FIETSVAKANTIES IN EUROPA

De beste start van uw fietsvakantie

Fietsen in Belgie

België lijkt op Nederland. En toch is België heel erg anders. Want behalve Nederlands wordt er Frans en Duits gesproken, behalve vlak land en polders zijn er bergen (de Ardennen). En hoe je het ook went of keert, je bent duidelijk in het buitenland. Zichtbaarder dan wanneer je de Duitse grens passeert. Hoe dat komt? Geen idee. Maar zeker is dat België heel veel te bieden heeft voor de vakantiefietser: ruimte, mooie routes, gezellig volk en natuurlijk de Vlaamse friet.

gebieden verkeer klimaat overnachten routes tips

gebieden 

In Noord België zijn vlakke gebieden. Het Vlaams Laagland komt nergens boven de 50 meter NAP uit. Zuidoostelijk van de lijn Luik – Namen – Charleroi zijn uitgestrekte bossen en diepe rivierdalen. Hier fietst het al wat moeilijker. Nog verder naar het Zuiden nader je de Ardennen.

De Belgische kust is voor de fietser niet zo interessant, vanwege de drukte van het massatoerisme. Meer landinwaarts fiets je tussen de grote(re) rivieren in vlakke tot rustig glooiende dalen. Beneden Brussel is landbouw- en veeteeltgebied.

Het meest interessante deel van België is voor de fietser zonder twijfel de Ardennen. De bergen steken soms tot 600 meter boven NAP uit. De weggetjes zijn vaak smal, en kunnen ontstellend steil zijn, tot wel 20%. Gemiddeld houden de Belgen het gelukkig op zo’n 10%. En dat is ook genoeg.

De provincie Luxemburg is dun bevolkt, met een mooi landschap. Een fijn oord voor de fietser. Dit stuk van België is helemaal ingericht op het toerisme, zonder dat dat vervelend is. Alleen de weekenden kunnen echt heel druk zijn door de dagjesmensen in de auto.

verkeer

België heeft een redelijk dicht wegennet. De kwaliteit van de wegen laat soms te wensen over: kasseien en betonplaatwegen zijn niet altijd prettig om op te rijden. Positief is dat in België steeds meer fietspaden worden aangelegd, vooral langs kanalen en rivieren en over voormalige spoorwegtracés. In het algemeen geldt dat hoe drukker de weg, hoe beter het asfalt, en hoe rustiger de weg, hoe slechter fietsbaar door kuilen of kasseien. Ieder voor zich zal dus zijn of haar prioriteiten moeten stellen, en een evenwicht vinden tussen autodrukte en fietsgemak.

De bewegwijzering is vaak gewoon slecht. Het lijkt of iedere gemeente en iedere provincie maar wat doet, en alsof de Vlaamse en Waalse overheden zich er niet mee willen bemoeien. Een goede fietskaart is dan ook een must. Ook de vele mooie en vaak goed beschreven routes zijn aan te bevelen.

klimaat (zie ook de vakantieweerpagina)

Het weer in België is vergelijkbaar met dat van Nederland. In de Ardennen wil het nog wel eens flink tekeer gaan. In het algemeen geldt: hoe zuidelijker je komt, hoe groter de kans op mooi weer.

overnachten

Kampeerterreinen zijn er in België in overvloed. Helaas niet allemaal met een schoon toilet, maar dat worden er langzaam maar zeker toch steeds meer. Verder het bekende arsenaal van jeugdherbergen (vooral Vlaanderen), slapen bij de boer (vooral Wallonië), en als je meer te besteden hebt hotels in alle soorten en maten.

Klik hier voor meer campings in België

Kom je al fietsend naar het zuiden door Hoegaarden? Overnacht dan in de Bed & Breakfast van Carole en Dirk, Klein Paradijs.

routes

Voor de klimgeiten onder ons: www.klimroutes.nl, met veel mooie routes in de Ardennen. Veel Belgsiche fietsroutes (o.a. de verschillende knooppunten-routes) zijn ook beschreven in allerhande fietsgidsen.

Voor diegenen die meer van ‘toerfietsen’ houden, heeft België een netwerk van Landelijke fietsroutes in Vlaanderen en in Wallonië. Op de fietsrouteplanner-startpagina.nl staan in de rubriek België een aantal fietsrouteplanners voor België op een rij.

Voor een overzicht van kortere fietsroutes kijkt u het beste op de site van fietsen.123

tips

  • België is meertalig, en dat ligt gevoelig. Hoewel je als fietser meestal weinig last zult hebben van Waals-Vlaamse strubbelingen, groeit de welwillendheid van de Waalse gastheer met ieder woordje Frans dat je spreekt. Een beetje talenkennis is dus wel handig.
  • Neem ook eens een kijkje op de belgie.startpagina.nl.

 

Categorieën
SNP Fietsvakanties
Fiets-Fun fietsvakanties
Ga naar Eye4Cycling.nl