Fietsen in Wales

Wales vormt samen met Engeland, Schotland en Noord-Ierland (Ulster)  Groot-Brittannië. Wales biedt de fietser veel gastvrijheid, mooie wegen, en steeds meer mooie fietsroutes. Maar bovenal veel mooie natuur.

Fietsgebieden in Wales

Wales is als fietsgebied het ruigere broertje van Ierland en Engeland. De heuvels zijn net wat steiler en de hellingen net wat pittiger. De natuur is net iets wilder, en de wind net iets harder, al kan ik dat laatste niet staven met feiten. In het Noorden van Wales ligt het Nationale Park Snowdonia, dat de fietser een ruige natuur biedt, met hoge bergen, bossen, rivierdalen, watervallen, ontelbare meren en prachtige zandduinen en stranden. Mount Snowdon (1085 m) is de hoogste berg van Engeland en Wales. De delta van de rivieren de Dyfi, Mawddach en Dwyryd vormen samen met de 45 km lange kustlijn een prachtig afwisselend landschap dat onderdak biedt aan diverse wilde diersoorten.

Midden Wales staat vooral bekend als een ongerept wandelgebied, maar ook fietsen is zeer goed mogelijk. Enige avonturenzin is dan wel nodig.

In het Zuiden van Wales treft de fietser iets minder steile hellingen aan, al zijn ook hier de klimmetjes pittig. Mooie gebieden als De Valleien van Wye en Glamorgan en het nationale park Brecon Beacons zijn de moeite van een fietstocht meer dan waard.

In de zuidwesthoek van Wales ligt het nationaal park Pembrokeshire Coast, een spectaculair landschap van hoge cliffen, zandstranden en heuvels vol met wild.

Wegen en Verkeer

Om in Wales te komen moet je de Noordzee over en Engeland door. Dit kun je vliegend doen, of met de trein vanuit Frankrijk. Het handigste vanuit Nederland is echter om de boot te pakken (kijk voor meer informatie eens op de veerdiensten.pagina.nl). Pas als je de boot afrijdt wel even goed op, want in Engeland word je meteen geacht links te rijden.

Praktisch alle wegen in het Verenigd Koninkrijk zijn geasfalteerd. Niet altijd even mooi en strak, maar toch geasfalteerd. Hoe kleiner het weggetje, hoe steiler het omhoog gaat.

Echt mooi fietsen is het op de lokale kleine weggetjes. Deze wegen worden gewoonlijk alleen gebruikt door de plaatselijke boeren, en zijn dus vaak helemaal voor de fietser. Het zijn meest smalle weggetjes met veel bochten en matig asfalt.

Britten gedragen zich als een heer in het verkeer, maar soms wel als een snelle heer: vriendelijk en voorkomend, maar als de weg bekend is, wil het gaspedaal nog wel eens ingedrukt worden, ook op de kleine landweggetjes.

De bewegwijzering in Groot Brittannië is goed en volledig, ook voor fietsers. Een kaart is wel aan te raden als je van de kleinste weggetjes gebruik wilt maken. Volg je de fietsroutes van Sustrans, wees dan niet verbaasd als er (vooral in de steden) hekken en andere hindernissen de auto’s moeten tegenhouden. Als breed-beladen fietser moet je regelmatig flink gas terugnemen, of zelfs afstappen. Fietskarren moeten zelfs vaak over de hekjes heen getild worden.

Klimaat in Wales: beste tijd om te fietsen

Het klimaat in Wales is vergelijkbaar met het Nederlandse, doch net als het landschap iets ‘ruiger’. Het regent en waait niet altijd, maar vooral aan de kust kan het soms flink tekeer gaan. Van de overwegend westenwind zal je niet veel last of profijt hebben, daar er weinig vlakke fietswegen te vinden zijn.

Overnachtingsmogelijkheden in Wales

Overnachtingsmogelijkheden in Wales zijn er genoeg. Weliswaar iets minder dan in Engeland, maar zonder slaapplaats zit je niet snel.

Kamperen kan en mag in Wales in alle mogelijke vormen. Op campings (duizenden door het hele land verspreid), bij de boer (vooral in de toeristische gebieden waar veel wandelaars komen) of wild kamperen (maar niet in nationale parken). Een goede tip als je een kampeerplekje zoekt en er is geen camping: vraag het eens in de lokale pub. Als je geen plekje kunt vinden met een goede sanitaire voorziening, dan kun je altijd nog uitwijken naar het openbare toilet van het dichtsbijzijnde dorp.

Jeugdherbergen in Engeland en Wales zijn verenigd in de YHA. Bed and Breakfast is een Britse uitvinding, dus in ieder gat zul je de bekende bordjes tegenkomen. Guesthouses en Inns (herbergen) zijn een stukje duurder en vaak wat luxer dan een Bed and Breakfast, maar nog altijd veel goedkoper dan een hotel.

Fietsroutes in Wales

In het Verenigd Koninkrijk zijn 9 lange afstandsroutes, en maar liefst 86 regionale bewegwijzerde fietsroutes, uitgezet en onderhouden door de organisatie Sustrans. Op de de site van Sustrans kun je een mooi overzicht krijgen van lange afstandsroutes en lokale fietsroutes, en ze desgewenst combineren. Nog niet alle fietsroutes van Sustrans zijn volledig bewegwijzerd en beschreven, en soms zitten er in de bestaande bewegwijzering onverwachte hiaten. De kaarten zijn daarom tijdens het fietsen onmisbaar. Kijk hier voor de beschikbare fietsgidsen, routeboekjes en fietskaarten voor Wales.

Ook Wales is door Sustrans niet vergeten:

  • Route 4: Londen – Zuid Wales
  • Route 5: Reading – Birmingham – Chester – Noord Wales – Holyhead
  • Route 8: Cardiff – Holyhead (Wales)

Luc Oteman beschrijft in Fietsen in Zuid Engeland en Wales een mooie ronde door Wales. Helaas is dit boekje uitverkocht, dus ben je aangewezen op de bibliotheek of moet je het boekje tweedehands zien aan te schaffen.

Op deze site worden een aantal fietsroutes beschreven in Zuid Wales:

  • Lôn las cymru, de ‘Greenways (groene route) of Wales’, maakt deel uit van de Welsh National Cycle Route, geschikt voor fietsers van alle niveaus.
  • De Taff Trail is ideaal voor fietsen en wandelen en loopt verticaal vanuit Cardiff het hart van Zuid-Wales in en dan de Brecon Beacons op. Het Brecon Beacons-gebied biedt 1300 km ongerepte natuur met vrij zware fietsroutes, maar een fantastische omgeving, inclusief watervallen en grotten, maakt al het trappen de moeite waard.
  • De Celtic Trail  loopt door Zuid-Wales van de oude Severn Bridge bij Chepstow naar Kidwelly, via de oude Romeinse nederzetting Caerwent, over de Gwent Levels naar Newport.
  • De Vier Kastelen Fietsroute is een korte route van 51 km langs de kastelen Abergavenny, White Castle, Skenfrith en Grosmont in een rustig, landelijk stukje Zuid-Wales. De route biedt prachtige uitzichten op de Black Mountains en de Brecon Beacons.

Tips voor Wales

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad