LF Zuiderzeeroute: historische fietstocht rond het IJsselmeer

De vernieuwde LF Zuiderzeeroute werd in 2020 geïntroduceerd, en werd daarmee 1 van de voorlopig 4 nieuwe LF-routes van Nederland. Deze fietsroute is met haar 440 kilometer uitermate geschikt voor een korte fietsvakantie in eigen land.

LF Zuiderzeeroute Icoon

De route volgt bij benadering van de voormalige Zuiderzee, die na de aanleg van de Afsluitdijk veranderd is in het IJsselmeer. Onnodig te zeggen dat er nauwelijks sprake is van klimmen of zelfs hoogteverschillen. Het is derhalve ook een zeer geschikte route voor een fietsvakantie met de kinderen.

De LF Zuiderzeeroute loopt veelal langs het water en doet veel mooie oude vissers-stadjes en zeehandel-stadjes aan. Er is een prima fietsgidsje voor deze fietsroute en op de officiele website lfzuiderzeeroute.nl vind je veel bruikbare aanvullende informatie, en kun je ook de GPX-files downloaden. Ook vind je er meer ervaringen en verhalen van fietsers die deze tocht al eens gedaan hebben.

Hoogtepunten en Foto’s LF Zuiderzeeroute

Map LF Zuiderzeeroute
De LF Zuiderzee Route © Nederland Fietsland

Ik fietste deze route enkele zomers geleden en ben er zeer over te spreken. Ik heb de LF Zuiderzeeroute uitgebreid met tripjes over Texel en Vlieland, maar je kunt er nog meer Waddeneilanden aan toe voegen natuurlijk als je zin en de tijd hebt.

Hoogtepunten waren voor mij  Enkhuizen, Vlieland, Schokland, Kampen en het Muiderslot, waar ik allemaal nog nooit geweest was gek genoeg. Daarnaast heb ik op een aantal leuke campings overnacht, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor hotels of Vrienden op de Fiets. Zie ook de Overnachten-pagina voor alle mogelijkheden.

 Met de LF Zuiderzeeroute ontdek je wat de krachtmeting tussen mens en natuur heeft opgeleverd. Je fietst over grote stukken ingepolderd land en waterbouwkundige werken. – lfzuiderzeeroute.nl

LF Kustroute: 1 van de voorlopig 4 nieuwe LF-routes van Nederland

Op een fietstrip maak ik altijd een veel foto’s, waarvan ik ’s avonds bij de tent gelijk weer een groot aantal verwijder. Op deze site heb ik geen reisverslag van de LF Zuiderzeeroute geplaatst, maar alleen een selectie foto’s die – denk ik- een goede indruk geven van de fietsvakantie. Een meer uitgebreide beschrijving vind ie op de de site fietsvakanties.net. Overigens heb ik ook de LF Kustroute gefietst; een fotoverslag van die LF Fietsroute vind je op deze pagina.

Muiderslot
Het Muiderslot. Dag 1 had ik slecht weer, maar dat kwam daarna helemaal goed
bordje van de LF Zuiderzeeroute
Het te volgen bordje van de LF Zuiderzeeroute
Hoorn
Hoorn

Dromedaris in Enkhuizen
Dromedaris in Enkhuizen
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Zuiderzeemuseum Enkhuizen, aanrader!

LF Zuiderzeeroute bootjes

Nederlands Stoommachine-museum in Medemblik
Het Nederlands Stoommachine-museum in Medemblik

Fijne kampeerplek met picknicktafel
Fijne kampeerplek met picknicktafel
Fietsen op Texel
Texel, geen onderdeel van de LF Zuiderzeeroute maar wel leuk om er als variant bij te doen.
Museum op Texel
Museum op Texel
Museum Kaap Skil
Nog een foto van Museum Kaap Skil in Oudeschild, Texel
Van Texel met de boot naar Vlieland
Van Texel met de boot naar Vlieland
Vlieland
Vlieland
Vlieland Kustlijn
Vlieland
Zeehonden-excursie op de Waddenzee
Zeehonden-excursie op de Waddenzee
Camping en Groepsaccommodatie Hilarides
Camping en Groepsaccommodatie Hilarides, prima plek
Workum Lf Zuiderzeeroute
Workum
Hindelopen
Hindelopen
Schokland
Schokland
Schokland
Schokland
Kampen
Kampen
Elburg
Elburg

Hopelijk heeft deze fotoserie je een goed beeld gegeven van de LF Zuiderzeeroute. Naast deze route zijn er momentele nog 3 andere routes: de LF Kustroute, LF Maasroute en de LF Waterlinieroute. Laatstgenoemde hoop ik deze zomer te gaan fietsen.

Alternatieve korte Fietsvakanties in eigen land

Wil je graag op fietsvakantie in Nederland maar is 440 kilometer wat te veel van het goede, of spreekt de LF Zuiderzeeroute je toch niet zo aan? Kijk dan eens op de fietsarrangementen pagina voor korte fietsvakanties van 2 a 5 dagen in Nederland. Hierbij overnacht je in hotels, zijn ontbijt en meergangen-diner meestal inclusief en wordt je bagage dikwijls vervoerd. Ideaal voor ‘beginnende’ fietsvakantie-gangers. Ook leuk als je met kinderen fietst. Ik moet wel zeggen dat ik bovenstaande route van harte kan aanbevelen.

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad

Plaats een reactie