Fiets mee in het Vliegtuig

Zit je er aan te denken om op fietsvakantie te gaan in het verre buitenland? Neem dan je eigen fiets mee in het vliegtuig. Want niets rijdt lekkerder dan je eigen fiets. Een huurfiets haalt het gewoon niet bij je eigen fiets als je nieuw terrein wilt verkennen.

Je fiets meenemen op vakantie hoeft geen grote problemen op te leveren, als je je even voorbereidt voordat je vliegtickets koopt. In dit artikel staan een aantal tips en tricks om je fietsvakantie zo zorgeloos mogelijk te laten verlopen. Let op: een deel van de tekst zal niet meer actueel zijn, met name de kosten.

Controleer het beleid van de luchtvaartmaatschappij ten aanzien van fietsen

Lees het fietsvervoersbeleid van de luchtvaartmaatschappij voordat je een vliegticket boekt om er zeker van te zijn dat zowel jij als je fiets welkom zijn aan boord (en tegen een betaalbare prijs). Beleidsregels verschillen per luchtvaartmaatschappij en kunnen verwarrend zijn; bij sommige luchtvaartmaatschappijen kun je de fiets optellen bij je gewone bagage, terwijl anderen extra kosten rekenen, ongeacht wat je verder nog incheckt.

Virgin Atlantic heeft een van de meest vriendelijke beleidsbepalingen ten aanzien van fietsen, en staat passagiers toe om niet-gemotoriseerde fietsen (met inbegrip van tandems) kosteloos in te checken mits de fiets minder weegt dan 23kg. Deze speciale fietsvrijstelling komt bovenop de gewone bagagelimieten. Andere vervoerders – zoals KLM, British Airways, Singapore Airlines en Air New Zealand – laten je fiets gratis meevliegen zolang deze binnen je persoonlijke gewicht/bagagevrijstelling valt; er worden alleen extra kosten gerekend als je de reguliere bagagelimieten overschrijdt.

EasyJet heeft een hele gulle bagagevrijstelling van 50kg, waarbij elk afzonderlijke stuk bagage niet meer dan 32kg mag wegen; kosten – vanaf €12 per kilo – zijn pas van toepassing als je deze limieten overschrijdt.

Sommige luchtvaartmaatschappijen brengen extra kosten voor fietsen in rekening, ongeacht of je tweewieler binnen de normale bagagevrijstelling valt. Ryanair rekent €50 per enkele reis voor fietsen; Jet2 rekent €40 en Bmibaby €22. Bij Flybe is een fiets meenemen toegestaan, mits er ruimte voor is! Let op dat deze tarieven alleen gelden voor online boekingen – je betaalt vaak meer als je op de luchthaven of telefonisch je fiets boekt. Controleer ook of je luchtvaartmaatschappij verlangt dat je de fietsreservering controleert of bevestigt voor vertrek – sommige luchtvaartmaatschappijen (vaak vervoerders op lange afstanden) staan erop dat je 24 of 48 uur voor vertrek herbevestigt.

Je fiets inpakken

Bijna alle luchtvaartmaatschappijen eisen dat je fiets wordt verpakt in een fietshoes of doos. Tweewielerspecialisten zoals de Fietsvakantiewinkel, de Vakantiefietser en Halfords hebben hoezen en dozen te koop die passen bij elke fietser en elk scenario. Op de website The Cycle Tourer worden de voor- en nadelen van fietsdozen en hoezen besproken (er staat ook een goede afbeelding op van hoe je een fiets in een fietstas stopt). Op de video van John Telleman is een voorbeeld te zien van hoe je een fiets veilig in een doos stopt voor een vliegreis.

Sommige luchtvaartmaatschappijen zoals KLM verkopen fietsdozen op de luchthaven. Een doorzichtige plastic hoes die te koop is bij fietsenwinkels is een goedkope optie, en gaat uit van het idee dat als bagage-afhandelaars weten wat erin zit ze misschien een beetje voorzichtiger omgaan met je waardevolle vrachtje. Over de (on)waarheid van deze theorie wordt gedebatteerd op verschillende websites, maar er is niemand die zekerheid kan geven of het klopt of niet. Zeker is wel dat het geen kwaad kan als je duidelijk maakt wat er in een doos zit verpakt. Wereldfietser Martin E van Doornik heeft speciaal voor dit doel waarschuwings-stickers gemaakt (zie onder het artikel).

Controleer altijd of de luchtvaartmaatschappij jouw manier van inpakken accepteert, met name als er in hun fietsvervoersbeleid woorden staan als ‘solide’ en ‘duurzaam’. De keuze waar je de fiets in verpakt kan beïnvloed worden door of je van plan bent om je fiets in te pakken voordat je van huis vertrekt of pas wanneer je arriveert op de luchthaven. Dat geldt ook voor je plannen op de plaats van bestemming: een hoes kan makkelijk worden bewaard in je fietstassen en weer gebruikt worden voor de terugweg.

Vergeet niet om wat fietsgereedschap, nodig voor het (de)monteren van je fiets tijdens het in- en uitpakken, in je gewone bagage te stoppen – niet je handbagage – om te voorkomen dat die bij veiligheidscontroles in beslag wordt genomen. Sommige luchtvaartmaatschappijen zijn pietluttiger dan anderen wat betreft hoe een fiets moet worden verpakt. Het kan zijn dat je een of meer van de volgende dingen moet doen:

  • de pedalen verwijderen of naar binnen draaien
  • het stuur een halve slag draaien en vastzetten
  • de bandenspanning verlagen (of de banden helemaal laten leeglopen)
  • het voorwiel verwijderen en aan het frame vast maken

Om tijdens het inchecken discussies te voorkomen is het aan te bevelen om het fietsvervoersbeleid en de verpakkingsrichtlijnen van de luchtvaartmaatschappij uit te printen en deze allebei mee te nemen.

Jezelf voorbereiden op het slechtste scenario

Ongeacht hoeveel zorg je hebt besteed aan het inpakken van je fiets is hij nog steeds overgeleverd aan het incheckpersoneel en de bagage-afhandelaars. Zorg daarom dat je reisverzekering mogelijke schade aan je fiets dekt, of nog erger, verlies tijdens de vlucht. In het vervoersbeleid van de meeste luchtvaartmaatschappijen staat dat zij niet aansprakelijk zijn voor verlies of schade. Op de website van de Nederlandse Fietsersbond staat advies over hoe je het risico op schade aan je fiets gedurende de vlucht zo klein mogelijk kunt maken. Sommige luchtvaartmaatschappijen hebben ook een clausule waarin staat dat fietsen alleen kunnen meegenomen worden ‘indien er plaats beschikbaar is’ en/of op basis van stand-by. Controleer of je reisverzekering een vertraging of het niet aankomen van je fiets dekt, zeker als je na aankomst van plan bent om mee te doen aan een reeds betaalde fietstoer.

En tenslotte … Als dit allemaal teveel gedoe voor je is, zet dan de voor- en nadelen van een fiets huren op je bestemming naast elkaar – je kunt altijd alleen je eigen zadel en pedalen meenemen om je fietstripje een beetje meer vertrouwd te laten voelen.

Luchthavens

Vanaf verschillende vliegvelden kun je je fiets meenemen op reis. Zoals bijvoorbeeld bij

Lees ook: Je fiets mee in het vliegtuig, hier moet je aan denken.

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad