Fietsen in Groot-Brittannie

Groot Brittannië (of het Verenigd Koninkrijk) wordt gevormd door Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland (Ulster). Groot Brittannië biedt de fietser veel gastvrijheid, rustige wegen, veel ruimte, schilderachtige natuur en steeds meer mooie fietsroutes. Groot Brittannië is ook het land van de pubs, de muurtjes en de hagen (waar je soms last van hebt als je eroverheen wilt kijken) en natuurlijk ook het land van de echte Engelse Gentleman.

Fietsgebieden in Groot Brittannië

Groot Brittannië bestaat uit verschillende landen, die ieder hun eigen karakter hebben.

Het landschap in Engeland varieert van heuvelachtig tot flink bergachtig. Hoewel de bergen nergens echt hoog gaan, klim je wel altijd vanaf zeeniveau.

Wales is als fietsgebied het ruigere broertje van Ierland en Engeland. De heuvels zijn net wat steiler en de hellingen net wat pittiger. De natuur is net iets wilder, en de wind net iets harder, al kan ik dat laatste niet staven met feiten.

Als je in Schotland gaat fietsen, staan je heel wat pittige tochtjes te wachten. Maar daar krijg je wel erg veel moois voor terug.

De kuststroken van Noord-Ierland zijn net als in de republiek ruig en bergachtig. Met name het graafschap Antrim (ten noorden van Belfast)is de moeite van het fietsen waard. Maar ook meer landinwaarts zijn mooie fietstochten te maken, langs meren en door groene weiden en bossen.

Groot Brittannië: Wegen en Verkeer

Om in Groot Brittannië te komen moet je de Noordzee over. Dit kun je vliegend doen, of met de trein vanuit Frankrijk. Het handigste vanuit Nederland is echter om de boot te pakken (kijk voor meer informatie eens op de veerdiensten.pagina.nl). Pas als je de boot afrijdt wel even goed op, want in Engeland word je meteen geacht links te rijden.

Praktisch alle wegen in Groot Brittannië zijn geasfalteerd. Niet altijd even mooi en strak, maar toch geasfalteerd. Hoe kleiner het weggetje, hoe steiler het omhoog gaat. De A wegen zijn vaak druk, al is er groot verschil tussen verschillende wegen. Hoe hoger het nummer, hoe ‘onbelangrijker’ de weg is, en dus ook rustiger. De B wegen zijn over het algemeen rustiger, maar bedenk wel dat het vaak de enige weg is naar een dorp of kleine stad, waardoor ook op deze wegen soms (bijvoorbeeld tijdens marktdagen of ochtenduren) veel verkeer is.

Echt mooi fietsen is het pas op de wegen zonder nummers. Deze wegen worden gewoonlijk alleen gebruikt door de plaatselijke boeren, en zijn dus meestal helemaal voor de fietser. Het zijn vaak smalle weggetjes met veel bochten en matig asfalt. Langs dit soort wegen staan soms de beruchte muren en heggen.

Britten gedragen zich als een heer in het verkeer, maar soms wel als een snelle heer: vriendelijk en voorkomend, maar als de weg bekend is, wil het gaspedaal nog wel eens ingedrukt worden, ook op de kleine landweggetjes.

De bewegwijzering in Groot Brittannië is goed en volledig, ook voor fietsers. Een kaart is wel aan te raden als je van de kleinste weggetjes gebruik wilt maken.

Het Klimaat van Engeland: beste tijd om te fietsen

Het klimaat in Engeland is vergelijkbaar met het Nederlandse, dit in tegenstelling tot wat veel mensen beweren. Het regent niet altijd in Engeland, net zo min als bij ons. Over het algemeen overheerst de westenwind in Engeland, maar daar zul je tijdens een stevige klim weinig last of profijt van hebben.

Overnachtingsmogelijkheden in Groot Brittannië

Kamperen kan en mag in Groot Brittannië in alle mogelijke vormen. Op campings (duizenden door het hele land verspreid), bij de boer (vooral in de toeristische gebieden waar veel wandelaars komen) of wild kamperen (niet in nationale parken). Een goede tip als je een kampeerplekje zoekt en er is geen camping: vraag het eens in de lokale pub. Als je geen plekje kunt vinden met een goede sanitaire voorziening, dan kun je altijd nog uitwijken naar het openbare toilet van het dichtsbijzijnde dorp.

Jeugdherbergen in Engeland en Wales zijn verenigd in de YHA, in Schotland in de SYHA. Bed and Breakfast is een Britse uitvinding, dus in ieder gat zul je de bekende bordjes tegenkomen. Guesthouses en Inns (herbergen) zijn een stukje duurder en vaak wat luxer dan een Bed and Breakfast, maar nog altijd veel goedkoper dan een hotel.

Fietsroutes in Groot Brittannië

De bekendste fietsroute in Groot Brittannië is de C2C route, van de ene kant van het eiland naar de andere kant. De route is beschreven van west naar oost. In combinatie met de Reivers route is er een rondje van te maken van 550 km.

In het Verenigd Koninkrijk zijn 9 lange afstandsroutes, en maar liefst 86 regionale bewegwijzerde fietsroutes, uitgezet en onderhouden door de organisatie Sustrans. Op de de site van Sustrans kun je een mooi overzicht krijgen van lange afstandsroutes en lokale fietsroutes, en ze desgewenst combineren. Nog niet alle fietsroutes van Sustrans zijn volledig bewegwijzerd en beschreven, en soms zitten er in de bestaande bewegwijzering onverwachte hiaten. De kaarten zijn daarom tijdens het fietsen onmisbaar. Kijk hier voor de beschikbare fietsgidsen en fietskaarten voor Groot-Brittannië .

Lange afstandsroutes (Sustrans) in het Verenigd Koninkrijk:

  • Route 1: Dover – Londen – Edinborough – Orkneys – Shetland eilanden, Coast & Castles cycle route
  • Route 2: Dover – Bodmin, langs de zuidkust van Engeland
  • Route 3: Bristol – Cornwall (Land’s End)
  • Route 4: Londen – Zuid Wales
  • Route 5: Reading – Birmingham – Chester – Noord Wales – Holyhead
  • Route 6: Londen – Lake District, een gedeelte van deze route volgt de Pennine cycle way
  • Route 7: Carlisle – Iverness (Schotland), Lochs & Glens cycle route
  • Route 8: Cardiff – Holyhead (Wales)
  • Route 9: Belfast (Noord Ierland) – Dublin (Ierland)

Cycle n Sleep heeft op haar website eveneens een flink aantal lange afstandsfietsroutes in Groot Brittannië beschreven, alsmede tientallen lokale fietsroutes.

De vroegere St-Columba route is in 2013 vervangen door de nieuwe fietsroute Schotland Rond. (plaatje rechts) De route volgt de sporen van Iers/keltische missionarissen die in de 5e en 6e eeuw via Schotland (Iona was het cultureel centrum) naar Noord Engeland (Holy island) kwamen en van daaruit onder andere de missie op het toenmalige Frisia ondernamen (Willebrord en Bonifatius).

De in 2010 gepubliceerde Hart van Engeland fietsroute (links) verbindt Harwich (veerboot naar Nederland) met Land’s End, en heeft aftakkingen naar Plymouth (veerdienst naar Roscoff, Frankrijk), Ilfracombe (veerdienst naar Swansea, Wales,  en Cork, Ierland).

Fietstips als u in Groot Brittannië gaat fietsen

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad