FIETSVAKANTIES IN EUROPA

De beste start van uw fietsvakantie

Fietsen in Frankrijk

Voor veel Nederlanders is Frankrijk hét vakantieland, zeker ook voor fietsers: er zijn bergen, vlaktes, strand, bossen, natuur, cultuur, kortom voor elk wat wils. Bovendien zijn er veel overnachtingsmogelijkheden, van simpele campings tot de betere hotels. Ook loop je als fietser weinig kans om de weg kwijt te raken, mede door de goede bewegwijzering en de goed beschreven fietsroutes, zowel in Frankrijk als er naar toe vanuit Nederland.

gebieden verkeer overnachten routes tips

Frankrijk fietsgebieden

In de verschillende rivierdalen in Frankrijk is het heerlijk fietsen (fietskaarten, klik hier). Langs veel rivieren zijn aan beide zijden wegen. Eén grotere, drukke weg, en één minder drukke weg. Deze minder drukke weg is dus zeer geschikt om rustig te kunnen fietsen. Langs de kanalen worden de vroegere jaagpaden in hoog tempo omgebouwd tot steeds betere fietspaden. Nadeel hiervan is dat sommige rivierdalen erg druk kunnen zijn. Het Rhone- en Loiredal bijvoorbeeld worden door verschillende reisorganisaties ‘befietst’. La Loire à Vélo is bezig om de fietsroute langs de Loire geheel te bewegwijzeren.  Geen rivierdal, maar wel mooi en vlak fietsen? Begin 2010 komt de nieuwe fietsgids ‘fietsen langs het Canal du Midi’ uit. De route voert van de Middellandse Zee naar de Atlantische oceaan, langs het Canal du Midi en vanaf Toulouse het Canal de Garonne.

Langs de kust is het soms pittig fietsen. De wind kan je flink parten spelen, maar ook de vele kleine riviertjes houden je aardig bezig: iedere keer moet je helemaal naar beneden en dan weer omhoog. Iets verder landinwaarts zijn beide ‘nadelen’ minder prominent aanwezig. Maar of dat leuker fietst zul je voor jezelf moeten uitmaken.

In Noord-Frankrijk fiets je relatief vlak: je bent de vorige heuvel nog niet af, of de volgende dient zich aan. Het is nergens supersteil, nergens superinteressant, maar voor de liefhebber van rust, ruimte en graanvelden is het er heerlijk fietsen. Er zijn ook in dat deel van Frankrijk veel interessante kerken, kastelen en stadjes, en toeristen zie je er waarschijnlijk weinig.

In de heuvels in Bretagne, Normandië, de Champagne en de uitlopers van de echte berggebieden is het heerlijk fietsen, mits je niet te veel riviertjes kruist. Al snel worden de bergen groter, de hellingen steiler en de zweetdruppels talrijker. Ga je de bergen in, zorg dan in ieder geval dat je weet wat je doet: je conditie moet op peil zijn, doe rustig aan, zorg voor voldoende proviand (water!) en een goede fiets met bergverzet. Neem op tijd je rust, ook als je bijna boven bent. Niets is zo vervelend als boven op de top zo uitgeput te zijn, dat je niet meer kunt genieten van het uitzicht. Bovendien wordt de afdaling door (over)vermoeidheid al snel gevaarlijk. Hoewel het niet voor alle weggetjes geldt, kun je grofweg zeggen dat de Vogezen, de Jura en het Centraal Massief tot het middengebergte behoren. ‘Hoe kleiner het weggetje, hoe steiler het is’ klopt niet altijd, maar wel vaak!

Het Centraal Massief is mooi fietsen. Langs de rivier de Tarn, kun je redelijk makkelijk omhoog gaan. Wil je de causses op, dan is dat pittiger. Je krijgt er echter een zeer mooie fietstocht voor terug. Als je de keus hebt, kun je het Centraal Massief, evenals de Vogezen, het beste vanuit het westen befietsen. In de Jura is het het makkelijkst fietsen als je van noord naar zuid gaat.

Het hooggebergte is alleen geschikt voor de echte cracks. Het natuurschoon en de vergezichten zijn overweldigend, maar je krijgt het niet voor niets. De weg naar de top is al gauw 20 km lang, en de hoogteverschillen zijn niet voor de poes. Meer dan 1500 meter klimmen is geen uitzondering. Over het algemeen genomen zijn de Alpen zwaarder dan de Pyreneeën. Verhaal apart is natuurlijk de Mont Ventoux, die iedere fietser ooit wil beklimmen, maar waar grotere fietsers hun tanden op stuk hebben gebeten. Wees gewaarschuwd.

Georganiseerd reizen door de Alpen en Pyreneeen kan ook. Bijvoorbeeld met Alpe d’Huez-Fietsreizen en Col d’Extrême.

Wil je niet de grote cols van de Pyreneeën doen, maar wel in de schaduw van de bergen wil fietsen, dan is de Katharen-Basken-route misschien een goed idee.

Tot slot nog een woordje voor Corsica: hoewel de bergen niet zo hoog zijn, zijn de te klimmen meters vergelijkbaar met de echte alpencols. Ook Corsica moet dus niet onderschat worden.

Frankrijk wegen en verkeer

De auto’s in Frankrijk rijden vaak hard. Dit wordt in de hand gewerkt door de vaak rustige wegen, die zelfs naar de kleinste gehuchten goed geasfalteerd zijn. Pas bij net geasfalteerde wegen op dat je niet onderuit gaat door de losse steentjes. Praktisch alle wegen hebben een letter en een aantal cijfers om de weg aan te duiden. De D-wegen zijn doorgaans het meest geschikt als fietsweg. Bedenk in de bergachtige gebieden dat een grotere weg vaak vlakker is dan een klein weggetje.

Franse automobilisten rijden hard, maar zijn meestal ‘aardig’ voor fietsers. Is er geen plaats om in te halen, dan zal de gemiddelde Franse automobilist dat ook niet doen. Het meeste gevaar heb je in Frankrijk te duchten van Nederlandse Caravangangers, die even waren vergeten dat de caravan nog achter de leasebak hangt. De claxon wordt door Fransen veelvuldig gebruikt: voor een scherpe bocht, bij ergernissen, maar zeker ook voor hij je inhaalt. Voordeel is dat je weet dat een auto je gaat inhalen, nadeel is dat je er vaak van schrikt. Fietspaden zijn in opkomst, maar nog niet erg gebruikelijk. Vooral in de vlakkere toeristengebieden langs rivieren en kanalen wordt hard gewerkt aan een fietspaden-netwerk.

Frankrijk overnachtingsmogelijkheden

Frankrijk is een Eldorado voor de kampeerder, tenminste als je de beruchte hurktoiletten voor lief wilt nemen. Als bij een camping een bordje hangt met ‘complet’, zoek dan de eigenaar of beheerder even op. Tien tegen één dat dat bordje niet voor fietsers geldt. Zeker niet als je er een moe gezicht bij trekt. Campings varieren van Campings à la Ferme (boerderijcampings) tot luxe woonoorden met 5 sterren. Warm water is er bijna altijd, meestal (nog) gratis.

In het hele land zijn Gîtes d’étappes (herbergen) waar je normaal gesproken onaangekondigd een kamer kunt huren. Hotels en Kamers bij particulieren zijn eveneens wijd verspreid.

Wil je echt goedkoop uit zijn, dan mag je in Frankrijk wild kamperen, mits je zo mogelijk toestemming hebt van de eigenaar. In natuurparken en waar dat expliciet staat aangegeven, is wildkamperen verboden.

Zoek je een overnachtingsmogelijkheid? Met deze websites begin je je zoektocht snel en geordend:

Frankrijk fietsroutes

Veel fietsroutes hebben Frankrijk als eindbestemming, of ze komen dwars door Frankrijk heen. Ook vanuit Nederland zijn veel fietsroutes beschreven die ergens in Frankrijk eindigen. Hieronder volgt een korte opsomming.

 • Groene Weg naar de Middellandse Zee: Route van Maastricht naar Stes Marie de la Mer aan de Franse Riviera.
 • Langs Oude Wegen: Fietsroute van Maastricht en Aken naar de voet van de Pyreneeen (Oloron St Marie of Lourdes)
 • Loire – Donau fietsroute: Route langs de Loire in Frankrijk, via Zwitserland, naar de Donau in Duitsland. Deze route sluit aan op de Loire-kastelenroute.
 • Nantes – Budapest: Fietsroute dwars door Frankrijk, via Zwitserland en Oostenrijk naar Boedapest in Hongarije. De route heet Euroroute des Fleuves (Rivierenroute), en volgt inderdaad hoofdzakelijk grote rivieren als de Loire en de Donau.
 • Onbegrensd fietsen naar het Zuiden: In de serie Onbegrensd fietsen naar het Zuiden van Paul Benjaminse zijn goede en mooie routeboekjes verschenen met fietsroutes naar de Bourgogne (deel 1 van de route naar Barcelona), Rome, Venetië en Parijs.
 • St Jacobsroute (Santiago): De pelgrimsroute naar Santiago de Compostela is één van de bekendste lange afstandsfietsroutes, en voert van Haarlem via Parijs naar Santiago in Spanje.
 • Transeuropéenne: Europese fietsroute die van Trondheim en Moscou naar Santiago loopt. Het franse gedeelte loopt van Compiegne (halverwege Luik en Parijs) via Parijs naar Hendaye (aan de voet van de west-franse Pyreneeen).

Uiteraard zijn er ook binnen Frankrijk vele fietsroutes beschreven en soms zelfs bewegwijzerd:

 • Basel – Tours: Fietsroute van Basel (Zwitserland) naar Tours, een stukje van een van de zogeheten ringen van het fietsweb.
 • Fietsen op de Mont Ventoux: Hoe en van welke kant je de meest gevreesde berg van Frankrijk kunt beklimmen, vind je op deze website.
 • Fietsroutes Corsica: Fietsrouteboekje van Luc Oteman. Hoewel uitverkocht, loont het de moeite om te zoeken op internet of in de bibliotheek, want de routes op Corsica zijn adembenemend.
 • Fietsroutes in de Morvan: Dick Arendhorst beschrijft op zijn website vijf genbieden, met ieder één of meer fietsroutes. Het betreft de gebieden
 1. Le Drôme met Die als standplaats, een gebied met talloze cols en veel natuurschoon ten Zuidoosten van Valence,
 2. Les Alpilles, een bergrugje ten Zuiden van Avignon met ook veel platteland,
 3. het gebied rond de Mont Ventoux, niet die berg zelf,
 4. Le Luberon, in het departement Vaucluse, bij Avignon, en
 5. Corsica, “bloedmooi en heel veel cols en adembenemende weggetjes vol wilde beesten en andere Corsicanen”.
 • FFCT: De Franse Fietsersbond beschrijft op haar website verschillende lokale fietsroutes, maar de navigatie en de taal werken niet mee om de juiste informatie op te halen. Klik hier voor een kaartje met de fietsroutes
 • Genève – Middellandse Zee: Een groene fietsroute (Voie Verte) over oude jaagpaden en spoorlijnen van Geneve naar Pont Saint Louis aan de Middellandse Zee.
 • Groene Valleien Fietsroute: Fietsroute dwars door Noord Frankrijk van Boulange sur Mer (aansluiting op de LF1) naar Wormeldange in Luxemburg. Een stukje van Ring 1 van het fietsweb.
 • Katharen – Basken route: Een fietsroute van 600 kilometer van Narbonne naar Biarritz, door de Franse uitlopers van de Pyreneeen.
 • La Loire à Vélo: Website van de Stichting die de Loire fietsroute bewegwijzerd.
 • Langs Zuid-Franse Gorges: Verschillende fietsroutes in het zuiden van Frankrijk tussen Avignon en Nice. Zowel mogelijkheden om de routes in te passen in een langere fietstocht, als om een ‘rondje’ te maken in Zuid Frankrijk.
 • Loire Kastelen fietsroute De welbekende Loire fietsroute beschreven van Tours naar Nevers.
 • Midden Frankrijk route Fietsroute van Bordeaux naar Geneve, ring 3 van het fietsweb.
 • Normandië Bretagne route: Fietsroute van Boulogne-sur-Mer naar Saumur (Loire), en daarmee een 600 km lange verbinding tussen de LF1 en de Loire Kastelen Fietsroute. Met aftakking naar Mt Saint Michel.
 • Voies Vertes: Deze ‘groene wegen’ zijn fietsroutes over jaagpaden en spoorlijnen. het zijn tot op heden nog voornamelijk kortere stukjes in alle delen van Frankrijk. Er wordt echter hard gewerkt om de verschillende fietspaden aan elkaar te verbinden.
 • De Honderd Cols Tocht: 4000 kilometer, 100 bergen en 60 heuvels. Niet voor niets wordt deze tocht de ‘Ultieme uitdaging voor fietsers’ en ‘de zwaarste fietstocht ter wereld’ genoemd.
 • La Vélodyssée, een lange route langs de westkust van Frankrijk van Nantes naar de Spaanse grens.
 • Parijs – Mont St Michel – Nantes.
 • Groene Weg van Londen naar Parijs.

Op onze routepagina vindt je nog meer informatie over een aantal van deze routes. De routeboekjes zijn te bestellen via de Fietsvakantiewinkel.

Frankrijk fietstips

 • Neem in Frankrijk altijd een zwemslip mee als je gebruik wilt maken van de campingzwembaden. Met een boxershort wordt je steeds vaker uit het zwembad gehouden.
 • Met ieder woordje Frans dat je spreekt, groeit de welwillendheid van de Franse gastheer. Een beetje talenkennis is dus dubbel handig.
 • Neem ook eens een kijkje op de frankrijk.startpagina.nl en fietsvakantie-frankrijk.startpagina.nl.
Categorieën
SNP Fietsvakanties
Fiets-Fun fietsvakanties
Ga naar Eye4Cycling.nl