Fietsvakantie Alpe Adria Radweg: Fietsen van Salzburg naar het Italiaanse Grado

Overweegt u een fietsvakantie over de Alpe Adria Radweg? Een leuk idee, het is namelijk een mooie en populaire reis. Op deze pagina kunt u er meer over lezen.

De Alpe Adria Radweg is een bekende fietsroute die loopt van het Oostenrijkse Salzburg naar het Italiaanse Grado aan de Adriatische Zee. Officieel heet de route de Ciclovia Alpe Adria Radweg en het is iets meer dan 400 kilometer lang.

Logo Alpe Adria Radweg fietsvakantie

De route volgt de Alpen door het Salzburgerland en door Karinthië (Kärnten), waarbij fietspaden, oude spoorlijnen en kleine landwegen worden gebruikt. Het is een populaire route die voor de meeste fietsers goed te doen is. Leuk als u een ‘echte buitenlandse’ fietsvakantie wilt met bergen, maar niet te veel hoogtemeters wilt bedwingen.

Hoewel u door prachtige bergachtige gebieden rijdt, volgt u namelijk voornamelijk rivieren en voormalige spoorlijnen, die slechts heel geleidelijk stijgen. Als u van Salzburg (420 meter hoogte) naar Grado (zeeniveau) fietst, daalt u meer dan dat u stijgt.

U kunt uw reis zelf samenstellen, maar vanwege de grote belangstelling zijn er ook diverse reisorganisaties gespecialiseerd in fietsvakanties die u kunnen helpen met overnachtingen en routekaarten. Fietsen met kinderen is ook geen probleem.

Georganiseerde Fietsvakanties over de Alpe Adria Radweg worden onder andere aangeboden door Eigenwijze Reizen Fietsvakanties, SNP Natuurreizen en Fital Fietsvakanties. De trajecten, accomodaties et cetera verschillen onderling. Kijk dus goed of de reis aansluit bij uw wensen wanneer u boekt. Minstens zo leuk is het om uw Alpe Adria Fietsvakantie zelf samen te stellen.

Een schitterende fietsvakantie over de Alpe Adria Radweg

Als u de Alpe Adria Radweg wilt fietsen, kunt u het startpunt in Salzburg bereiken met de trein of met de auto. Sommige reisorganisaties bieden ook busreizen aan waarbij uw fiets mee kan (zie hieronder voor meer informatie).

Als u de volledige 400 kilometer wilt fietsen, wordt aangeraden de reis in 8 etappes op te delen. Gemiddeld fietst u dan 50 kilometer per dag, maar de kortste etappe is 37 km en de langste is 64 km, dus er is aanzienlijk verschil tussen de afstanden.

Map Alpe Adria Radweg fietsvakantie
Kaart van de route. © arge_kartographi. Dank aan SalzburgerLand Tourismus GmbH 

Volgens alpe-adria-radweg.com zijn er tijdens de hele route 3240 hoogtemeters, maar deze zijn over het algemeen geleidelijk en de Alpe Adria Radweg is geen zware fietsroute. Als er delen zijn die u niet ziet zitten, kan uw fiets met trein of bus naar een volgend punt op de route worden vervoerd.

Er is een mooi fietsroute-boekje van Uitgeverij Bikeline (te koop bij de Fietsvakantiewinkel) beschikbaar over deze fietsroute, inclusief hoogteprofielen. U vindt de overzichtskaart van dit fietspad onderaan deze pagina.

Acht fietsetappes die de stad van Mozart verbinden met de Adriatische Zee, door de Alpen.
Het Alpe Adria-fietspad, door de integratie van oude spoorlijnen en talloze tunnels, maakt van de Alpen-oversteek een plezierige tocht op twee wielen – met cultuur, sport en gastronomie. – Alpe-Adria-Radweg.com

Voorzieningen op de Alpe Adria Radweg

Gezien de prima voorzieningen langs de Alpe Adria Radweg wat betreft overnachtingsmogelijkheden, kunt u ook een heel ander plan aanhouden. Er zijn pensions, hotels en AirBNB’s beschikbaar en kampeerders kunnen hier en daar op een camping terecht.

Voor de wat meer geoefende fietsers kan 50 km gemiddeld wat aan de lage kant zijn, gezien de relatief lichte route. Als je deze route zelfstandig gaat fietsen kunt u natuurlijk helemaal zelf de dagafstanden bepalen. De fietspaden zijn vaak prachtig en het uitzicht is vaak geweldig. Over oude spoorbruggen, omgeturnd tot fietspaden en door soms lange, verlichte tunnels fietst men alsmaar verder de Julische Alpen in, afhankelijk vanaf welke kant u fietst.

Highlights tijdens je Alpe Adria fietsvakantie

Afhankelijk van welk deel van de route je pakt krijg je te maken met de verschillende highlights. De hoogtepunten van de Alpe Adria Fietsroute zijn onder andere de geboortestad van Mozart, Salzburg, met zijn barokke bouwstijl, het nationale park Hohe Tauern, en de aantrekkelijke gastronomie van drie landen: Oostenrijk, Slovenië en Italië. Daarnaast zijn er ook interessante stops zoals het Italiaanse grensplaatsje Tarvis, de wijnstreek in de regio Friuli, het uitzicht op de Alpen, het archeologisch gebied Aquileia en het historische centrum van Villach.

Fietsen via een Reisorganisatie

Als gevolg van de populariteit van deze route zijn er diverse reisorganisaties die fietsvakanties aanbieden op de Alpe Adria Radweg. Sommige van deze reizen zijn inclusief eigen vervoer, terwijl andere met een bus worden aangeboden. U kunt individuele reizen of groepsreizen boeken, en sommige organisaties bieden de complete route aan, terwijl anderen een deel van het traject of een variant aanbieden. Het is aan te raden om goed de dag-tot-dagprogramma’s van de verschillende reisorganisaties te bekijken.

  • Eigenwijze Reizen: Fietsvakantie Alpe Adria Radweg van Villach naar Grado. 7 dagen, logies en ontbijt. De tocht is wat lichter dan het eerste deel van Salzburg naar Villach, dat u ook kunt boeken. Of u boekt beide delen in 1x. U fietst deels over spoorfietspaden. Bekijk deze fietsvakantie of lees meer ober deze reisorganisatie.
  • SNP Natuurreizen: 6 of 11-daagse fietsreis. Fiets vanuit Villach in Karinthië naar het aan de Italiaanse Adriatische kust gelegen Grado. Of fiets de gehele route, met start in Mozart-stad Salzburg. E-bike huur mogelijk. Bekijk deze fietsvakantie of lees meer over deze reisorganisatie.
  • Fital Reizen: de enige busreis van het stel. De Alpe Adria fietsen als groep, van Villach naar Triëst. Inclusief bagagevervoer en 3 en 4-sterren accomodaties. Het landschap van deze route is afwisselend, majestueuze bergen, diepe valleien, meren en weelderige akkervelden wisselen elkaar af. Bekijk deze groeps-fietsvakantie of lees meer over Fital Fietsreizen.
  • Daarnaast hebben ook ECKTIV, ADE, Onderweegs in Italië en Mozaiek Reizen een aanbod op dit traject.
Brug fietspad Alpe Adria Radweg
typische brug voor de Alpe Adria Radweg

De 7-daagse tocht vanaf Villach naar Grado vormt het tweede afsluitende deel van de Alpe Adria Radweg. De tocht is wat lichter dan het eerste deel van Salzburg naar Villach. – Eigenwijze Reizen

Fietspad Alpe Adria Route


Ervaringen met een Fietsvakantie over de Alpe Adria Radweg

Bent u al eens op fietsvakantie naar deze bekende route geweest? Dan vind ik het leuk als u uw ervaringen achter wilt laten op deze site. Dit kan door een comment achter te laten of zelfs door een reisverslag(je) in te sturen via de contactpagina.

k heb er zelf een deel van gefietst; ik vond het een mooie route maar wel tamelijk druk. Zeker in vergelijking met waar ik daarvoor gefietst had. Het was wel heerlijk om veel (horeca)voorzieningen langs het fietspad te hebben. Bijvoorbeeld in een voormalig stationnetje waar je leuk wat kon drinken en waar ook vele reparatie-spullen voor fietser ter beschikking werden gesteld.

Tarvisio Alpe Adria
Kerk in de buurt van Tarvisio

Fietsvakanties in de Regio

Toch ergens anders fietsen in Oostenrijk of Italië? Bekijk dan de pagina’s over fietsen in Oostenrijk of die over fietsvakantie in Italië. Goede reis vast!

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad

Plaats een reactie