FIETSVAKANTIES IN EUROPA

De beste start van uw fietsvakantie

Fietsen in Nederland

Fietsvakantie in Nederland? Ja. Iedereen denkt Nederland te kennen, en iedereen heeft wel eens in Nederland gefietst. Toch zijn er in Nederland altijd mooie routes te rijden die je nog niet gezien had, en er zijn een aantal provincies die zich bij uitstek lenen voor een mooie fietstocht. Op de website Fietsroutes.startpagina.nl staan per provincie fietsroutes gerangschikt.

Alle beschikbare fietsroutes, fietsgidsen en fietskaarten zijn verkrijgbaar via de Fietsvakantiewinkel.

gebieden verkeer klimaat overnachten routes tips

gebieden

Drenthe noemt zich met trots de fietsprovincie van Nederland, en dat is wel enigszins terecht. op de website Fietsprovincie.nl vind je veel informatie en mooie routes.

Limburg en Brabant vormen een uitgestrekt fietsgebied, samen met België. Op de websites Liefde voor (noord) Limburg en VVV Zuid Limburg vind je informatie over de betreffende gebieden. Voor zuidoost Brabant is een mooie fietsrouteplanner online: www.routesinbrabant.nl

De Veluwe is beroemd in binnen- en buitenland, ook als fietsgebied.

Ook andere provincies timmeren (terecht) flink aan de weg wat fietsen betreft. Heel Nederland is tegenwoordig ‘geknoopt’ en er zijn inmiddels tientallen goede fietsrouteplanners binnen Nederland, bijvoorbeeld die van Planjeroute.nl en de Fietsersbond.

verkeer

Hoewel beleidsmakers er anders over denken is Nederland geen walhalla voor fietsers. Ondanks het fietspaden-netwerk. Hoewel het aantal kilometers fietspad groot is, is de kwaliteit van fietspaden nog vaak onder de maat. Gelukkig verandert dat langzaam in de goede richting.

In heel Nederland worden steeds meer gebieden aaneengesloten met behulp van zogenaamde knooppunten. Bewegwijzerde fietsroutes over meest autoluwe weggetjes.

De bewegwijzering in Nederland is over het algemeen gewoon goed. De bekende witte bordjes met een fietsje en een plaatsnaam zijn algemeen bekend. Als deze fietswegwijzers ontbreken kun je altijd nog vertrouwen op de blauwe ‘autowegwijzers’. Nederland is, met Duitsland, bovendien koploper in het online brengen van goed werkende fietsrouteplanners, zodat je als fietser al thuis de hele fietsroute goed in kaart kunt brengen.

klimaat (zie ook de vakantieweerpagina)

Het weer in Nederland is vertrouwd. Als je hoopt op zon, regent het waarschijnlijk. Maar na iedere bui schijnt ook weer het zonnetje. De beste tijd om te fietsen is vanaf mei tot in het najaar. De meeste regen in Nederland valt daar, waar een plooiing in het landschap de wolken tegenhoudt: Zuid-Limburg, op de Veluwe en aan de kust (duinen)

overnachten

Overnachtingsmogelijkheden in Nederland zijn er in overvloed.

Te beginnen bij de stichting Vrienden op de fiets. Vrienden op de Fiets wil het recreatief fietsen en wandelen bevorderen. Zij doet dit door er voor te zorgen dat fietsers en wandelaars die meerdaagse tochten willen maken, overal onderdak kunnen vinden. Vrienden op de Fiets onderhoudt een uitgebreid netwerk van logeeradressen verspreid over het gehele land. Dit zijn adressen van particulieren die, meestal in hun eigen woning, een aantal slaapplaatsen voor doortrekkende fietsers of wandelaars beschikbaar hebben. Je kunt hier terecht voor logies met ontbijt voor € 16,- per persoon per nacht (excl. toeristenbelasting).

Daarnaast zijn er natuurlijk de nodige campings, minicampings, jeugdherbergen en hotels verspreid over heel Nederland

routes

Zoals al beschreven zijn er verschillende opties om je fietsroute binnen Nederland te plannen. Hoewel nog niet geheel dekkend, kun je door heel Nederland gebruik maken van fietsknooppunten.  De knooppunten-planners van Planjeroute.nl en de Fietsersbond zijn een mooi startpunt als u uw fietsroute wilt uitzetten met behulp van deze knooppunten.

Op het kaartje hiernaast staan de Landelijke fietsroutes ingetekend. Klik op het kaartje voor een grotere versie. Meer informatie is te vinden op site van nederland fietsland, en bestellen van de landelijke fietsroutes kan hier.

Op de site van fietsen.123 staan erg veel fietsroutes beschreven per provincie.

tips

Neem ook eens een kijkje op de fietsvakantie-nederland.startpagina.nl en de fietsroutes.startpagina.nl.

Categorieën
SNP Fietsvakanties
Fiets-Fun fietsvakanties
Ga naar Eye4Cycling.nl