Fietsen in Oostenrijk

Bij ‘fietsen in Oostenrijk’ denken mensen vaak óf aan fietsen van de ene alpenpas naar de andere (en dus veel klimwerk), óf men denkt aan fietsen langs de Donau. Niet zo heel erg vreemd als je bedenkt dat 80% van Oostenrijk uit bergen bestaat, en de Donau-fietsroute misschien wel de bekendste fietsroute van Europa is.

Maar Oostenrijk biedt meer, veel meer. Zoals ieder land heeft Oostenrijk zijn rivierdalen, zoals dat van de Drau, waarlangs het heerlijk fietsen is. Vaak zijn er door die dalen en langs die rivieren zelfs bewegwijzerde fietsroutes gemaakt. Deze routes zijn niet stijl, en als je met de stroom meerijdt hoef je zelfs amper te klimmen. Als de terugweg je te zwaar valt of je fietst liever van het ene punt naar het andere zonder een rondje ervan te maken, dan kun je in Oostenrijk simpel je fiets in de trein meenemen. Alle fietsgidsen en fietskaarten voor Oostenrijk en Donau zijn verkrijgbaar bij de FietsvakantieWinkel.

Naast deze heerlijk fiets-bare rivierdalen biedt Oostenrijk ook nog eens de nodige cultuur in steden als Wenen en Graz, alsmede veel kastelen en andere overblijfselen uit vervlogen romantische tijden.

Fietsgebieden in Oostenrijk

Oostenrijk bestaat uit een aantal Bondsstaten, die allemaal hun best doen de fietstoerist voor zich te winnen. Vorarlberg en Tirol in het westen, Ober– en Niederösterreich in het noorden, Salzburgerland, Steiermark en Karinthië in het zuiden en Burgenland in het oosten aan de grens met Hongarije.

Van oost naar west loopt één grote bergketen (Alpen), daarnaast zijn er nog enkele ‘kleine’ bergketens zoals de Salzkammergut en de Allgauer Alpen. Ook op de grens met Italië zijn nog enkele bergruggen die niet tot de ‘echte’ Alpen behoren. De bergen in Oostenrijk zijn dus talrijk, maar niet zo hoog als de Zwitserse en Franse Alpen. Uitschieters zijn de Grossglückner en de Timmelsjoch, die beide de 2500 meter halen. Dat wil overigens niet zeggen dat je niet hoeft te klimmen: Stijgingspercentages tot 18% kom je veelvuldig tegen.

Burgenland is een relatief vlakke provincie, met golvende bossen, wijn- en graanvelden. Hoe zuidelijker je komt, hoe meer heuvels je moet befietsen. Rondom de Neusiedlersee is een fietsroute uitgezet die voornamelijk vlak is. De Jubileum-fietsroute loopt van zuid naar noord in Burgenland.

Karinthië biedt de fietser veel variatie: van redelijk vlak tot flinke bergen. De Drau-fietsroute loopt dwars door deze mooie provincie.

In het westen van het land kun je ’s winters erg goed skiën, maar zodra de sneeuw gesmolten is, is het er ook goed fietsen. Rond de Bodensee, en vanaf de Bodensee door Vorarlberg naar Tirol. Van Italië naar Duitsland voert de Via Claudia Augusta van zuid naar noord door Tirol, met aansluiting op de Inn-fietsroute, het rustige broertje van de Donau-fietsroute.

Het Salzburgerland biedt de fietser o.a. de Tauern-fietsroute. Door  Oberösterreich loopt de Enns-fietsroute en dwars door het Salzkammergut-gebergte de Salzkammergut-fietsroute. De Grenzland-fietsroute loopt over de Oostenrijks-Tsjechische grens, en sluit aan op de Kamp-Thaya-March-fietsroute in Niederösterreich. Steiermark tenslotte wordt doorkruist door de Mur-fietsroute.

Reisorganisaties voor een Fietsvakantie in Oostenrijk

Wilt u graag fietsen in Oostenrijk, maar de organisatie en overnachtingen overlaten aan een reisorganisatie? Dan is er keuze te over. Diverse goede reisorganisaties bieden fietsvakanties in Oostenrijk aan, over zowel populaire als minder bekende fietsroutes. Ik zet een aantal organisaties op een rij, met daarachter een kleine greep uit hun Oostenrijkse bestemmingen.

  • Eigenwijze Reizen: fietsvakantie Alpe Adria Radweg van Salzburg naar Villach, Donauradweg van Passau naar Wenen, fietsvakantie Drauradweg, Langs het IJzeren Gordijn, Rondom de Bodensee
  • SNP Natuurreizen: Drauradweg voor families, Romantisch fietsen langs alpenreuzen en ’10 meren’, Fietsen rond de Bodensee: klassieker door drie landen, Fietsroute naar de Adriatische Zee en meer.
  • ANWB Reizen: 9-daagse fietsrondreis Dromen langs de Drau Oostenrijk, 8-daagse fietscruise Donau Passau-Wenen-Passau – ms Primadonna
  • Mozaïek Reizen:  fietsvakantie langs de Mur (gezinsfietsvakantie), fietsreis langs de Moldau, Fietsen langs de rivier de Drau (Drauradweg), fietsvakantie langs de Etsch Radweg van Innsbruck naar Bolzano,  Fietsen van Passau naar Wenen langs boerderijen, Fietsvakantie Alpe Adria Radweg van Villach naar Grado / Trieste en nog veel meer.
  • Fital Fietsvakanties: Fietsvakantie Karinthië vanuit Hotel Rosentaler Hof, Drie Karintische Meren en de Drau, Fietsvakantie Karinthië Sachsenburg aan de Drau, Goldenen Rössl, Fietsvakantie het mooiste van de Donauradweg en nog veel meer.
eigenwijze Reizen banner


Mozaiek Reizen, specialist in fietsvakanties in Midden en Zuid-Oost Europa

Mozaiek reizen is een van de reisorganisaties met de meeste fietsvakanties in Oostenrijk in het reisaanbod. Of je nu met 2 of meer volwassenen of met kinderen wilt fietsen in Oostenrijk; je vindt er ongetwijfeld een reis die bij jullie reisgezelschap past. Ik licht een aantal reizen uit:

  • Fietsvakantie Passau – Wenen | langs de Donau | Tijdens deze fietsvakantie fietst u langs het mooiste deel van de Donau. Duur: 6, 8, 9 of 11 dagen, met een lage moeilijkheidsgraad. Voor iedereen goed te doen dus! Mozaiek Reizen biedt 7 varianten aan, die u vindt op de website. De verschillen zitten hem in het aantal dagen. Ook is er een sportieve variant en een variant langs boerderijen. Tot slot zijn er 2 fietsvakanties langs de Donau speciaal ontwikkeld voor kinderen. Bekijk deze reis & de varianten
  • Fietsen van Passau naar Wenen langs boerderijen | ik noemde hem net al even: de boerderij-variant van de Donau fietsvakantie. Het is de landelijke variant van deze klassieke rivier-route. Waarschijnlijk kom je hier aanzienlijk minder mede-fietsers tegen. U overnacht in gemoedelijke boerderijen, wijngoederen en persoonlijke pensions. De route is niet moeilijker dan de klassieke route. Bekijk de boerderijen-Donau-reis
  • Fietsen met kinderen langs de Donau – van Schärding naar Linz | Mozaiek Reizen houdt rekening met de kleine fietsreizigers. Ze hebben een flink aantal gezinsfietsvakanties ontwikkeld, waaronder ook langs de Donau. Tijdens deze fietsvakantie fietst u zowel in Duitsland als Oostenrijk. De duur is 7 dagen, en ook deze reis heeft moeilijkheidsgraad 1 uit 5. Bekijk deze kindvriendelijke fietsvakantie.
  • Fietsen met kinderen langs de Donau – van Linz naar Wenen | nog een fietsreis voor gezinnen met sportieve kinderen. Individuele family-tour langs 3*/4* hotels & Gasthöfe. U fietst langs de mooie blauwe Donau . De totale lengte is 210 km. Bekijk deze reis.
fietsen in Oostenrijk
Op fietsvakantie in Oostenrijk

Fietsen in Oostenrijk: Wegen en Verkeer

Oostenrijkers zijn erg fietsvriendelijk. De automobilisten rijden je meestal rustig voorbij, en zelfs de kleinste weggetjes zijn goed geasfalteerd. De (fiets)bewegwijzering is erg goed, en het fietsroutenetwerk wordt nog steeds uitgebreid. Oostenrijk doet er alles aan om de fietstoerist binnen te halen en dat merk je.

De wegen in Oostenrijk zijn over het algemeen vrij rustig te noemen. In het hoogseizoen echter kan het toch nog druk zijn, te meer daar alle toeristen dan over dezelfde wegen een berg op willen. Veel alternatieven zijn er dan niet.

Groot nadeel van Oostenrijk zijn de vele tunnels door de bergen. Niet iedere tunnel is geschikt voor fietsers, en in dat geval moet je wachten op bus of trein.

Over fietskarren in Oostenrijk is nogal wat onduidelijk. Officieel mag je in Oostenrijk niet met een fietskar op een fietspad fietsen, maar niemand die er op let of er wat van zegt. Hetzelfde geldt voor naast elkaar fietsen. Officieel mag je niet met zijn tweeën naast elkaar fietsen, maar niemand houdt zich eraan, behalve uiteraard als de verkeersveiligheid daarom vraagt.

Drauradweg bekende fietsvakantie in Oostenrijk
Even rusten langs de Drauradweg  © Drauradweg.com

Overnachtingsmogelijkheden in Oostenrijk

Campings zijn er in Oostenrijk in overvloed. Schoon en vaak op de mooiste plekjes van het land te vinden. Vrij kamperen is toegestaan buiten nationale parken en als de landeigenaar erin toestemt.

Zimmers frei en jeugdherbergen zijn door het hele land te vinden, uiteraard meer naarmate de streek toeristischer is. Ook hotels zijn in Oostenrijk in alle soorten en maten voldoende beschikbaar. Voor een goed overzicht kun je kijken op de oostenrijk-accommodatie.startpagina of op www.tiscover.com.

Fietsroutes naar Oostenrijk

Om op de fiets in Oostenrijk te komen zijn er een aantal mogelijkheden.

  • Amsterdam-Rome, de fietsroute van Paul Benjaminse doet Feldkirch in Oostenrijk aan. Vandaar kun je de lokale fietsroute (Bodensee-Vorarlberg) oppakken
  • Amsterdam-Rome van Reitsma komt eveneens door Feldkirch.
  • De Limes fietsroute: Van Nederland naar de Zwarte Zee. Deze route maakt in Oostenrijk een stuk gebruik van de fietspaden langs de Donau en doet Wenen aan.
  • Nederland-Praag en dan Praag – Wenen: De fietsgids ‘Fietsen naar Praag‘ beschrijft de route van Nederland naar Praag. Vanaf Praag kun je dan de ‘groene route’ naar Wenen fietsen. Zeker niet de kortste weg naar Wenen, wel een erg mooie.
  • Ook zijn er nog twee lange afstandsfietsroutes die Oostenrijk aandoen, maar niet in Nederland komen:
  • Bordeaux-Salzburg-Frankfurt (Ring 3)

Oostenrijk kent een aantal lange-afstands-fietsroutes. Daarnaast zijn er nog vele kortere fietsroutes uitgezet en beschreven op internet en bij plaatselijke VVV’s. Meer informatie hierover vindt u op de fietsvakantie-oostenrijk.startpagina.nl.

fietsers bij Drau rivier Oostenrijk
 © Drauradweg.com

Fietsroutes in Oostenrijk

De volgende fietsroutes staan hierboven in het kaartje ingetekend. Ze zijn allemaal gemakkelijk in beide richtingen te fietsen. De hier beschreven richting is de makkelijkste, dat wil zeggen zo mogelijk met de stroom van een rivier mee:

  • Bodensee – Vorarlberg: 320 km van Bludenz naar de Bodensee, waar de fietsroute aansluit op de Bodensee fietsroute.
  • Via Claudia Augusta: Gaat van Beieren naar Verona of Altino bij Venetië. Men fietst over de oude Romeinse Alpen-Keizerweg. Voor het Italiaanse deel kunt u kijken op velontour.info, voor het Duitse deel op www.viaclaudia.org.
  • Inn fietsroute: Ruim 500 km van Majola (aansluiting op de Via Augusta) tot aan Passau, waar de Donau-fietsroute in Oostenrijk begint. 1500 meter hoogteverschil wordt voornamelijk dalend ‘overwonnen’. De fietsroute loopt grotendeels over fietspaden langs de Inn of rustige landweggetjes. Zeer geschikt voor kinderen, en veel rustiger dan de Donau-fietsroute.
  • Mozart-fietsroute: 450 km lange fietsroute met Mozart als thema, maar daarom niet minder natuurschoon in Tirol en het zuiden van Duitsland.
  • Tauern-fietsroute: 300 km lange rondrit van het zuidwesten van de provincie Salzburg naar de stad Salzburg en via een andere weg weer terug.
  • Salzkammergut-fietsroute: 345 km fietsroutes door de Salzkammergut. Van Salsburg naar Hoher Dachstein.
  • Römer-fietsroute: Van de Attersee naar Passau, 130 km Romeinse geschiedenis.
  • Grenzland-radweg: 194 km bergachtig fietsen van Kramesau aan de Donau naar Neustift. Hier sluit de route aan op de Waldviertelweg.
  • Enns fietsroute: Van Flachau in Salzburg, via Steiermark naar de monding van de Enns in de Donau (bij, jawel, het stadje Enns). Af en toe een klim, maar voornamelijk dalende fietspaden en landweggetjes.
  • Kamp Thaya March fietsroute: Aftakking van de Donau-fietsroute in Niederösterreich door het Weinviertel. beduidend rustiger dan de Donau, en de mogelijkheid van een rondje. De route is 420 km lang en loopt van Kremms aan de Donau tot de Slowaakse grens, waar de March in de Donau uitmondt.
  • Donau-fietsroute: Waarschijnlijk één van de bekendste en tevens één van de drukste fietsroutes van Europa. Maar daarom niet minder mooi. Omdat iedereen redelijk hetzelfde tempo fietst, valt het ‘filerijden’ erg mee, en de Donau-route is zeker de moeite waard.Het oostenrijkse traject loopt van Passau via Wenen naar de grens met Slowakije. Kijk hier voor het routeboekje van Bikeline.
  • Drau fietsroute: 380 km langs de rivier de Drau, van de Italiaanse tot de Sloveense grens.
  • Mur-fietsroute: Van de bergbronnen van de Salzburger Lungau tot de hete bronnen van Steiermark, 365 km langs de Mur.
  • Neusiedlersee fietsroute: 145 km vlak fietsen langs de oevers van de Neusiedlersee. Gedeeltelijk over Hongaars grondgebied.

Tips als u gaat Fietsen in Oostenrijk

  • Mocht je ondanks het goede klimaat in Oostenrijk een periode van regen hebben of het tegemoet kunnen zien, zoek je heil dan eens een dal verder. Grote kans dat het daar wel mooi weer is en dat de regenwolken gewoon de bergen niet overkomen.

En tot slot nog wat linktips:

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad