FIETSVAKANTIES IN EUROPA

De beste start van uw fietsvakantie

Fietsvakantie uitrusting

Voor een fietsvakantie zijn veel dingen nodig, veel dingen zijn handig, maar nog veel meer dingen zijn overbodig. Toch ontkom je er niet aan om je fietsuitrusting voor je vakantie even kritisch door te nemen. Enkele belangrijke zaken zijn hier genoemd. Voor een complete paklijst voor een fiets-kampeer-vakantie kijk je hier.

fietstassen tent slaapzak slaapmatje kookgerei branders kleding en schoenen fietsen

fietstassen
Als je fietstassen wilt kopen, moet je over een aantal zaken nagedacht hebben: Allereerst het bedrag dat je ervoor over hebt. Wil je één grote fietstas (met of zonder bovenvak?). Hecht je veel waarde aan waterdichtheid of ga je rommelen met vuilniszakken?

Het voordeel van losse tassen is dat ze vaak beter zijn vast te snoeren (minder rammelen als de tas niet helemaal vol is). Vuilniszakken zijn heel erg waterdicht, maar dat betekent ook dat je bagage snel gaat broeien. Sommige moderne fietstassen zijn zo goed waterdicht dat je ze in het meer kunt gooien, maar je bagage toch droog blijft. De bij sommige fietstassen geleverde regenhoezen zijn slechts spatwaterdicht. Een flinke regenbui houden ze wel, maar langere buien achter elkaar niet meer. Ook water dat opspat van het wegdek kan in de tas doordringen.

Maak je tassen altijd stevig vast. Als ze te los zitten, gaan de tassen zwabberen, en je fiets dus ook. Een ophangsysteem met ‘kliksluitingen’ i.p.v. klittenband is steviger en is beter aan te passen aan je fiets. Voor een betere balans van je fiets is het handig om een gedeelte van je bagage in voortasjes te doen. Pas wel op dat je niet, omdat je meer ruimte hebt, ook veel meer gaat meenemen.

Een stuurtasje is erg handig omdat je daarin je papieren en handgeld kunt bewaren, en omdat je dat simpel van de fiets kunt halen als je een stad of kasteel wilt bezichtigen. Bovendien kan een stuurtas gebruikt worden als kaartenstandaard. O.a. Vaude en Ortlieb maken tegenwoordig volledig waterdichte stuurtassen. Is je tasje niet waterdicht, denk dan aan een plastic zakje voor je camera en je paspoort.

Bekende buitensportmerken die fietstassen in het assortiment hebben zijn ortlieb, vaude en agu. Ook winkelketens als Bever en Kathmandu (voorheen Demmenie) hebben een volledig waterdichte fietstassen-lijn. Als je het niet erg vindt om met Ortlieb-klonen rond te fietsen, scheelt het al gauw enkele tientjes.

Behalve fietstassen kan ook een fietskar een handige manier zijn om uw bagage te vervoeren. De Bob Yack is een goed bekend staande fietskar, maar er zijn nog vele andere opties. Koga brengt een fietskar met allerlei snufjes op de markt (maar daar is de prijs van de kar dan ook naar). De ExtraWheel (bekijk video) is een soort verlengstuk van je fiets en wordt steeds vaker gebruikt door racefietsers en grammenjagers.

begin van de pagina

tent
Een goede tent is belangrijk, vooral als je in streken fietst waar geregeld een bui valt. De tent moet dus absoluut waterdicht zijn, en stormvast. Er zijn heel lichte trekkerstenten, waarin je weinig ruimte hebt, of iets grotere, zwaardere tenten, waarin je goed kunt zitten. Een beetje 2 of 3 persoons-trekkerstent weegt maximaal 5 kg, inclusief rotsharingen (lichtgewicht rotsharingen zijn vederlicht, te koop bij o.a. Bever).

Kijk voor heel veel tentenmerken eens op de http://tenten.startpagina.nl/.

begin van de pagina

slaapzak
Afhankelijk van de streek waar je gaat fietsen kun je een slaapzak kopen, die voldoende warmte biedt (volgens de fabrikant). Neem die aangegeven waardes met een korreltje zout. De enige die beslist of je het warm genoeg hebt ben je zelf. En een extra paar sokken heb je snel aangetrokken.

Slaapzakken worden gemaakt van dons (voordeel: heel erg licht, klein op te rollen, warmer) of kunststof (goedkoper, makkelijker te reinigen). Sommige mensen zijn allergisch voor donzen slaapzakken, en zullen dus noodgedwongen een kunststof slaapzak aanschaffen.

begin van de pagina

kookgerei
Om te kunnen koken heb je een pan en een vuurtje nodig. Wil je iets uitgebreider koken, dan heb je het meest aan een pannensetje. In plaats van een vuurtje kan een brander handig zijn.

Je kunt kiezen uit verschillende materialen bij de aankoop van een pannenset: aluminium, roestvrij staal of een combinatie van beide. Aluminium heeft een zeer goede warmtegeleiding maar is moeilijker schoon te maken. Roestvrij staal geleidt iets minder maar is perfect te onderhouden en het materiaal deukt niet zo snel als aluminium. De combinatie van beide materialen is ideaal, maar nog niet zo veel toegepast.

Neem eens een kijkje bij een aantal fabrikanten van pannensets: MSR, SIGG en Primus

begin van de pagina

branders
De vakantiefietser heeft de keuze uit verschillende soorten branders. Welke brander voor zijn doel het meest geschikt is hangt af van het soort tocht dat hij van plan is te maken, in welk gebied, onder welke weersomstandigheden, welke brandstoffen er ter plekke verkrijgbaar zijn en hoe uitgebreid er gekookt gaat worden op reis.

De benzinebrander: Benzine is bijna overal te verkrijgen, en een benzinebrander brandt ook bij lage temperaturen. Bovendien wordt de vlam bij goed gebruik flink warm, waardoor het minder lang duurt om een pan water aan de kook te krijgen. Bekend voorbeeld: De MSR Whisperlite

De gasbrander: Eenvoudig in  de bediening, maar het duurt vaak wel even tot het water kookt. De originele gasbranders zijn erg windgevoelig. De Primus Eta – serie lost dat probleem voor een groot deel op. Voordeel voor de trekker is het lage gewicht en dat iedere zichzelf respecterende gezinscamping in Europa tankjes verkoopt. Nadeel is dat gas duurder in gebruik is. Bekende merken zijn Campinggaz of Primus.

De spiritusbrander: Eenvoudig in gebruik, maar wat traag. Vooral handig in koude gebieden en als er geen mogelijkheden zijn om eventuele defecten te laten repareren. Een spiritusbrander kan nauwelijks stuk.

De multi-fuel-brander: Kan zowel de voor- als de nadelen van verschillende branders combineren. Voor de gemiddelde-fietser binnen Europa wat te veel van het goede, voor de echte die-hard een must, vooral tijdens reizen waarin je door gebieden komt waarvan je niet weet welke brandstof er te krijgen is als jij ter plaatse bent. MSR heeft ook binnen deze groep een ijzersterk voorbeeld: de XGK EX, een zogenoemde ‘allesbrander’.

Tot slot nog een leuke gadget voor als je écht volledig bij wilt zijn: De Biolite Campstove is een fornuisje en USB-lader ineen. Brandstof moet je ter plekke zoeken (hout, papier, kolen). Na het koken kun je met de restwarmte je mobiel opladen.

begin van de pagina

slaapmatje
Een matje zorgt voor ligcomfort en isolatie. Maak voor jezelf uit welke van die twee het belangrijkste is. De klassieke luchtbedden zijn heel erg zwaar en isoleren slecht, maar liggen wel lekker. Een pomp voor je slaapmatje kun je vaak wel lenen van een caravanganger.

Zelfopblaasbare matjes hoef je niet op te blazen. Ze zijn klein op te ruimen, liggen goed en zijn niet zo zwaar. Er zijn verschillende diktes en lengtes verkrijgbaar. Laat je in een buitensportwinkel goed voorlichten voor je tot een keuze komt. Isolatiematjes zijn erg licht en isoleren geweldig, maar zijn niet erg comfortabel. Echt duurzaam zijn ze ook niet, al is dat afhankelijk van het gebruik.

Thermarest heeft tegenwoordig ook matjes in het assortiment, die je zelf moet opblazen, maar wél licht en comfortabel zijn, de NeoAir Trekker – serie.

begin van de pagina

kleding en schoenen

Waar sommigen zweren bij speciale fietskleding, zweren anderen bij een gewoon T-shirt en een gewone korte broek. Een fietsbroek met zeemleren lap kan fijn fietsen, maar ook erg broeierig zijn. Belangrijkste is dat de kleding lekker zit en je genoeg ‘ruimte’ hebt om je te bewegen. Tip voor degenen die geen fietsbroek willen dragen omdat het niet zo charmant staat: de zeem wordt door verschillende fabrikanten tegenwoordig ook in een normale, modieuze (korte) broek of rokje/jurkje genaaid. Dus de voordelen van een fietsbroek, en toch eruit zien als een van de vele andere toeristen. Datzelfde geldt ook voor fietsschoenen. Hoewel je je spierkracht beter over kunt brengen als je schoenen aan je trapper vastgeklikt zitten, is het ondoenlijk om een flinke wandeling te maken op de meeste fietsschoenen. Je zult dus zelf moeten uitmaken in hoeverre je profijt of last zult hebben van speciale fietsschoenen. De tegenwoordige loopfietsschoenen ondervangen dit dilemma voor een groot gedeelte, maar goed passende outdoorsandalen of wandelschoenen (die ook fijn zitten als je fietst) lopen nog steeds stukken beter. Om het voordeel van fietsschoenen toch te kunnen gebruiken kun je besluiten om ‘ouderwetse’ toeclips te gebruiken i.c.m. wandelschoenen.

begin van de pagina

fiets
Welke fiets is het meest geschikt om mee op fietsvakantie te gaan? Daar is moeilijk een antwoord op te geven. Het is sterk afhankelijk van wat je wil gaan doen (verhard of onverhard, veel of weinig bagage) en hoeveel geld je (ervoor over) hebt. Orienteer je voordat je een fiets koopt eerst goed door verschillende fietsenwinkels te bezoeken en je te laten voorlichten.

Er zijn in Nederland verschillende fietsenmakers die fietsen op maat maken (Snel, Vittorio), maar bedenk wel dat op maat gemaakte fietsen duurder zijn dan ‘standaard’ afgemonteerde fietsen.

Ook tussen verschillende A-merken zijn nog de nodige verschillen in prijs, uitrusting en kwaliteit (Kijk bijvoorbeeld eens bij Koga Myata, Giant en VSF). Als je een nieuwe fiets gaat kopen is het verstandig om je uitgebreid te laten voorlichten door meerdere fietsenmakers. Op de Fiets- en Wandelbeurs staan ieder jaar weer verschillende fietsenbouwers klaar om alle uitleg te geven die je nodig hebt.

Denk in ieder geval na over wat je maximaal wilt uitgeven, hoe zwaar de fiets mag zijn, de versnellingsbak (Rohloff, Alfine 11 of toch gewoon derailleur), de maat van de wielen (26, 28 of 29 inches). Kijk ter inspiratie eens op de site van de Vakantiefietser, of ga er langs.

begin van de pagina

Categorieën
SNP Fietsvakanties
Fiets-Fun fietsvakanties
Ga naar Eye4Cycling.nl