Fietsen in Estland

Estland heeft de fietstourist veel te bieden. Het hele land is vergeven van veel bos, mooie meren, kronkelende rivieren, en een ideaal dunbevolkt fietsgebied met mooie natuur, maar zonder al te veel hellingen.

Fietsgebieden in Estland

De kust van Estland kenmerkt zich door zijn vele mooie baaien, zandstranden en eilanden. Het is een gebied dat zich uitstekend leent voor een fietsvakantie.

Aan de noordkust van Estland strekt zich het nationale park Lahemaa  uit. Het park bestaat uit schiereilanden met kalksteenrotsen. Bossen tot aan de kust, een tiental rivieren, en af en toe gebouwen (landhuizen, kerken en molens) bepalen het uitzicht.

Klimmen kan ook in Estland. Het hoogste punt van Estland is de Suur Munamägi die 317 meter hoog is. De berg ligt in het zuidoosten van Estland, en is meteen ook het hoogtepunt voor alle drie de Baltische Staten.

Eilandje hoppen kan in het westen van Estland: Op Saaremaa en Hiiumaa zijn mooie routes te maken door van campings en bed and breakfasts gebruik te maken.

Voor wie tussen het fietsen door even wat cultuur wil opsnuiven kan terecht in de mooie steden. De hoofdstad Tallinn is een oude Hanzestad. Het centrum van de stad straalt dan ook een geweldige historie uit. Tegelijkertijd is Tallinn een moderne stad waar menig westers toerist zich met gemak dagenlang vermaakt. Ook andere steden in Estland, zoals Tartu, Narva en Parnu, zijn de moeite waard.

Verkeer in Estland

De doorgaande wegen in Estland zijn van goede kwaliteit, maar worden steeds drukker, en men rijdt er hard. Daardoor zijn fietsers aangewezen op de kleinere, regionale wegen. De kwaliteit van deze wegen kan sterk verschillen. Sommige wegen hebben grind als ondergrond, sommige gravel, anderen zijn ooit in een ver verleden geasfalteerd. Binnen de bebouwde kom zijn de wegen vaak redelijk verhard, buiten de bebouwde kom wil er nog wel eens een gat in het gravel vallen. Zoals aan veel andere zaken in Estland wordt ook hier hard aan gewerkt.

De bewegwijzering in Estland is redelijk tot goed. Zeker nu er een aantal lange afstandsfietsroutes zijn bewegwijzerd, kun je als fietser goed uit de voeten, al blijft een goede wegenkaart wel aan te raden.

Klimaat in Estland: beste tijd om te fietsen

Hoewel gemiddeld iets natter, zijn de zomers in Estland vergelijkbaar met de zomers in Nederland. Aan de kust iets gematigder dan landinwaarts. Mei, juni en september zijn de beste fietsmaanden, door de combinatie van droog en (redelijk) warm weer.

De dagen in de zomer zijn heerlijk lang, zodat je lang kunt doorfietsen. In de winter daarentegen zijn de dagen erg kort. Reden dus om niet ’s winters door Estland te gaan fietsen. De koude temperaturen en de vele sneeuw maken dat overigens toch al onmogelijk.

Overnachtingsmogelijkheden in Estland

In Estland zijn minder campings dan elders in Europa. Op deze website staan er een aantal genoemd. Op veel campings kun je blokhutten huren om in te overnachten. Wild kamperen is overal mogelijk. Vraag altijd eerst toestemming aan de eigenaar, om problemen te voorkomen.

Op de website www.maaturism.ee (een soort toerisme bij de boer) worden een aantal overnachtings-accomodaties genoemd die de moeite van het bekijken waard zijn.

Op deze website staan de Bed and Breakfast-adressen in heel Estland. Hoewel minder dan in West-Europese landen zijn in Estland verder nog genoeg andere mogelijkheden om te overnachten, zoals hotels. Mocht je echt niets kunnen vinden, schroom dan niet om de hulp in te roepen van de plaatselijke bevolking. Waarschijnlijk is je probleem dan snel opgelost, en overnacht je bij mensen in de tuin of thuis.

Fietsroutes in Estland

Nationale fietsroutes in Estland

De laatste jaren zijn er een aantal fietsroutes in Estland opgezet en bewegwijzerd. Op de website www.bicycle.ee staat informatie over deze routes, tegenwoordig ook in het Engels en het Duits.

Tips voor als u gaat Fietsen in Estland

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad