Fietsen in Zwitserland

In tegenstelling tot wat je zou verwachten is Zwitserland een ideaal fietsland. Je kunt als je dat wilt het hooggebergte in, maar je kunt eveneens zonder problemen relatief vlak blijven fietsen. Met behulp van het helemaal bewegwijzerde fietsroutenetwerk van Veloland Schweiz  kun je een mooie route uitzetten, die voor iedereen geschikt is. In Zwitserland kom je tien keer meer vakantiefietsers met kinderen tegen dan in welk ander land dan ook. En het leuke is, het zijn voornamelijk de Zwitsers zelf die massaal op de fiets, in de fietskar of op de aanhangfiets stappen.

Fietsgebieden in Zwitserland

Hoewel ruim driekwart van Zwitserland bergachtig is, kun je er langs de rivierdalen heerlijk rustig en makkelijk fietsen, bijvoorbeeld langs de Rijn en de Rhone. Iets zwaarder wordt het als je van de rivierdalen afwijkt, zoals bijvoorbeeld de merenroute doet.

Aan bergen in Zwitserland dus geen gebrek: In het westen ligt de Jura, die doorloopt tot in Frankrijk. Als je van noord naar zuid fietst is de Jura goed te befietsen. Het gebied oostelijk van de Jura, het Mittelland, strekt zich uit tot aan de Bodensee. Het is minder bergachtig, maar kent nog de nodige heuvels. In noord-oost Zwitserland ligt de Bodensee, waar veel mensen met kinderen fietsen, en verschillende reisorganisaties georganiseerde reizen aanbieden. Hou je van gezellige drukte op het fietspad en van véél campings, dan is het een erg leuk fietspad. De rest van Zwitserland is Alpengebied, met hoge cols en weinig wegen.

Verkeer

De wegen die er zijn zijn goed, breed, maar soms druk. Op hellingen staan, als er tenminste een fietsroute over de pas loopt, bordjes met daarop informatie hoeveel kilometer je moet klimmen, en hoeveel hoogtemeters je dan maakt. Zoals het Zwitsers betaamt, klopt alles. Er ontbreekt geen enkel bordje.

Zwitsers zijn hoffelijk in het verkeer. Je wordt ingehaald met een ruime bocht, en als het nodig is, blijft een zwitserse automobilist rustig tot aan de top achter je hangen. Als je dan ruimte maakt, krijg je een vriendelijke toet en vaak een bemoedigende duim.

Mocht je geen zin hebben om een berg te beklimmen, bedenk dat dan liefst van te voren. Vaak kun je omhoog met de trein of met de postbus.

Klimaat: beste tijd om te fietsen in Zwitserland

Zwitserland is een groen land, en dat is niet voor niets. Omdat de regenwolken de Alpen niet over komen, zullen de regendruppels naar beneden moeten. Af en toe kun je dus een flinke bui op je dak krijgen. In de Alpen kan het weer per bergketen flink verschillen. Hoe zuidelijker je komt, hoe droger en warmer het wordt. Vooral ’s avonds en ’s ochtends kan het behoorlijk fris zijn. Ga je echt de bergen in neem dan een goed windjack en handschoenen mee, want bovenop de alpentoppen kan het behoorlijk spoken en koud zijn. Als je handen onderweg naar beneden half bevriezen, kun je niet meer zo goed remmen en sturen. Het risico dat je in een ravijn belandt, is dan reëel.

Overnachtingsmogelijkheden in Zwitserland

Zwitserland is helemaal afgestemd op het toerisme. Er zijn veel campings, die over het algemeen genomen erg goed zijn, zonder meteen ook halve steden te worden. Het sanitair is meestal schoon en compleet (inclusief luiertafels e.d.), en veel campings hebben een winkeltje. Hoewel Zwitserland bekend staat om de hoge prijzen, kosten de campings ongeveer evenveel als in Frankrijk. In Italië bijvoorbeeld zijn de campings veel duurder. Vrij kamperen is verboden, en omdat het Zwitserland is wordt dat verbod ook nageleefd. Niet proberen je tent in een dorpsparkje op te zetten, want geheid dat de politie je komt wegsturen.

Ook Zwitserland kent weer de nodige vormen van overnachten bij particulieren, in jeugdherbergen en in hotels. Als je een slaapplaats zoekt, fiets dan gewoon naar een dorp of stad, en vraag ernaar bij een benzinestation of in een winkel. In wintersportgebieden zijn veel chalets en appartementen die zomers voor lage prijzen worden verhuurd, vaak ook voor één of twee nachten.

Fietsroutes in Zwitserland

Veloland Schweiz beschrijft dus een aantal lange afstands-fietsroutes dwars door Zwitserland. Door de routes te combineren (eventueel met de lokale fietsroutes) zijn mooie rondes door Zwitserland te maken. Ook voor (mensen met) kinderen is er genoeg te beleven, zonder meteen het hooggebergte in te moeten.

In de routeboekjes worden bezienswaardigheden beschreven en campings, winkels en stijgingspercentages aangegeven.

Op het kaartje kunt u de route uitzoeken waarover u meer informatie wilt. Op Fietsvakantiewinkel.nl kunt u alle Zwitserse fietsroutes als fietsgids bestellen.

Leest u liever Nederlandse informatie bij de fietsroutes, dan is de fietsgids van Luc Oteman een goede optie. De fietsgids Fietsen in Zwitserland beschrijft een Ronde door Zwitserland van ruim 1000 kilometer. De routes zelf zijn ongeveer gelijk aan de Veloland-routes, waardoor u grotendeels op de bordjes kunt fietsen, met het voordeel van de Nederlandse uitleg.

Fiets Tips voor Ziwtersland

  • Kijk eens op de zwitserland.startpagina.nl.
  • Zwitserland profileert zich graag als fietsvriendelijk. Op veel gebieden is het voor fietsers dan ook uitermate goed geregeld. Als moederland van de Flyer-e-bikes zijn er mooie fietsvakanties te maken op elektrische fietsen.
  • Zwitserland is viertalig, dus een beetje talenkennis (duits en frans is het voornaamste) is erg handig.
Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad