Overnachten tijdens uw Fietsvakantie

Vakantiefietsers en andere mensen die van een actieve vakantie houden, brengen op soms heel verschillende manieren de nacht door. Sommigen logeren in een luxe hotel, en verblijven daar de hele vakantieperiode. Anderen slapen iedere nacht op een andere plek onder de blote hemel of in een tent. Nog ongeveer 23 tussenvormen zijn mogelijk.

Overnachten op Fietsvakantie

Deze pagina gaat over overnachtingsmogelijkheden tijdens uw fietsvakantie. Sommige, zoals Vrienden op de Fiets en Warmshowers zijn specifiek op fietsers gericht.

Overnachtingen via een Reisorganisatie

Om te beginnen de makkelijkste optie: laat de overnachtingen tijdens uw fietsvakantie regelen door een reisorganisatie. Zij weten vaak de mooiste plekjes te vinden, met goede hotels of B&B’s vlak langs de fietsroute. De fietsroutes zijn natuurlijk ook al voor u geregeld.

Toch liever zelf u overnachtingen regelen? Denk dan aan de volgende opties:

Fiets-Arrangement in combinatie met een hotel

Een mini-fietsvakantie in eigen land kun je prima vanuit hotels doen. Verschillende hotels en hotelketen boende speciale fiets-arrangementen aan. Het Klavertje Vier Arrangement van Flechter Hotels is zeer bekend. Met dit Fletcher Fietsarrangement Klavertje Vier fiets je in 4 of 5 dagen van Fletcher hotel naar hotel. Uitgebreid ontbijt en 3-gangen-diner zijn inclusief, en je hebt de keuze uit meerdere mooie fietsregio’s waar je dit Klavertje Vier kunt fietsen. Fletcher heeft ook ‘gewone fietsarrangementen (geen Klavertje 4) vanuit tientallen hotels.

Kamperen

Als je gaat kamperen, is het belangrijk dat je een tent hebt waarin je droog blijft, ook als het dagenlang hard regent. Zaak is je bagage zo licht mogelijk te houden. Dat geldt dus ook voor je tent. Iedereen zal voor zichzelf een evenwicht moeten vinden tussen het lage gewicht en de daarbij horende hogere kosten van aanschaf. Er zijn verschillende semi-lichtgewicht-tenten te koop, die speciaal gemaakt zijn voor fietsers.

Zoek op je kampeerplaats het plekje om je tent op te zetten met zorg uit. Verwijder grote stenen en takken. Zet je tent het liefst niet op een grote mierenhoop. En als het kampeerterrein niet helemaal vlak is, zorg dan zo mogelijk dat je in de lengterichting een beetje omhoog of omlaag ligt. Bij voorkeur dus je tent niet zo opzetten dat je halverwege de nacht tegen het tentdoek aangerold bent, want dan gaat zelfs de beste tent lekken.

Afhankelijk van de weersvoorspelling kun je je tent soms het beste neerzetten op een plek waar het ochtendzonnetje het eerste komt (lekker warm), of op een plek waar je het langst van de schaduw kunt genieten (lekker koel). Bedenk dat het onder een boom nog wel eens kan doorregenen nadat de bui al lang overgetrokken is. Oh ja, als laatste tip: zet je tent nooit in een kuil, dat kan na een regenbui natte voeten betekenen, of wat erger is, een nat tentzeil of een natte slaapzak.

Zorg voor een goede tent, slaapmatje en slaapzak. De Fietsvakantiewinkel heeft een (lichtgewicht) kampeer-assortiment speciaal gericht op vakantiefietsers.

begin van de pagina

Vrij kamperen / Wild kamperen

Vrij of wild kamperen is in veel landen toegestaan. Vaak echter moet wel toestemming worden gevraagd aan de eigenaar van het land. Afhankelijk van de situatie kun je er soms op gokken dat je je tent wel zal mogen opzetten in een verlaten weitje. Binnen de bebouwde kom en vlakbij een camping ligt het meestal iets moeilijker. Vragen aan een voorbijganger of in de dorpswinkel heeft vaak heel positieve antwoorden tot gevolg. Op het platteland aanbellen bij de eerste boer van het dorp doet wonderen. Veel boeren hebben wel ergens tussen de koeienvlaaien een mooi kampeerplekje. Om kort te gaan: ‘Brutalen’ hebben de halve wereld, en krijgen daar soms nog allerlei leuke dingen bij, zoals koeien aan je tent, insekten, slangen en af en toe een dorpsgek.

Denk eraan dat als je vrij kampeert, er niet altijd een winkel en een kraan met drinkwater voor handen is. Je moet dus genoeg voorraden bij je hebben.

begin van de pagina

Kamperen op Campings

Canpings zijn er in verschillende soorten en maten. Er zijn luxe en minder luxe campings, trekkerscampings en gezinscampings, rustige en drukke campings, enzovoort. Veel fietsers kijken naar het aantal sterren dat een camping heeft: hoe minder hoe beter. Daar is wat voor te zeggen, maar als je van een lekkere warme douche houdt, kan het handig zijn om toch die drie-sterren-camping maar te pakken. Luxere campings hebben vaak ook een winkeltje, wat als voordeel heeft dat je je diner niet mee hoeft te zeulen die berg op. De bewondering die je krijgt van de caravangangers op de grotere campings kan ook leuk zijn. Kleinere, minder luxe campings zijn vaak rustiger, liggen soms mooier en zijn vaak goedkoper.

Als je graag de campinggids meeneemt die thuis in de kast staat, loont het de moeite om de relevante pagina’s te kopiëren, en díe mee te nemen, maar een app op je telefoon is tegenwoordig natuurlijk ook goed mogelijk. Dat is al gauw een halve kilo minder in je fietstas. De grotere campings vragen vaak een campeerkaart van de ANWB, dus is het handig die vooraf aan te schaffen. Vooruit betalen is vooral slim als je de volgende dag vroeg op weg wilt. Meer info op Eurocampings.nl

overnachten op de stadscamping van Enschede
overnachten op de stadscamping van Enschede

Kleine campings / Kamperen bij de boer / Natuurcampings / Groene campings

Allemaal campings, allemaal een beperkt aantal plaatsen, allemaal een beperkt sanitair, en allemaal verenigd met een aantal andere campings om een boekje uit te kunnen brengen. Dit zijn vaak leuke fietserscampings. Vooral in de Benelux, Frankrijk en Duitsland zijn er veel.

overnachten op natuurkampeerterreinen

Zie www.natuurkampeerterreinen.nl voor meer info over natuurkampeerterreinen. Om bij Natuurkampeerterreinen te kunnen overnachten moet je wel eerst lid worden. Je ontvangt dan een kampeerkaart en eventueel ook het Groene boekje.

Voor een schappelijk bedrag per jaar kunt u dan altijd terecht op een van de vele Natuurkampeerterreinen in Nederland. Wat aardig is is dat er ook een aantal Franse campings aangelokten zijn bij dit initiatief. Meer informatie op de website.

begin van de pagina

Campspace

Via Campspace kampeert u op een kleinschalige in de tuin of op het erf bij particulieren die zich bij Campsapce hebben aangesloten. U kunt deze service zien als een soort AirBNB voor kampeerders. Op deze micro-kampeerplaatsen is vaak maar plek voor 1 of een beperkt aantal tentjes. Als u zelf een tuin hebt kunt u zich ook aanmelden als ‘kampeerterreintje’. Bekijk de kampeerplekjes bij u in de buurt op Campspace.

overnachten via Campspace

Overnachten in Jeugdherbergen

Om in een buitenlandse jeugdherberg te overnachten is het soms verplicht, soms handig om lid te zijn van de Nederlandse jeugdherbergcentrale. In veel landen krijg je daarmee korting op de overnachtingsprijs. Voordeel van een jeugdherberg is dat je weinig mee hoeft te nemen (alleen kleren en eventueel een slaapzak), nadeel is dat je in sommige landen en sommige herbergen alleen op een slaapzaal kunt overnachten (kan ook gezellig zijn) en dat de geslachten soms nog gescheiden dienen te slapen (bijvoorbeeld in Groot Brittannië).

begin van de pagina

Zimmer Frei / Chambre d’hotes / Bed and Breakfast

Een kamer bij particulieren, vaak met ontbijt. Heerlijk luxe als het voor de vierde dag hard regent. Voor het diner moet je meestal de deur uit (word je toch weer nat), en de kamer is soms niet optimaal gezellig ingericht. Voordeel is dat er in bijna ieder dorp in bijna ieder land wel ergens een dergelijke overnachtingsmogelijkheid is, en je makkelijk in contact komt met lokale bewoners.

Ga je niet trekken, maar blijf je meer op één stek tijdens je fietsvakantie, dan kan het de moeite lonen om een particulier appartement te huren voor de periode van je vakantie. Wel de luxe van een eigen huisje, een warme kamer en een apart slaapvertrek, maar geen onnodige bemoeienissen van eigenaren en geen verplichte ontbijtsessies. Voor wie ervan houdt. Meer info op BedandBreakfast.nl en eventueel AirBNB.

begin van de pagina

Overnachten in Hotels

Hotels zijn er net als campings in alle vormen van luxe, grootte en gezelligheid. De prijzen van een overnachting passen zich hieraan aan. De website Booking.com, wie kent hem niet, biedt een goed overzicht van hotels aan. U kunt op veel criteria zoeken, maar helaas niet of uw fiets op een (afgesloten) binnenterrein/garage of op uw hotelkamer mag staan. Meestal bel ik eerst even met het hotel voordat ik definitief boek.

begin van de pagina

Vrienden op de fiets

De stichting Vrienden op de Fiets verzamelt adressen van collegafietsers die hun logeerkamer ter beschikking stellen tegen een kleine onkostenvergoeding. Ieder jaar geeft Vrienden op de Fiets een nieuw boekje uit met het volledige overzicht van beschikbare logeeradressen waar men kan overnachten tijdens een fietsvakantie. In het boekje staan meer dan 2650 gastadressen in Nederland. Ook zijn er 135 gastadressen in België en 25 gastadressen in de grensstreek in Duitsland. Voor de liefhebber zijn er zelfs enkele adressen van (al dan niet tijdelijk) in het buitenland wonende Nederlanders. Deze adressen bevinden zich in Frankrijk, Denemarken, Italië, Luxemburg, Polen, Oostenrijk en Zwitserland. Lees meer over Vrienden op de Fiets.

Internationaal zijn er uiteraard ook organisaties die vraag en aanbod van particulieren bij elkaar brengt. Kijk bijvoorbeeld eens op couchsurfing.org.

Warmshowers

Warmshowers.org is een soort couchsurfing, maar dan echt alleen bedoeld voor fietsers. Via de Warmshowers app of website kunt u zich aanmelden als gastheer/-vrouw. Rondreizend fietsers kunnen dan via de app een verzoek doen bij u te overnachten. Dit zonder kosten. Op uw beurt kunt u dan ook bij andere leden van Warsmhowers overnachten. Voorheen was de app gratis, maar tegenwoordig wordt er een vergoeding gevraagd. Een leuke manier om andere fietsreizigers te ontmoeten. Bezoek Warmshowers.org.

Overnachtingen laten regelen door een Reisorganisatie

Tot slot kunt u op fietsvakantie gaan via een reisorganisatie. Zij hebben dan alle overnachtingen al vooraf geregeld, en hebben vaak al de mooie en bijzondere plekjes om te overnachten wel gevonden. Een paar reisorganisaties bieden fietskampeer-reizen aan (zoals ACSI Fiets-Kampeerreizen), maar de meeste reisorganisaties werken met (kleinschalige) hotels, pensions of B&B’s. Bekende reisorganisaties voor fietsvakanties in Europa zijn Eigenwijze-Reizen, SNP Natuurreizen en Fietsrelax.

meer handige informatie is te vinden op de volgende websites:
camping.startpagina.nl
minicamping.startpagina.nl
kampeer.startpagina.nl
booking.com
bedandbreakfast.startpagina.nl

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad