Balkan Kust Route: fietsen van Triëst tot Igoumenitsa

In 2022 fietste ik de gehele Balkan Kust Route, althans de hoofdroute, van het Italiaanse Triëst tot het Griekse Igoumenitsa. Het was een fantastische reis en ik deel op deze pagina graag een aantal foto’s, zodat u een goede indruk krijgt van deze fietsroute langs de ‘kust’ van de Balkan. U bent per slot van rekening vast op deze site gekomen omdat u graag meer wilt weten over deze fietsroute. Eerst een korte introductie, daarna volgen de foto’s.

Wat is de Balkan Kust Route precies?

De Balkan Kust Route Fietsroute strekt zich uit over een lange afstand en volgt de kustlijn van Kroatië vanaf het Italiaanse Triëst. Het omvat diverse (deels optionele) eilanden en bijzondere steden zoals Split en Dubrovnik, doorkruist kort Bosnië-Herzegovina en gaat vervolgens door Montenegro en Albanië tot aan Igoumenitsa in Griekenland. De hoofdroute bedraagt ongeveer 1.600 kilometer, maar de totale lengte kan variëren afhankelijk van de gekozen varianten. Voor de goede orde: dit is een totaal andere route dan de  ‘Dwars door de Balkan Route’.

Het bijbehorende gidsje van de Balkan Kust Route wordt uitgegeven door Cycling Europe. U kunt de gids bestellen op de website Cyclingeurope.nl of bij de Fietsvakantiewinkel. De route is samengesteld door Erik van den Boom, die groot fan is van de regio, met name Albanië begreep ik uit zijn lezing. Check voor je eventueel deze route gaat fietsen ook absoluut de route-updates op zijn mooie website bikelike.nl

Hoe kom je bij het startpunt? Ik heb gekozen voor de fietsbus van Cycletours, die weliswaar niet in Triëst stopt maar wel in Bled. Vanuit Bled kun je met de trein en nog een 50-tal kilometers fietsen in Triëst geraken. Sommige fietsers die ik tegenkwam deden een deel van de Balkan Kust route en waren bijvoorbeeld naar Split gevlogen. Dat kan natuurlijk ook. Met de trein zijn er wellicht ook mogelijkheden.

Foto’s van de Balkan Kust Route

Dan volgt nu een selectie van foto’s. Ik heb er natuurlijk veel meer gemaakt maar onderstaande geeft denk ik een goede indruk van deze fietsreis.

Triëst, startpunt van de Balkan Kust Route
Triëst, startpunt van de Balkan Kust Route
Piran Slovenie
Piran, een van de drie havensteden van Slovenië

De Balkan Kust Route: Er zit heel wat klimwerk bij, maar de te overwinnen hoogtes zijn doorgaans niet zo groot. In de zomer kan het warm zijn, maar dat geldt vooral voor juli en augustus. En er zijn inderdaad nog sporen van de oorlog in twee korte secties van deze route. – Cycling Europe

Oprtalj
Oprtalj
Cres eiland Kroatië

veerboot Balkan
een van de veerboten die de Kroatische eilanden en het vasteland verbinden
Eiland Rab
het eiland Rab
Balkan Kust Route onverhard stuk

Het eiland Pag
Het eiland Pag
Zadar
Zadar
Krka Watervallen
Krka Watervallen
Split Kroatie
Split
Vela Luka
Vela Luka
Korčula
Korčula
Korčula
Korčula
 camping in Bosnië-Herzegovina 
 camping in Bosnië-Herzegovina 
Mostar
Mostar, je moet hiervoor de hoofdroute af maar zou het zeker niet overslaan, was echt een hoogtepunt van de reis
vlak voor de grensovergang Bosnië-Herzegovina - Kroatië
vlak voor de grensovergang Bosnië-Herzegovina – Kroatië
Dubrovnik
Dubrovnik
pauw op Lokurm
op het ‘Pauweneiland’ Lokrum, leuk uitstapje vanuit Dubrovnik
Kotor Montenegro
Kotor in Montenegro
Kotor klim Balkan Kust Route
De grootste klim tijdens de Balkan Kust Route: die vanuit Kotor
uitzicht Mausoleum van Petar II Petrović Njegoš 
uitzicht van het panorama-punt achter het Mausoleum van Petar II Petrović Njegoš 
Meer van Shkodër balkan Kust Route fietsvakantie
bij het Meer van Shkodër
Albanië
Albanië
Museum House of Leave in Tirana
Museum House of Leave in Tirana
muurschildering in Tirana
een van de vele muurschilderingen in Tirana
Mount Dajti
met de fiets in de kabelbaan naar Mount Dajti voor een mooie afdaling weer Tirana in
Barat, stad van de 1000 ramen
Barat, stad van de 1000 ramen
strand bij Vlorë
strand bij Vlorë
Balkan Kust Route Albanie

De Balkan Kust Route verbindt trouwens de bestaande Griekenland fietsroute van Cycling Europe met de fietsroutes door Midden Europa en de routes naar Venetië, die ook door de uitgeverij van Paul Benjaminse zijn uitgebracht. De route sluit ook aan op de Dwars door de Balkan fietsroute, die ook vrij nieuw is.

Ik kwam tijdens mijn fietsreis weinig Nederlanders tegen die ook deze route deden. een stel reed het traject tussen Split en Dubrovnik. Verder kwam ik opvallend veel fietsers tegen die op weg wanren naar Athene.

Kustroute Ionische Zee
Kustroute Ionische Zee
landschap regio Sarandë
voor of net na Sarandë
maaltijd in Igoumenitsa
laatste maaltijd van de Balkan Kust Route in Igoumenitsa

Ik heb diverse routes van Cycling Europe gereden met fiets en fietstent, zoals de Fietsroute naar Parijs, Fietsen naar Barcelona, Fietsen naar Rome, een deel van de Veneto-route en een deel van Salzburg naar Venetië, maar de Balkan Kust Route vond ik de mooiste en meest avontuurlijke fietsvakantie tot nu toe. Voor aankomende zomer staat de Provence op het programma, ook al uitgebracht door Uitgeverij Benjaminse.

Hebt u zin gekregen om te gaan fietsen door de Balkan, maar toch liever niet zelfstandig maar georganiseerd? Zowel Djoser als Sawadee bieden fietsvakanties in de Balkan aan. Dit gaat in beide gevallen om groepsreizen.

Ervaringen met de Balkan Kustroute

Als u dit leest en ook al deze route hebt gefietst vind ik het uiteraard leuk als u uw ervaringen ook wilt delen. Dat kan door hier onder een reactie achter te laten, of u kunt contact opnemen via de contact-pagina.

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad

Plaats een reactie