Fietsrondje door de Schoorlse Duinen: winderig en klimmen

Nederland staat bekend om de prachtige duinen. De duinen schermen ons al eeuwenlang tegen de woeste ruige zee. Daarnaast zorgen de duinen ook voor drinkwater en oneindig veel mogelijkheden om lekker te ontspannen en te sporten. Deze historische verhalen, de kracht van de duinen en de heerlijke geuren van het zand, de zee en de grassen maakt een fietstocht door de duinen tot een fantastische dagje uit.

Met de elektrische fiets kan je heerlijk door de Schoorlse Duinen fietsen. Je geniet dan van de absolute stilte, de rijkdom aan soorten vogels en een prachtige omgeving.

De Schoorlse Duinen

Klimmen en dalen en harde tegenwind. De Schoorlse Duinen zijn ruige duinen in Nederland, maar hierdoor zeker niet minder mooi. De Schoorlse Duinen behoren tot het meest uitgestrekte duingebied in de kop van Noord-Holland, met de hoogste duinen én met ontzettend veel ruimte om lekker uit te waaien. Iets meer dan honderd jaar geleden waren de Schoorlse Duinen één grote zandbak. Vandaag de dag broeden er tientallen vogelsoorten, komen de mooiste paddenstoelen uit de grond omhoog en schieten de duinhagendissen weg onder je voeten.

Welk seizoen er ook aanbreekt, De Schoorlse Duinen blijven fantastisch. In de winterse weken is er absolute stilte. Met de lente komen de vogels weer tjilpen. Zoals de zeer zeldzame nachtzwaluw of de groene specht. ’s Zomers komen er ontzettend veel dennenorchissen in bloei. Er ontstaat een tapijt van kleine witte orchideeën en er ontstaat een uitgestrekte paarse heide. In de herfst schieten de paddenstoelen uit de grond. Ruim 800 soorten paddenstoelen groeien er in de Schoorlse Duinen.

Bij De Kerf waar het Noordzeewater ligt, stuift het zand fantastisch. Door het zoute zeewater kunnen daar planten zoals zeekraal, zeeraket en schorrenzoutgras zich vestigen. Dit is een stukje prachtig natuurgebied in de Schoorlse Duinen.

Elektrisch fietsen door de Schoorlse duinen

Fietsen door de Schoorlse Duinen is niet te vergelijken met gewoon fietsen op vlakke wegen met veel beschutting. Nee, fietsen door de Schoorlse Duinen betekent veel klimmen en dalen en harde tegenwind.

De elektrische fiets biedt uitkomst voor de mensen die een dagje willen ontspannen en niet willen zweten. Met een elektrische fiets voelt het alsof je een duw in de rug krijgt en voelen klimpartijen aan als fietsen over kleine hobbels.

Elektrische fietsen door de Schoorlse Duinen maakt een fietstocht heel gemakkelijk, toegankelijker en meer ontspannen. En er waren meer mensen op dat idee gekomen. Ik kwam tijdens mijn rondje vele elektrische fietsen tegen in alle soorten en maten.

De fietsroute naar en door de Schoorlse Duinen

Er gaat een fantastische fietsroute naar en door de Schoorlse Duinen. Deze route is zo’n 60 kilometer lang, maar door de elektrische fiets zal de afstand veel korter aanvoelen. De fietsroute door de Schoorlse Duinen begint aan het einde van de Zeeweg in Bergen aan Zee. Dit is een jonge plek die geboren is als uitvalsplaats voor Bergen. De burgemeester van Bergen zag een kans in deze kleine plek en zette zich hard in om de Zeeweg te ontwikkelen. Sindsdien is de Zeeweg al meer dan honderd jaar een horecagelegenheid.

Vanaf Bergen aan Zee ga je naar Bergen. Deze plaats ligt vijf kilometer verder. Bergen is een populaire toeristenbestemming en staat ook wel bekend als het kunstenaarsdorp, omdat Bergen veel schilders, schrijvers en architecten aantrekt.

Er zijn diverse bezienswaardigheden in Bergen, waaronder het Zeeaquarium, het Museum Kranenburgh, het museum Het Sterkenhuis en het Museum van Egmond. Ook kan je de Ruïnekerk bezoeken. Dit een protestantse kerk die in de Tachtigjarige Oorlog is afgebrand en gedeeltelijk herbouwd is. Daarnaast zijn er ook nog diverse parken, beelden en oorlogsmonumenten te bekijken en te bezoeken.

Vervolg de fietsroute in noordelijke richting langs de Schoorlse Duinen. Via de weilanden kom je aan in een klein plaatsje, genaamd Sint Maartensvlotbrug in Schagerbrug. Sint Maartensvlotbrug is een kleine plaats, maar heeft wel een aantal mooie bezienswaardigheden. Denk hierbij aan het raadhuis, de hervormde kerk en verschillende molens en stolphoeven. Vervolgens ga je langs de duinrijke Noordzeekust weer terug naar Bergen aan Zee. Daar kan je na deze tocht genieten van een heerlijke kop drinken en iets lekkers.

Knooppunten

08 – 05 – 07 – 49 – 48 – 47 – 45 – 44 – 41 – 32 – 43 – 42 – 35 – 44 – 32 – 79 – 31 – 37 – 87 – 33 – 39 – 22 – 20 – 46 – 08

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad

Plaats een reactie