven. Hier is werkelijk overal een kruid tegen gewassen – de kruiden worden geplukt in de bergen van de 2000 meter hoge Kreuzeckgroep.

Onder begeleiding van de beboste heuvels van de Gailtaler Alpen met hun markante rotspunten fietst u richting Spittal, waar de volgende verlokking alweer uitnodigt tot een wat langere pauze. Café Moser is de naam van de gezellige gebaktempel, waar fietsers verwend worden met appelgebak en ijs-reindling. Het café behoort tot het samenwerkingsverband van de 50 ‘Drauradweg gastheren en gastvrouwen’ waar fietsers uitstekend verwend worden met Karinthische kaasnoedels, boerenspek en vis uit de Drau. De gastheren en gastvrouwen bieden overnachtingsmogelijkheden, veilige fietsenstallingen, de gelegenheid om natte kleding te drogen en oplaadpunten voor e-bikes.

Uitstapjes vanaf de officiële Fietsroute

Het is altijd de moeite waard om even van de Drauradweg af te wijken. Bijvoorbeeld naar de Faaker See. De beroemde tompoezen – hier heten ze Cremeschnitten – van Gasthaus Tschebull in Egg fietst u er met dat extra rondje rond het meer wel weer af. Een evenement dat echt niet gemist mag worden is de ‘Villacher Kirchtag’ (31 juli tot 7 augustus 2016), waarbij de stad aan de Drau een week lang op zijn kop staat.

Niet alleen de meer dan 130 traditionele evenementen rond tradities en gebruiken zijn erg aantrekkelijk, ook de culinaire verwennerijen zijn niet te versmaden. Het topgerecht is de gele ‘Kirchtagssuppe’, een soep die het best smaakt met Reindling, een gistgebak met een vulling van rozijnen en kaneel.

fietsen langs de Drauradweg
 © Drauradweg.com

Villach en Völkermarkt

De route tussen Villach en Völkermarkt is een van de afwisselendste van de hele Drauradweg. Uitstapjes naar de aan de route liggende meren – de Wörthersee, Faaker See of Klopeiner See, die wel tot 28 graden warm zijn – zijn zeer de moeite waard. Ook voor een verfrissende duik in het water. Voor een duik in de geschiedenis van Karinthië is Frög bij Rosegg aan te bevelen, een bezienswaardige plaats waar graven uit de Hallstatt-periode gevonden zijn. Het deel van de route door het Rosental loopt voor het grootste deel over goed begaanbare dijkwegen. Indrukwekkende rotsen, burchten en meren zorgen voor een afwisselend landschap. Een hoogtepunt van deze etappe is geweermakersstad Ferlach.

‘Jauntaler Had´n’ (boekweit uit het Jauntal) is een van de culinaire bijzonderheden van het zuidoosten van Karinthië. Rond de gemeente Neuhaus, die aan de Drauradweg ligt, vindt u niet alleen ongerepte natuur, een uitgesproken regionale cultuur en een enorme gastvrijheid, maar ook deze bijzondere boekweit, die een duidelijk stempel drukt op de gastronomie in de regio. Het is de basis voor diverse specialiteiten – ‘Sterz’, noedels, boekweitmeelknoedels, boekweittaart, boekweitbier, boekweitlikeur –  die bij de gastheren en gastvrouwen in de regio geproefd kunnen worden.

Handige hulp bij het plannen van uw route

Op http://touren.kaernten.at vindt u een persoonlijke routeplanner voor Karinthië. De routes worden weergegeven op interactieve kaarten en luchtfoto’s of in 3D en bieden een uitstekende, individuele hulp voor het plannen van uw vakantie- en recreatieactiviteiten in Karinthië. Eventueel kunnen de gewenste routes ook als routekaart uitgeprint worden. De routeplanner voor Karinthië wordt aangevuld met een selectie redactionele tips. Bovendien is er nu een nieuwe, informatieve app over de Drauradweg. Bekijk de pagina over andere fietsvakanties in Oostenrijk.

Kärnten Radreisen – specialist voor georganiseerde fietsreizen in Karinthië op www.kaernten-radreisen.at

Meer informatie over het onderwerp fietsen langs de Drau is te vinden op www.drauradweg.comwww.karinthie.com en www.touren.kaernten.at.

De nieuwste kaart met Karinthische fietsavonturen is verkrijgbaar via info@kaernten.at.

Meer informatie op www.karinthie.com

via: Kärnten Werbung GmbH
Völkermarkter Ring 21 – 23, A-9020 Klagenfurt
Tel. 0043(0)463-3000, Fax. 0043(0)463-3000-60
info@kaernten.at, www.karinthie.com

Reisorganisaties voor een fietsvakantie over de Drauradweg

Ik noemde al eerder 2 reisbureaus die een Drauradweg-fietsreis als aanbod hebben: Eigenwijze-Reizen en Fietsrelax. Er zijn er echter nog wel aantal. Ook Actief door Europa en Mozaïek Reizen bieden namelijk een dergelijke fietsvakantie aan.

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad