FIETSVAKANTIES IN EUROPA

De beste start van uw fietsvakantie

Overnachten tijdens uw fietsvakantie

Vakantiefietsers en andere mensen die van een actieve vakantie houden, brengen op soms heel verschillende manieren de nacht door. Sommigen logeren in een luxe hotel, en verblijven daar de hele vakantieperiode. Anderen slapen iedere nacht op een andere plek onder de blote hemel of in een tent. Nog ongeveer 23 tussenvormen zijn mogelijk.

kamperen wild kamperen campings jeugdherbergen kamer bij particulieren hotels

Kamperen
Als je gaat kamperen, is het belangrijk dat je een tent hebt waarin je droog blijft, ook als het dagenlang hard regent. Zaak is je bagage zo licht mogelijk te houden. Dat geldt dus ook voor je tent. Iedereen zal voor zichzelf een evenwicht moeten vinden tussen het lage gewicht en de daarbij horende hogere kosten van aanschaf. Er zijn verschillende semi-lichtgewicht-tenten te koop, die speciaal gemaakt zijn voor fietsers.

Zoek op je kampeerplaats het plekje om je tent op te zetten met zorg uit. Verwijder grote stenen en takken. Zet je tent het liefst niet op een grote mierenhoop. En als het kampeerterrein niet helemaal vlak is, zorg dan zo mogelijk dat je in de lengterichting een beetje omhoog of omlaag ligt. Bij voorkeur dus je tent niet zo opzetten dat je halverwege de nacht tegen het tentdoek aangerold bent, want dan gaat zelfs de beste tent lekken. Afhankelijk van de weersvoorspelling kun je je tent soms het beste neerzetten op een plek waar het ochtendzonnetje het eerste komt (lekker warm), of op een plek waar je het langst van de schaduw kunt genieten (lekker koel). Bedenk dat het onder een boom nog wel eens kan doorregenen nadat de bui al lang overgetrokken is. Oh ja, als laatste tip: zet je tent nooit in een kuil, dat kan na een regenbui natte voeten betekenen, of wat erger is, een nat tentzeil of een natte slaapzak.

begin van de pagina

Vrij kamperen / Wild kamperen
Vrij of wild kamperen is in veel landen toegestaan. Vaak echter moet wel toestemming worden gevraagd aan de eigenaar van het land. Afhankelijk van de situatie kun je er soms op gokken dat je je tent wel zal mogen opzetten in een verlaten weitje. Binnen de bebouwde kom en vlakbij een camping ligt het meestal iets moeilijker. Vragen aan een voorbijganger of in de dorpswinkel heeft vaak heel positieve antwoorden tot gevolg. Op het platteland aanbellen bij de eerste boer van het dorp doet wonderen. Veel boeren hebben wel ergens tussen de koeienvlaaien een mooi kampeerplekje. Om kort te gaan: ‘Brutalen’ hebben de halve wereld, en krijgen daar soms nog allerlei leuke dingen bij, zoals koeien aan je tent, insekten, slangen en af en toe een dorpsgek.

Denk eraan dat als je vrij kampeert, er niet altijd een winkel en een kraan met drinkwater voor handen is. Je moet dus genoeg voorraden bij je hebben.

begin van de pagina

Campings
Canpings zijn er in verschillende soorten en maten. Er zijn luxe en minder luxe campings, trekkerscampings en gezinscampings, rustige en drukke campings, enzovoort. Veel fietsers kijken naar het aantal sterren dat een camping heeft: hoe minder hoe beter. Daar is wat voor te zeggen, maar als je van een lekkere warme douche houdt, kan het handig zijn om toch die drie-sterren-camping maar te pakken. Luxere campings hebben vaak ook een winkeltje, wat als voordeel heeft dat je je diner niet mee hoeft te zeulen die berg op. De bewondering die je krijgt van de caravangangers op de grotere campings kan ook leuk zijn. Kleinere, minder luxe campings zijn vaak rustiger, liggen soms mooier en zijn vaak goedkoper.

Als je graag de campinggids meeneemt die thuis in de kast staat, loont het de moeite om de relevante pagina’s te kopiëren, en díe mee te nemen, maar een app op je telefoon is tegenwoordig natuurlijk ook goed mogelijk. Dat is al gauw een halve kilo minder in je fietstas. De grotere campings vragen vaak een campeerkaart van de ANWB, dus is het handig die vooraf aan te schaffen. Vooruit betalen is vooral slim als je de volgende dag vroeg op weg wilt.

Kleine campings / Kamperen bij de boer / Natuurcampings / Groene campings
Allemaal campings, allemaal een beperkt aantal plaatsen, allemaal een beperkt sanitair, en allemaal verenigd met een aantal andere campings om een boekje uit te kunnen brengen. Zijn vaak leuke fietserscampings. Vooral in de Benelux, Frankrijk en Duitsland zijn er veel. Zie www.natuurkampeerterreinen.nl voor meer info over natuurkampeerterreinen.

begin van de pagina

Jeugdherbergen
Om in een buitenlandse jeugdherberg te overnachten is het soms verplicht, soms handig om lid te zijn van de Nederlandse jeugdherbergcentrale. In veel landen krijg je daarmee korting op de overnachtingsprijs. Voordeel van een jeugdherberg is dat je weinig mee hoeft te nemen (alleen kleren en eventueel een slaapzak), nadeel is dat je in sommige landen en sommige herbergen alleen op een slaapzaal kunt overnachten (kan ook gezellig zijn) en dat de geslachten soms nog gescheiden dienen te slapen (bijvoorbeeld in Groot Brittannië).

begin van de pagina

Zimmer Frei / Chambre d’hotes / Bed and Breakfast
Een kamer bij particulieren, vaak met ontbijt. Heerlijk luxe als het voor de vierde dag hard regent. Voor het diner moet je meestal de deur uit (word je toch weer nat), en de kamer is soms niet optimaal gezellig ingericht. Voordeel is dat er in bijna ieder dorp in bijna ieder land wel ergens een dergelijke overnachtingsmogelijkheid is, en je makkelijk in contact komt met lokale bewoners.

Ga je niet trekken, maar blijf je meer op één stek tijdens je fietsvakantie, dan kan het de moeite lonen om een particulier appartement te huren voor de periode van je vakantie. Wel de luxe van een eigen huisje, een warme kamer en een apart slaapvertrek, maar geen onnodige bemoeienissen van eigenaren en geen verplichte ontbijtsessies. Voor wie ervan houdt.

begin van de pagina

Hotels
Hotels zijn er net als campings in alle vormen van luxe, grootte en gezelligheid. De prijzen van een overnachting passen zich hieraan aan. De website Hotelchains.com biedt eveneens een goed overzicht, met name in stedelijk gebied.

begin van de pagina

Vrienden op de fiets
De stichting Vrienden op de Fiets verzamelt adressen van collegafietsers die hun logeerkamer ter beschikking stellen tegen een kleine onkostenvergoeding. Ieder jaar geeft Vrienden op de Fiets een nieuw boekje uit met het volledige overzicht van beschikbare logeeradressen. In het boekje staan meer dan 2650 gastadressen in Nederland. Ook zijn er 135 gastadressen in België en 25 gastadressen in de grensstreek in Duitsland. Voor de liefhebber zijn er zelfs enkele adressen van (al dan niet tijdelijk) in het buitenland wonende Nederlanders. Deze adressen bevinden zich in Frankrijk, Denemarken, Italië, Luxemburg, Polen, Oostenrijk en Zwitserland.

Internationaal zijn er uiteraard ook organisaties die vraag en aanbod van particulieren bij elkaar brengt. Kijk bijvoorbeeld eens op http://www.couchsurfing.org/ en http://www.hospitalityclub.org/.

meer handige informatie is te vinden op de volgende startpaginadochters:
camping.startpagina.nl
minicamping.startpagina.nl
kampeer.startpagina.nl
jeugdherberg.startpagina.nl
hotel.startpagina.nl
bedandbreakfast.startpagina.nl

begin van de pagina

Categorieën
SNP Fietsvakanties
Fiets-Fun fietsvakanties
Ga naar Eye4Cycling.nl