Mountenbiken in Drenthe

In de bos-, heide- en veenrijke provincie Drenthe zijn 11 officiele mountainbike tracks. Je vindt ze in de dorpen Anloo, Diever, Dwingeloo, Emmen, Exloo, Gieten-Borger, Havelte, Nieuw-Amsterdam, Ruinen, Sleen en Zuidwolde.

MTB-en in Drenthe

Ook in het naburige Friese Appelscha vind je een hele mooie route die zelfs als de op een na beste van Nederland wordt aangeduidt. Deze route loopt ook voor een groot gedeelte door Drenthe. Drenthe biedt een grote varieteit aan landschappen.

Je vindt er grofweg drie soorten landschappen, namelijk zandgebieden, veengebieden en bosrijke gebieden. De zandgebieden vind je vooral het hoge midden van Drenthe. Drenthe wordt ook weleens met een omgekeerd bord vergeleken waarbij het midden gelegen is als de randen.

Zandgebieden

De zandgebieden bevinden zich dus in de in het midden gelegen Drenthe. Dit gedeelte wordt ook wel het ‘oude Drenthe’ genoemd. Op deze zandgronden vindt men ook de beroemde Drentse heidevelden. Vaak zijn de heidevelden door prachtige bossen omringt. De route rond Gieten en Borger is in zo’n gebied gelegen. Deze lichten we er uit.

De MTB route rond Gieten en Borger

De route rond Gieten en Borger is ongeveer 23 kilometer lang en er kan vanaf diverse plaatsen gestart worden. De omgeving waar de route gelegen is kan als glooiend worden omschreven, de route is namelijk gelegen op de Drentse Hondsrug. De Hondsrug is een duizenden jaren oude natuurlijke verhoging, welke vermoedelijk ontstaan aan het eind van de IJstijd.

Vroeger was het gebied voornamelijk een heidegebied, maar tegenwoordig vind je er bijna alleen maar bos. De meeste heidegebieden zijn namelijk zo’n 100 jaar geleden ontgonnen, gelukkig vind je er Verspreid over het gebied nog wel enkele niet ontgonnen gebieden met heide. Ook vind je er een 2 hectare groot stuifzandgebied. Dit gebied staat ook wel bekend als het Drouwenerzand. Kortom de track rond Gieten en Borger is een zeer avontuurlijke route om te fietsen!

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad

Plaats een reactie