Fietsen in Nederland

Overweeg je te gaan fietsen in Nederland, en dan als een meerdaagse fietsvakantie? Ja. Iedereen denkt Nederland te kennen, en iedereen heeft wel eens in Nederland gefietst. Toch zijn er in Nederland altijd mooie routes te rijden die je nog niet gezien had, en er zijn een aantal provincies die zich bij uitstek lenen voor een mooie fietstocht.

Fietsvakanties in Nederland zijn zeer populair. U hebt de keuze uit trektochten van hotel naar hotel (via bijvoorbeeld ANWB Fietsvakanties of Eigenwijze Reizen) of fietsarrangementen vanuit 1 of meerdere hotels.

Het Klavertje 4 van Fletcher Hotels over de Veluwe is ook erg in trek. Of u gaat natuurlijk gewoon op eigen houtje met fiets en tent op pad. Op deze pagina wordt informatie over fietsen in Nederland, en wel over de volgende thema’s:

Fietsen in Nederland: Fietsroutes

In Nederland zijn er diverse meerdaagse fietsroutes te vinden. Extra leuk zijn de LF Icoonroutes. Dit zijn routes, elk met een eigen thema. Ik heb zelf al de LF Kustroute en LF Zuiderzeeroute gefietst, en dit is zeer goed bevallen! Ik zet de LF Icoonroutes voor u op een rijtje. Een aantal Icoonroutes is nog in ontwikkeling, dus dit lijstje wordt nog aangevuld:

  • LF Maasroute
  • LF Zuiderzeeroute
  • LF Kustroute
  • LF Waterlinieroute

Een ander zeer geliefde lange-afstand-route in Nederland is het Fietserspad, de fiets-variant van het bekende Pieterpad voor wandelaars. Dit Fietserspad is ongeveer 500 kilometer lang. Als u langs het Pieterpad wilt fietsen en de overnachtingen vooraf geregeld wilt hebben kunt u een reis boeken via SNP Natuurreizen en ECKTIV Reizen. Lees ook de Pieterpad Fietsen pagina.

Wie echt de tijd heeft om een paar weken op de fiets door te brengen is het Rondje Nederland fietsen een hele goede optie. Dit Rondje Nederland is bijna 1400 kilometer lang. U kunt het rondje ook opdelen in 2 of meer etappes natuurlijk. Ik fietste hem zelf in 2 keer: van Den Haag naar Arnhem via de noordkant, en een paar jaar later de zuidkant, van Arnhem naar Den Haag. Schitterende route! Meer info op NederlandFietsland.nl.

In Friesland heb je dan nog de Friese Elfstedentocht fietsroute. Fietsen in Nederland betekent weinig hoogteverschillen, maar in Friesland is dit al helemaal van toepassing. Bij deze Elfstedentocht voor fietsers geniet u 255 km het weidse Friese land, en komt u door alle 11 elf steden waar de schaatsers bij de tocht der tochten ook doorheen kwamen. Eigen-Wijze Reizen heeft een arrangement met overnachtingen, net als Fietsrelax.

Het Rondje IJsselmeer / Zuiderzee (hierboven al genoemd als LF-Icoonroute) is ook een populaire route voor een fietsvakantie in Nederland. De rond is zo’n 440 kilometer lang, en u fietst langs vissersdorpen, VOC- en Hanzesteden, verdedigingslinies, musea, kerken en kastelen. Het Muiderslot is een aanrader. Eigen-Wijze Reizen en Fietsrelax hebben een arrangement langs de Zuiderzeeroute. Praktisch als u het ronde IJSselmeer wilt doen met alle overnachtingen vooraf geregeld.

En verder: zoals al beschreven zijn er verschillende opties om zelf uw fietsroute binnen Nederland te plannen. Hoewel nog niet geheel dekkend, kun je door heel Nederland gebruik maken van fietsknooppunten.  De knooppunten-planners van Route.nl en de Fietsersbond zijn een mooi startpunt als u uw fietsroute wilt uitzetten met behulp van deze knooppunten. Fietsen123.nl is ook een prima site voor fietsroutes.

Meer informatie is te vinden op site van Nederland Fietsland. Alle beschikbare fietsroutes, fietsgidsen en fietskaarten zijn verkrijgbaar via de Fietsvakantiewinkel.

Reisorganisaties voor een Fietsvakantie in Nederland

Wilt u graag fietsen in eigen land, maar de organisatie en overnachtingen overlaten aan een reisorganisatie? Dan is er keuze te over. Diverse goede reisorganisaties bieden fietsvakanties in Nederland aan, over zowel populaire als minder bekende fietsroutes. Ik zet een aantal organisaties op een rij, met daarachter een kleine greep uit hun Nederlandse routes:

  • ANWB Fietsvakanties: Fietscruise Texel & IJsselmeer, Rondreis Zuiderzee, Fietscruise Hanzesteden, Fietsrondreis Friese Elfstedentocht en een Fietsrondreis in Drenthe
  • Eigenwijze Reizen.nl: Waddeneilanden, De Lutte, Drenthe Culinair, Friese Steden en Meren, Hollandse Hoogtepunten, Hollandse Waterlinie, Rond de Zuiderzee & Rond het IJsselmeer
  • Fietsrelax.nl: Rondje IJsselmeer, Friese Elfstedentocht, Hanzesteden langs de IJssel, Maasroute, Pieterpad op de Fiets (Fietserspad), van Amsterdam naar Maastricht en de Rijnroute

Fietsarrangementen: 2/3 of 4 dagen Fietsen in Nederland

Naast volledige fietsvakanties zijn er ook diverse fietsarrangementen te boeken in Nederland. U fietst dan een aantal dagen vanuit 1 hotel, een standplaats-fietsvakantie dus. Aanbieders zijn onder ander Fletcher Hotels, Voordeeluitjes.nl en ANWB Fietsarrangementen. Lees meer over Fletcher fietsarrangementen. In de Achterhoek vindt u bij HotelsindeAchterhoek.nl diverse fietsarrangementen.

Een aantal hotelketens biedt ook fietsarrangementen aan waarbij u van hotel naar hotel fietst. Het eerder genoemde Klavertje 4 arrangement op de Veluwe van Flechter hotels is er 1 van. Ook Bilderberg Hotels biedt dit soort arrangementen voor fietsers aan.

Een ander leuk initiatief is Bikepacking Holland. U fietst dan een zelfbedachte route, maar overnacht in bijzondere hostels in grote steden, of juist landelijk gelegen. Vooraf laat u weten op welke dag u in welk hostel wilt slapen. De hostels hebben meestal ook prive-kamers. Meer info op BikepackingHolland.nl.

Fietsen in Nederland door een bos
Op fietsvakantie in eigen land: Zeeland is een mooie bestemming

Fietsen in Nederland: Fietsgebieden

Drenthe noemt zich met trots de fietsprovincie van Nederland, en dat is wel enigszins terecht. op de website Drenthe.nl vind je veel informatie en mooie routes.

Limburg en Brabant vormen een uitgestrekt fietsgebied, samen met België. Op de websites  VisitNoordLimburg.nl en VVV Zuid Limburg vind je informatie over de betreffende gebieden. Voor fiets-info over Brabant, bezoek VisitBrabant.com. De Veluwe is beroemd in binnen- en buitenland, ook als fietsgebied.

Kaart LF Icoon fietsroutes Nederland
Kaartje van de huidige LF Icoonroutes. LF Kustroute, LF Maasroute, LF Waterlinieroute, LF Zuiderzeeroute. Een aantal routes is nog in ontwikkeling. © Fietsplatform

Ook andere provincies timmeren (terecht) flink aan de weg wat fietsen betreft. Heel Nederland is tegenwoordig ‘geknoopt’ en er zijn inmiddels tientallen goede fietsroute-planners binnen Nederland, bijvoorbeeld die van Route.nl en de Fietsersbond.

Fietsvakantie in Nederland: Zuid-Limburg
Voor wie in Nederland wil fietsen maar toch graag de heuvels opzoekt biedt Zuid-Limburg uitkomst

Verkeer

Hoewel beleidsmakers er anders over denken is Nederland geen walhalla voor fietsers. Ondanks het fietspaden-netwerk. Hoewel het aantal kilometers fietspad groot is, is de kwaliteit van fietspaden nog vaak onder de maat. Gelukkig verandert dat langzaam in de goede richting.

In heel Nederland worden steeds meer gebieden aaneengesloten met behulp van zogenaamde knooppunten. Bewegwijzerde fietsroutes over meest autoluwe weggetjes.

De bewegwijzering in Nederland is over het algemeen gewoon goed. De bekende witte bordjes met een fietsje en een plaatsnaam zijn algemeen bekend. Als deze fietswegwijzers ontbreken kun je altijd nog vertrouwen op de blauwe ‘autowegwijzers’. Nederland is, met Duitsland, bovendien koploper in het online brengen van goed werkende fietsrouteplanners, zodat je als fietser al thuis de hele fietsroute goed in kaart kunt brengen.

Pleintje in Zeeland met vakantiefiets
Mooi pleintje in Zeeland, langs de LF Kustroute

Klimaat

Het weer in Nederland is vertrouwd. Als je hoopt op zon, regent het waarschijnlijk. Maar na iedere bui schijnt ook weer het zonnetje. De beste tijd om te fietsen in Nederland is vanaf mei tot in het najaar. De meeste regen in Nederland valt daar, waar een plooiing in het landschap de wolken tegenhoudt: Zuid-Limburg, op de Veluwe en aan de kust (duinen)

Overnachtingsmogelijkheden in Nederland

Overnachtingsmogelijkheden in Nederland zijn er in overvloed, sommige zijn speciaal bedoeld voor fietsers (en wandelaars)

Te beginnen bij de stichting Vrienden op de Fiets. Vrienden op de Fiets wil het recreatief fietsen en wandelen bevorderen. Zij doet dit door er voor te zorgen dat fietsers en wandelaars die meerdaagse tochten willen maken, overal onderdak kunnen vinden.

Vrienden op de Fiets onderhoudt een uitgebreid netwerk van logeeradressen verspreid over het gehele land. Dit zijn adressen van particulieren die, meestal in hun eigen woning, een aantal slaapplaatsen voor doortrekkende fietsers of wandelaars beschikbaar hebben. Je kunt hier terecht voor logies met ontbijt voor € 22,50,- per persoon per nacht (excl. toeristenbelasting).

Daarnaast zijn er natuurlijk de nodige campings, minicampings, jeugdherbergen en hotels verspreid over heel Nederland

Fietsen in Nederland Camping Kimswerd
Camping in Kimswerd

Tips voor een fietsvakantie in eigen land

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad