Het nut van een bikefit voor de trekkingfiets of e-bike voor je fietsvakantie

Een bikefit doen voor de trekkingfiets, e-bike, hybride fiets of stadsfiets. Waarschijnlijk niet iets waar je al eens aan gedacht hebt? Bikefitting is tot nu toe vooral bij wielrenners en mountainbikers populair… Het kan echter ook zeer nuttig zijn voor de vakantiefietser! Merk je dat je tijdens je fietsvakanties net niet lekker zit of pijntjes krijgt? Dan kan bikefitting een oplossing voor je zijn.

Wat is een bikefit?

Bij een bikefit wordt jouw fiets perfect op jouw lichaam afgesteld. Het wordt ook wel ‘fietsmeting’ of ‘bikefitting’ genoemd. Elk onderdeel wat van invloed is op de afstelling van de fiets wordt optimaal voor jou afgesteld. Denk aan de zadelhoogte, de zadelterugstand, de stuurhoogte en de stuur kanteling. Bij een goede en uitgebreide bikefit wordt er ook gekeken naar de geschiktheid van bepaalde fietsonderdelen. Heb jij bijvoorbeeld wel een geschikte cranklengte voor jouw lichaam?

Waar kun je een bikefit laten doen?

Bikefitting voor de trekkingfiets of e-bike wordt aangeboden bij diverse fietsenwinkels als extra service. Als je een bikefit wil doen bij een gespecialiseerde en onafhankelijke bikefitter met je ‘gewone’ fiets zijn de keuzes heel beperkt. Zij richten zich vooral op de sportfietsen zoals racefietsen en mountainbikes. Eén van de weinige gespecialiseerde bikefitters waar je wel terecht kan is de Biomechanieker met vestigingen in Rotterdam en Heenvliet.

bike fit meting

Aron Kremer van de Biomechanieker legt uit waarom: “Een paar jaar geleden vroeg een goede kennis mij of ik ook zijn e-bike goed af zou kunnen stellen.

Tot dat moment had ik er nooit over nagedacht om bikefits te doen voor bijvoorbeeld e-bikes. Hij had serieuze klachten aan zijn knieën en was na de bikefit bij mij hier bijna direct van af.

Dat heeft mij doen besluiten ook voor mensen met een stadsfiets, e-bike of trekkingfiets bikefitting aan te gaan bieden.”

Wat levert een bikefit op?

Na de bikefit zul je makkelijker en met meer comfort fietsen. Dit is een groot voordeel voor bijvoorbeeld vakantiefietsers die vele kilometers op de fiets zitten. Doordat elk onderdeel van de fiets voor jou specifiek afgesteld wordt het écht een fiets op maat. Bovendien is de kans op blessures hierdoor veel kleiner!

Wellicht herken je één van de volgende klachten? Aron Kremer vertelt welke klachten vaak voorkomen bij zijn klanten: “Als ik de meest voorkomende klachten zou moeten noemen bij mijn klanten zijn dat: Knieklachten, nek- en schouderklachten, onderrug klachten en pijn in de handen. In veruit de meeste gevallen verdwijnen de klachten gelukkig heel snel na de bikefit.”

Fiets je nu met klachten of wil je voorkomen dat je klachten op de fiets ontwikkelt? Dan kan een bikefit uitkomst bieden.

Bikefitting door Aron


Voor wie is bikefitting geschikt?

Eigenlijk iedereen die ontspannen en pijnvrij wil fietsen zou een bikefit moeten doen. De meeste mensen die een bikefit gaan doen hebben al klachten ontwikkeld. Eigenlijk zou je dit een stap voor willen zijn en de fiets optimaal af laten stellen voordat er klachten ontwikkelen.

Wat voor soorten fietsers daadwerkelijk een bikefit gaan doen is zeer verschillend. Bij de Biomechanieker ziet Aron een zeer uiteenlopend publiek: “Dat is een van de facetten die dit werk heel erg leuk maakt. Ik zie mensen die de fiets gebruiken voor hun woon-werk-verkeer, koeriers die hun werk doen op de fiets, vakantiefietsers, ouderen die een paar keer per week een ontspannen rondje fietsen. Kortom enorm afwisselend!”

Wat kost een bikefit?

Prijzen voor bikefits variëren behoorlijk van €80,- voor een basis bikefit bij een fietsenwinkel tot €350,- voor een uitgebreide computeranalyse bikefitting. Bij de Biomechanieker betaal je op moment van schrijven €149,- voor een complete bikefit voor de trekkingfiets, e-bike of stadsfiets. Dit bedrijf is gevestigd in Rotterdam, maar elders in het land vind je ook diverse specialisten in bikefitting.

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad

Plaats een reactie