Fietscruises & Fiets-Vaarvakanties

Een fietscruise is een ideale vakantie voor mensen die houden van een actieve fietsvakantie in combinatie met lekker genieten aan boord van een schip. Na een dag op de trappers geniet u van een relaxte namiddag en avond op een schip met goede faciliteiten. Omdat de fietsroutes de rivier volgen hoeft er nauwelijks geklommen te worden, en zijn er veel faciliteiten onderweg.

Bekende aanbieders van dit soort fiets-vaarvakanties zijn ANWB Reizen en Fital Fietscruises, maar er zijn er nog veel meer. Deze 10 reisorganisaties zet ik in dit artikel op een rijtje.

Wat is een Fietscruise?

Bij een fietscruise brengt u de nacht door op een (cruise)schip, en overdag maakt u een mooie fietstocht, doorgaans langs een rivier. Eenmaal aangekomen op de plek waar het schip heeft aangelegd voor die dag gaat u weer aan boord, voor het diner. Vaak kunt u ook een fietsdag overslaan, als u liever meevaart.

Fiets-riviercruises zijn zeer populair, zoals die van Passau naar Wenen langs de Donau. De prijzen voor fietscruises kunnen aardig uiteen lopen, en zijn bijvoorbeeld afhankelijk van de hut waar u slaapt en de faciliteiten aan boord. Zo hebben sommige cruiseschepen een zwembad of andere wellness-faciliteiten.

Donau fiets-vaarvakantie bij Wachau
De Donau bij Wachau, waarlangs u de bekende Passau – Wenen fietsroute af kunt leggen

Vaak zijn er langs deze populaire fietsroutes langs rivieren ook hotel-fietsvakanties te boeken, maar de fiets-vaarvakanties zijn minstens zo populair. U vindt ze bij de volgende organisaties:

ANWB Fietscruise

ANWB-Fietsvakanties-logo-150x150-1

Dat de ANWB Reizen aanbiedt weet vast niet iedereen, en dat ze tegenwoordig ook een ruim aanbod aan fietsvakanties hebben is nog minder bekend. Hier onder ook een flink aantal fietscruises naar zeer populaire fietsregio’s. ANWB-leden krijgen korting.

Tijdens hun fiets-vaarvakanties geniet u overdag van prachtige stadjes en steden, en natuurlijk de natuur. Dikwijls zijn de fietspaden autovrij, en omdat het vaak om toeristische bestemmingen gaat zijn er meer dan voldoende terrasjes en lunchgelegenheden onderweg. De Passau – Wenen fietsvakantie is waarschijnlijk de bekendste, maar ze hebben er veel meer:

 • Fietscruise Passau – Wenen op schip ms Primadonna. 8-daagse fiets-vaarvakantie
 • 7-daagse fietscruise Betuwe & Biesbosch op schip ms De Nassau
 • Donau Passau-Boedapest-Passau op schip ms Primadonna. 8-daagse fiets-vaarvakantie
 • 7-daagse fietscruise Hanzesteden op ms De Nassau
 • Bekijk alle fietscruises van ANWB Reizen

Fital Fietscruise

Fital Fietscruises logo

Fital Fietscruises heeft ook een ruim aanbod aan rivier-fietsvakanties Al hun riviercruises hebben fietsniveau 1; dat wil zeggen dat ze geschikt zijn voor alle fietsers. De routes en dagafstanden zijn dus zeer goed te doen (wellicht te eenvoudig/kort voor de geoefende fietser). U vind het actuele aanbod op Fital.nl.

Ze hebben fietsen & varen vakanties in zowel eigen land als in het buitenland, waarbij met name Oostenrijk, België en Duitsland populaire bestemmingen zijn.

Ook heeft Fital een Kennismakingscruise, voor mensen die twijfelen of een fietscruise iets voor hen is. Tijdens deze korte cruise (opstappen in Nijmegen) krijgt u een goede indruk van wat zo’n vakantie inhoudt. Als u naderhand een ‘echte’ fietscruise boekt krijgt u een leuke korting. Enkele populaire bestemmingen van Fital Fietscruises:

 • Fietscruise Passau – Wenen
 • Fietscruise Main: fietsen langs de Romantische Strasse
 • Fiets en Vaarvakantie Munster-Köln 
 • Fietscruise Zeeland & West Nederland
 • Dalmatische kust Fietscruise (Kroatië)
 • Fietscruise Rondje Nederland met de IJssel en het IJsselmeer
 • Bekijk alle fiets-vaarvakanties van Fital Fietscruises
Fital Fietscruises banner 728x90

De dagelijkse fiets- en vaartrajecten zijn zo op elkaar afgestemd dat u ontspannen kunt fietsen terwijl er tijdens deze fietscruise vaarvakantie ook voldoende tijd is om aan boord te relaxen. – Fital Fietscruises

Boat Bike Tours

boat bike tours logo

Sinds vier decennia verzorgt Boat Bike Tours fiets-vaarreizen. Jaarlijks ontvangt deze touroperator 15.000 fietsliefhebbers aan boord van hun schepen. Gedetailleerde informatie over de verschillende reizen en dagelijkse programma’s is beschikbaar op de website van Boat Bike Tours, BoatBikeTours.nl.

Heeft u de voorkeur om met een gids te fietsen of verkiest u zelfstandigheid? Wenst u specifiek op een bepaald schip te verblijven? Plant u een lang weekend of eerder een hele week? Dankzij de handige zoekfunctie kunt u moeiteloos uw ideale fietsvakantie vinden.

CycleTours Fietscruises

Cycletours logo

CycleTours is een reisorganisatie die diverse typen fietsvakanties aanbiedt: van wielrenreizen, gezinsvakanties met de fiets tot fietsreizen in Slovenia waar u eerst met een (geweldige) fietsbus naar toe rijdt. Sowieso is Cycle Tours een aanrader wat betreft fietsvervoer, met hun ruime fietsbussen.

Naast bovenstaande vakanties bieden ze dus ook fietscruises aan. Deze CycleTours Fiets-vaarvakanties kunnen met uw eigen of huur (elektrische)fiets worden gedaan. U overnacht op een van hun rijnaken, die speciaal geschikt zijn gemaakt voor fietsvakanties. Alle hutten hebben een eigen toilet en douche, en uw bagage wordt uiteraard vervoerd.

Deze fietscruises gaan op basis van Volpension. Er rijdt een fiets-begeleider van Cycletours mee, maar u kunt zelf u dagindeling gen snelheid bepalen.

Bekijk alle mogelijkheden op hun site Cycletours.nl. Groepsreizen worden uitgevoerd in samenwerking met reisorganisatie Sawadee. Hier onder volgt een aantal voorbeelden van hun fiets-vaarvakanties:

 • Fiets-vaarvakantie Langs Rhône, Arles – Lyon. 8-daagse reis
 • Langs de Loire van Briare naar Nevers. 8-daagse reis
 • Nancy – Straatsburg. 8-daagse reis
 • Fietscruise Amsterdam – Brugge
 • Noord-Holland incl. Texel
 • Fietsen langs Moezel en Saar: Cochem – Mettlach
 • Bekijk alle fietscruises op Cycletours.nl

Uw hotel vaart als het ware met u mee. En mocht u een dag niet willen fietsen, dan kunt u altijd aan boord blijven en genieten van een vaartocht en het landschap vanaf het water bekijken. – CycleTours

ECKTIV Wandel- & Fietsvakanties

ECKTIV fietscruise logo

ECKTIV is een organisatie die zowel fiets- als wandelvakanties aanbiedt. Ze hebben een mooie website waar de reizen worden gepresenteerd. Ook de nieuwsbrief is een aanrader. Onder hun fietsvakanties ook een beperkt aantal fietscruises.

Met ECKTIV kunt u gaan fietsen en varen in Kroatië en Nederland. Wat betreft ‘gewone’ individuele fietsvakanties is het aanbod wat ruimer.

Bekijk alle mogelijkheden op de website ECKTIV.nl. Dit zijn op moment van schrijven hun fietscruises:

 • Fiets-vaarvakantie hanzesteden langs Rijn en IJssel
 • Fiets-zeilvakantie over IJsselmeer en Waddenzee
 • Fiets-vaarvakantie door de Kvarner-Bocht van Kroatië
 • Fietscruise langs de eilanden van Zuid-Dalmatië
 • Fiets-vaarvakantie door de natuurparken van Dalmatië, Kroatië

TravelyDays

Travelydays Fietscruise logo

TravelyDays is uw reisorganisatie voor een fietscruise in Kroatië en vele andere landen. Ze bieden vakanties met de fiets en een hotelschip, of fietsvakanties in comfortabele hotels met bagagevervoer. Hier behandel ik natuurlijk alleen de fiets-vaarvakanties van TravelyDays, en dat zijn er aardig wat!

Waarschijnlijk is dit de reisaanbieder met de meeste bestemmingen wat betreft fietscruises. U kunt met hen gaan fietsen en varen in Italië, Duitsland, Kroatië, Griekenland, Frankrijk en zelfs Schotland. Ook is er een fiets-vaarvakantie in Vlaanderen en in eigen land.

Een greep uit het grote aanbod van TravelyDays:

 • Fietscruise Passau – Wenen
 • Fiets- en vaarvakantie Rond het IJsselmeer
 • Fiets- en vaarvakantie Sail en Bike Waddeneilanden
 • Fietscruise Moezel met het schip MS Princesse Royal
 • Moezel & Saar Fietscruise
 • Passau, Wenen, Bratislava en Boedapest fietsen & varen
 • Fietscruise Parels van Dalmatië – van Split naar Dubrovnik
 • Fietscruise Griekenland – Cycladen en Saronische eilanden
 • Fiets- en vaarvakantie van Venetië naar Mantua
 • Provence & Camargue: Fiets-vaarvakantie in Frankrijk

Fietsvakantie-Duitsland.nl

logo-fietsvakantie-duitsland

Deze reisorganisatie organiseert fiets-vaarvakanties en fietscruises in Duitsland. Zoals u hier onder ziet duren de cruises altijd zo’n 8 dagen. Naast fietscruises biedt fietsvakantie-duitsland.nl ook andere type fietsreizen aan.

U kunt op deze pagina meer lezen over deze reisorganisaties voor fietsvakanties in Duitsland. Hier onder een overzicht van hun huidig aanbod van fietsen & varen:

 • 8 daagse fiets-vaarvakantie op de Rijn van Mainz naar Straatsburg of omgekeerd
 • 8 daagse vaar-fietsvakantie op de Rijn van Keulen naar Mainz
 • Fietscruise op Moezel en Saar van Saarburg naar Koblenz of omgekeerd 
 • 8 daagse fietscruise langs de Main van Aschaffenburg naar Bamberg (of omgekeerd)
 • 8 daagse fiets-vaarvakantie Neckar en Rijn | van Bad Wimpfen naar Koblenz (of omgekeerd) 

Op fietsvakantie-duitsland.nl vind je naast de klassieke fietsreizen ook tal van originele fietsvakantie-ideeën die je niet overal tegenkomt.

Actief door Europa

Actief door Europa logo

Actief door Europa, ook wel ADE genoemd, is ook een reisorganisatie die actieve vakanties aanbiedt: zowel fietsvakanties als wandelvakanties.

Voorheen hadden ze ook fiets-vaar vakanties maar deze lijken op moment van schrijven even uit het aanbod verdwenen.

Mocht dit weer veranderen zal ik dat hier updaten. Andere fietsvakanties van ADE bekijken? Bezoek ade.nl.

Feenstra RijnLijn Fietscruise

Feenstra fietscruises

Feenstra fietscruises biedt momenteel 2 van dit soort reizen aan. Een fietscruise Brabant en de Biesbosch, en de Fietscruise langs de Loreley.

Daarnaast hebben ze nog veel meer riviercruises, maar daarbij is fietsen geen (hoofd)thema. Met Feenstra Rijn Lijn kunt u varen in Nederland en België. Bekijk het gehele aanbod van Feenstra op FeenstraRijnLijn.nl.

Fietscruise over de Donau
de fietscruise over de Donau; zeer populaire route onder Nederlandse fietsers

Tot zover het overzicht van reisorganisaties voor fietscruises. Toch liever een ander type fietsvakantie bekijken? Eigenwijze Reizen, SNP Natuurreizen en het eerder genoemde ANWB Fietsvakanties bieden diverse soorten fietsreizen aan. Van standplaats-vakanties tot individuele fietsvakanties op prachtige bestemmingen.

Ervaringen met Fietscruises

De Donau-fiets-vaarvakantie is vermoedelijk de meest geboekte fietscruise. Maar ook fietsvakanties met schip over de Saar, Main, Moezel en de Rijn vinden gretig aftrek. Omdat er dus veel fietsers moeten zijn lijkt het me leuk hier reis-ervaringen te verzamelen.

Dus, hebt u al eens een fietscruise gemaakt? Dan lees ik natuurlijk graag uw ervaringen terug! U kunt een korte review achterlaten, en vergeet ook niet uw bestemming en reisbureau te benoemen. Uw ervaring kan andere fietsers helpen bij het kiezen voor de juiste vakantie.

Ik heb ook een overzicht gemaakt van reisorganisaties voor fietsvakanties in het algemeen. Dit zijn dus niet alleen fiets-vaarvakanties, maar allerlei type fietsreizen. Als u lekker gaan fietsen en varen: alvast veel plezier gewenst!

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad

Plaats een reactie