Fietsvakantie met Kinderen

Fietsvakanties zijn in. Kinderen zijn er volop in Nederland. Toch kiezen relatief weinig fietsers ervoor om ook op fietsvakantie te gaan als ze (kleine) kinderen hebben. Jammer, want een fietsvakantie is, mits goed voorbereid en rekening houdend met de wensen van de verschillende gezinsleden, een leuke manier van vakantie houden.

Dit artikel geeft info over en tips voor een fietsvakantie met kinderen, en ik noem ook een aantal reisorganisaties die fietsvakanties voor gezinnen aanbieden, zoals SNP Natuurreizen en Mozaïek Reizen. Mozaïek Reizen biedt, na SNP, de meeste familiefietsvakanties aan, namelijk 14 stuks.

Fietsen met baby’s

Baby’s meenemen op fietsvakantie gaat goed, maar dan moet je wel de juiste spullen hebben en die goed gebruiken. De meest voor de hand liggende methode om je baby mee te nemen op fietsvakantie is een fietskar. Achterin de fietskar kun je dan meteen de luiers en de dagvoorraad aan eten kwijt.

Een baby kan nog niet heel lang zelf rechtop zitten, dus zul je hem in de maxicosi of babyschelp moeten vervoeren. Maar zelfs dat is gebonden aan (tijds)grenzen. Te lang zitten in een maxicosi of babyschelp kan schadelijke gevolgen hebben voor de heupen en het ruggetje van je baby. Dus als je rekening houdt met de lichaamshouding van je kind, rustpauze houdt op zijn tijd en je de lat niet te hoog legt, kom je een eind. Zorg dat de baby op tijd zijn aandacht, zijn voedsel en zijn droge luier krijgt, en je fietst na een uitgebreide pauze makkelijk weer een uur verder met een slapend kind.

Fietsen met peuters en kleuters

Als de kinderen iets groter worden, willen ze niet de hele tijd stilzitten, maar onderweg spelen en op de camping vriendjes maken. Dat betekent dus dat je je overnachtingen zodanig moet plannen dat ze ’s middags en ’s avonds andere kinderen kunnen ontmoeten. Onderweg zijn de kinderen al gauw tevreden met een gezellige sfeer, een natje en een droogje op zijn tijd, en wat speelgoed in de fietskar.

Fietsen met kinderen van de basisschoolleeftijd

Vanaf een jaar of 7 willen kinderen uiteraard meefietsen. Dat kan door een kinder- of aanhangfiets aan je eigen fiets te koppelen, of door je kind helemaal zelf te laten fietsen. In beide gevallen zul je rekening moeten houden met de af te leggen afstand, en de soort route die je uitkiest. Een kind een berg op laten zwoegen is één keer leuk, een tweede keer heb je grote kans dat het de sfeer niet ten goede komt. Op tijd rusten, af en toe een beloning in de vorm van een ijsje of een extra rustpauze bij een speeltuintje doen wonderen. Ook een vooraf besproken einddoel van die dag geeft een boel extra motivatie.

Fietsen met oudere kinderen

Zijn je kinderen de lagerschoolleeftijd voorbij, dan bestaat er op een gegeven moment uiteraard de kans dat ze helemaal niet meer meewillen op fietsvakantie. Willen ze dat nog wel, dan is het zaak dat zo te houden. Betrek ze zo veel als mogelijk bij het plannen van de route en het kaartlezen, het uitkiezen van de camping, de af te leggen dagafstanden, het bepalen van de rustdag en de besteding daarvan, het bezichtigen van kerkjes onderweg, etc. Belangrijk is ze niet te overvragen, want dan is de lol er snel vanaf, voor zowel het kind als voor de ouders.

Reisorganisaties voor Fietsvakanties met het Gezin

Liever alle zorg en uitzoekwerk uit handen? Georganiseerde fietsvakanties voor gezinnen zijn er meer dan genoeg! Een aantal reisorganisaties biedt fietsvakanties met kinderen aan, langs kindvriendelijke fietsroutes en vaak met overnachtingen waar aan kinderen is gedacht. Ik zet er een aantal op een rijtje, met daarachter een greep uit de kindvriendelijke fiets-bestemmingen:

  • SNP Natuurreizen: Frankrijk, Sud-Tirol en Trentino, Zuid-Dalmatië, Asturië, Via Rhona, Catalonië, Canada
  • Fietsrelax.nl: Drenthe, Twente, Dordogne, Loire-dal, Piemonte, Jutland, Provence, Duitsland
  • MozaiekReizen.nl: Tauern Radweg (Alpen), Praag naar Dresden, Langs de Mur in Oostenrijk, Merano naar het Gardameer, fietsen langs de Loire. Dit zijn speciale familiefietsvakanties, compleet met bijvoorbeeld hotels met speeltuinen en/of zwembad, en dagen met andere activiteiten zoals kanoën, wandelen of klauteren bij een high-rope centre.
  • Cycletours.nl: Groepsreizen met kamperen, leuk voor de kinderen! Of individuele fietsvakanties met het gezin. Bourgondië en Morvan, Karinthië, Triglav (Slovenië)
SNP gezin banner

Tips voor een fietsvakantie met kinderen

Om het fietsen leuk te houden voor alle gezinsleden volgen hier een aantal tips:

1. Zoek een route uit die enige afwisseling biedt (lees: rivieren, bruggen, kastelen, speeltuintjes, ijsjes), zonder al te veel steile hellingen en drukke verkeersaders. Plan niet te veel en te ver. Afstanden tussen de 30 en 60 km zijn normaal, uiteraard afhankelijk van de leeftijd van je kind. Bedenk dat als er onderweg veel te zien is, dit stimulerend kan werken, maar uiteraard ook ’tijd kost’. Een pretpark dat in de buurt is en waar jullie wat langer blijven is ook altijd leuk.

2. Pas zowel tempo als afstand aan aan je kind. Dit betekent uiteraard niet dat je die laatste 5 kilometer naar de camping maar niet meer moet fietsen omdat je kind huilt, maar als je iedere dag het laatste half uur met een jengelend kind rond fietst, ga je dus net te lang door. Zoek tijdig een overnachtingsplaats, dat voorkomt zoeken met hongerige / jengelende kinderen.

3. Pauzeer op plekken waar je kind zijn benen kan strekken, kan voetballen, kan rennen. Doe je zelf mee, dan geef je meteen de aandacht die een kind ook op vakantie nodig heeft. En het is nog leuk ook.

4. Durf een onverwachte rustdag in te lassen als het kind (of jijzelf) de camping helemaal het einde vindt, of wanneer je de indruk hebt dat je kind eigenlijk gewoon een dagje ‘rust’ wil.

5. Beloon je kind voor ‘goed gedrag’, dus koop bij aankomst op de camping eens een ijsje of een bord patat.

6. Neem niet te veel speelgoed mee (dat is allemaal extra gewicht), alleen het speelgoed waar je kind veel en lang mee speelt. Je zult zien dat je kind onderweg met alles speelt. Een tak in een zandvlakte is al gauw een vishengel.

7. Betrek oudere kinderen bij de route en het uitkiezen van de overnachtingsplaats. Een eigen fietscomputertje doet wonderen. Net als een bewegwijzerde route, zodat de kinderen ieder volgend bordje kunnen ‘ontdekken’. Door je kinderen mee te laten beslissen hoe de route moet lopen, geef je ze wat verantwoordelijkheid. Het is spannender voor hen, en je hoeft ze waarschijnlijk minder te activeren.

8. Geef oudere kinderen een gedeelte van hun eigen bagage, bijvoorbeeld een stuurtasje met eigen speelgoed en achterop een slaapzak en een matje. Dat staat stoer, en scheelt weer ruimte en gewicht op je eigen fiets. Zit je kind nog in een kinderkar of op een aanhangfiets, bedenk dan dat jij al dat gewicht zelf moet voortbewegen. Vooral in een kinderkar is nog een flinke bagageruimte. Pas op dat je niet te veel meeneemt. Slaapmatjes, slaapzakken enz in kindermaten zijn te koop bij de Fietsvakantiewinkel.

9. Schroom niet om hulp in te roepen van treinvervoer als het allemaal net iets te ver blijkt. Ga je wel door, dan loop je het risico dat je het jaar daarna wat opstartproblemen hebt, omdat de kinderen niet meer willen.

10. Voel je niet verplicht om je eigen vakantieschema te volgen. Doe wat jijzelf en je kinderen leuk vinden, maar hou altijd de regie in handen.

11. Een goede voorbereiding van je fietsvakantie kan je helpen bij het motiveren van je kinderen, maar ook kun je zelf veel leren van ervaringen die andere fietsende gezinnen al opdeden, en op het internet delen. Veel informatie, materiaaltips en reisverslagen zijn te vinden op de fietsvakantie-kinderen.startpagina.nl en natuurlijk op www.fietsenmetkinderen.info. (momenteel offline, wordt aan gewerkt staat er)

12. Bedenk tot slot, dat als iemand geen plezier in de vakantie heeft, niemand van het gezin het uiteindelijk nog echt leuk zal vinden.

fietsen met kinderen door het bos
Op fietsvakantie met de kinderen. Lekker de natuur in

Nog wat mooie websites over fietsen met kinderen:

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad