Elfstedentocht Fietsen: de Fietselfstedentocht voor Recreatieve Fietsers

Komt er nog een Elfstedentocht, ooit? Welzeker, jouw Elfstedentocht. En dan recreatief, op de fiets. Je eigen Friese Grand Tour wordt in dit blog uit de doeken gedaan. Fiets je even mee?

De Fietselfstedentocht van Friesland

‘It gjit oan’, kunnen de Friezen dan wel zeggen, maar met het warmere klimaat is er wel kans dat de tocht der tochten er niet meer komt. Het winterweer van 1997 is nog niet herhaald en slechts bittere en langdurige kou kan zorgen voor een revival van de Elfstedentocht op de schaats. Maar niet getreurd want er is ook een elfstedentochtversie die gewoon elk jaar gereden wordt. De Fietselfstedentocht!

Ook de tocht per fiets heeft al een honderd jaar oude traditie. Elke pinkstermaandag starten ongeveer 15.000 deelnemers deze tocht. De route telt 235 km met Bolsward als start- en finishpunt. Ook een tocht met een wedstrijdelement maar dan op luchtbanden in plaats van op ijzers. En er hoeft ook niet gekluund te worden.

De Fietselfstedentocht maar dan als meerdaagse Fietsvakantie? Met zowel ANWB Reizen als Eigen-Wijze Reizen kun je de Elfstedentocht fietsten met bagagevervoer én overnachtingen vooraf geregeld.

Sportief door Friesland trappen

De deelnemers van de Fietselfstedentocht vallen in verschillende categorieën. Zo zijn er de wedstrijdrijders, de sportieve rijders en de rustieke toerfietsers. Het is een fraai gezicht, zo’n 15.000 fietsers die allemaal achter elkaar aan het karren zijn. De populariteit van de tocht neemt nog steeds toe en de beschikbare startkaarten zijn op voor je het weet, vandaar dat er ook een loting plaatsvindt. Fiets je de hele tocht uit, dan wacht er een medaille. Moet je wel al je stempels laten zien. 

Sneek Elfstedentocht Fietsen
Sneek

Uitgeloot voor de tocht? 

Het is ook wat. Op de schaats lukt dus niet en ook bij de Fietselfstedentocht moet je flink geluk hebben dat je wordt ingeloot. Het maakt niet uit. Want waarom 235 km achter elkaar in weer en wind voort peddelen, allerlei leuke bezienswaardigheden voorbij fietsend, om dan doodmoe bij Bolsward de finishlijn over te gaan? Dat kan ook anders. Vergeet de pinkstermaandag en sprokkel een paar dagen om je weekend heen om je eigen vierdaagse elfstedentocht heel wat relaxter te doen.

Met e-bike, als je dat lekker fietsen vindt. Met drie stops onderweg in enkele van de elf ‘steden’. In vier trajecten Friesland sportief verkennen. Gemiddeld rijd je dan zo’n 60 km per dag. Bij vijf of zes trajectdagen heb je wel meer de tijd om van de steden zelf te genieten. Zowel ANWB Reizen als Eigenwijze Reizen hebben meerdaagse fiets-arrangementen om zelf de Elfstedentocht te fietsen.

De Fietselfstedentocht Route: Door het Lege Midden

Je volgt gewoon het parcours zoals de Fietselfstedentocht die heeft uitgetekend. Die kun je online terugvinden. Als startpunt wordt dan de hoofdstad Leeuwarden aangeraden. Vanuit Leeuwarden fiets je dan rond Dronrijp om door het Lege Midden van Friesland te freewheelen. Een rijke ‘greide’ vol koeien die je achternakijken. Hanzestad Bolsward is je eerste tussenstop. Je werpt een blik op het oude stadhuis en haalt een flesje Fries gestookte whisky. Door gaat het dan naar waterpoortstad Sneek waar je gaat overnachten. Wellicht is er nog net wat tijd om even door het Fries Scheepvaart Museum te koersen. En dan valt de avond in en wachten er gezellige kroegjes in de oude grachtenstad.

Fietselfstedentocht Hindeloopen
Hindeloopen

De kleine heuvels van Gaasterland

De volgende ochtend kraaien de hanen je wakker en wacht het fietstraject naar het diepe zuiden, daar waar Friesland straks zal gaan glooien. Eerst rijd je door IJlst met haar beroemde houtzaagmolen De Rat en de overtuinen waar de was gebleekt werd. Haal een kopje koffie in het Wapen van IJlst, in het besef dat dit de vroegere schaatsenfabriek Nooitgedagt was. En dan tussen de meren laveren door het boerenland, een dwaaltochtje door Sloten doen. Door Gaasterland koers je dan via Stavoren met haar vrouwtje naar Hindeloopen met haar folkloristische erfgoed van geschilderd meubilair.

Zeehaven en universiteitsstad

De derde dag alweer. Wind voor of tegen, je bereikt Workum en parkeert je fiets om het museum van voddenboer Jopie Huisman te verkennen. De fiets brengt je dan een tweede maal door Bolsward om dan af te buigen naar Harlingen, een stadje propvol monumenten en sfeervolle havens. Nog een klein stukje en je bent in voormalige universiteitsstad Franeker. De deur van het Planetarium zit al op slot (morgenochtend maar even doen) en de vraag blijft of Eise Eisinga’s technische hoogstandje straks nu echt tot werelderfgoed wordt uitgeroepen. Het slaapt prima in het rustieke ‘Frentsjer’.

Bij Dokkum de bocht om

De laatste dag en je doorkruist eerst Het Bilt, een ingedijkt poldergebied en daarna bereik je een heel oud terpenland vol romanogotische kerkjes. De hoogste terp bij Hegebeintum zal je niet willen missen en snel nadert Bonifatiusstad Dokkum. Een enkele blik binnen de bolwerken voldoet want je moet door. Langs de beminnelijke rivier de Ee merk je hoe leeg Nederland nog kan zijn. En dan is daar ineens weer Leeuwarden. Eerst lekker ‘koese’ en morgen toch even het fraaie Friese Museum binnenlopen. Of kijken hoe de oude gevangenis Het Blokhuis is omgetoverd tot horecageheim.

Bezoek de website van dit evenement voor alle informatie en de procedure voor inschrijven: Fietselfstedentocht.frl.

Wil je de Elfstedentocht rustig fietsen in fietsvakantie-vorm (verspreid over meerdere dagen) dan kun je kijken bij de arrangementen van ANWB Reizen en Eigenwijze Reizen. Zij zorgen dat je bagage wordt vervoerd, en je slaapt in prima accomodaties.

Liever een andere Fietsvakantie in eigen land? Bekijk de pagina over fietsen in Nederland, of die over fiets-arrangementen in eigen land.

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad

Plaats een reactie