Fietstassen

Fietstassen zijn er in vele verschillende soorten en maten. Omdat iedereen zijn/haar tas op een eigen manier zal gebruiken is het niet mogelijk om dé perfecte fietstas voor een fietsvakantie aan te wijzen. DeFietsvakantiewinkel.nl is natuurlijk specialist in fietstassen voor fietsvakanties.

In dit artikel benoemen we daarom de belangrijkste punten waar je op kunt letten voor de aankoop van jou fietstas of tassenset.

Fietsassen voor op Fietsvakantie: Ortlieb & Vaude

Er zijn verschillende soorten fietstassen verkrijgbaar. De bekendste merken zijn Ortlieb en Vaude, waarbij de Ortlieb fietstassen met afstand het meeste gebruikt worden.

Ortlieb fietstassen Achter
Ortlieb achtertassen: Backroller Classic met QL2.1 kliksysteem

Fietstassen kunnen geleverd worden als achtertas(sen), zadeltas, frametas, stuurtas en voorwieltassen. De achtertassen zijn de meest gebruikte tassen omdat hier veel in kan en omdat deze vaak het makkelijkst zijn te monteren. Per type tas benoemen we in dit artikel de belangrijkste eigenschappen en waar je, voor het maken van de juiste keuze rekening mee kunt houden.

Goede, waterdichte fietstassen voor een fietsvakantie zijn te koop bij de Fietsvakantiewinkel.nl. Natuurlijk hebben ze alle varianten Ortlieb fietstassen, maar ook tassen voor bikepacking.

Fietstassen Achter

Enkel of dubbel

Grof gezegd zijn er 2 typen fietstassen voor achter: Enkele of dubbele fietstassen. De dubbele fietstas heeft aan beide kanten van het achterwiel een tas waardoor het gewicht altijd goed te verdelen is. Een dubbele fietstas is vaak moeilijker te monteren of van de fiets af te halen en houdt de fiets beter in evenwicht.

Kleur / opdruk

De kleur van een fietstas is erg persoonlijk en bijna altijd wordt de kleur en opdruk van de tas gekozen op basis van persoonlijke voorkeuren. Kwalitatief maakt het niet uit welke kleur een fietstas heeft. Functioneel zijn er wel verschillen:

  • Warmte: Hoe donkerder de tas, hoe meer warmte de tas zal vasthouden. De kleur van een tas heeft effect op de koeleigenschappen. Wanneer je de tas dagelijks zal gebruiken voor de boodschappen, is het daarom handig een licht gekleurde tas te kiezen.
  • Veiligheid: Hoe feller de tas of tassen gekleurd zijn, hoe beter deze opvallen in het verkeer. Een fel roze of gele tas verhoogd daarmee de veiligheid van de fietser. Daarnaast hebben veel tassen voor de veiligheid reflecterende strepen voor achteropkomend verkeer.

Bevestigingsopties van Fietstassen

Er zijn verschillende manieren om fietstassen te monteren. Dubbele fietstassen worden vaak met gespjes en riemen aan de fiets vastgebonden. Deze tassen zitten daardoor vaak erg goed vast en kunnen niet makkelijk van de fiets worden gahaald.

Ortlieb Backroller Plus Fietstassen
De Ortlieb Backroller Plus, minder glimmend maar chic mat.

Enkele fietstassen worden vaak met een kliksysteem aan de bagagedrager vastgezet en kunnen makkelijk van de fiets losgehaald worden. Bij een goed kliksysteem zit een enkele tas minstens net zo goed vast als een dubbele tas. Het voordeel van een kliksysteem is dat de tas snel los of vast kan worden gemaakt.

Met name tijdens fietsvakanties kan dit heel handig zijn. Zo kun je makkelijk je tassen in de tent of hotelkamer opslaan of een van de tassen tijdelijk als schoudertas gebruiken.

Manier van afsluiten

Fietstassen worden veel gebruikt, denk daarom goed na over de manier van afsluiten.

  • Rits: Een rits sluit goed af maar werkt niet snel. Ook kun je bij een rits-sluiting geen lange of dikke voorwerpen meenemen. Tassen met grote flappen zijn handig omdat je de flap altijd makkelijk over de tas heen kunt gooien. Door de flap vast te klikken of gespen sluit de tas altijd, ook als er wat grotere producten meegenomen worden.
  • Rolsluiting: Een rolsluiting wordt veel gebruikt om fietstassen waterdicht af te sluiten. Een rolsluiting is niet heel handig als je snel iets uit je tas wilt pakken. Wel om ervoor te zorgen dat er geen water door de opening komt tijdens het fietsen. Bij niet waterdichte fietstassen is de rolsluiting dus niet de eerste keus.

Materiaal

Hoe dikker het materiaal, hoe beter de tas tegen stoten of slijtage kan. De dikte van het materiaal heeft directe consequenties voor de buigbaarheid en het gewicht. Een dikke leren tas is zwaar, stug en niet ademend maar zal jaren meegaan en niet snel vervormen.

Dunne fietstassen zijn licht en meestal niet waterdicht. Als je kiest voor lichte fietstassen, kies dan een set met bijgeleverde (passende) regenhoezen. Bij de Fietsvakantiewinkel weet je zeker dat alle fietstassen geschikt zijn voor een fietsvakantie; de winkel wordt gerund door en voor vakantiefietsers. Ook Bever.nl heeft in de webshop kwalitatief goede tassen, net als de uitstekende webwinkel van Bergfreunde.nl.

Grootte en indeling van Fietstassen

Een grote fietstas voor achter heeft rond de 20 Liter inhoud. Met 2 tassen en evt een tas op de bagagedrager fiets je al snel met zo’n 40 kilo extra gewicht rond! Bedenk daarom goed hoeveel ruimte je echt nodig hebt en neem niet meer mee dan nodig.

Het kan heel handig zijn om een of 2 kleine vakjes in/aan je fietstas te hebben zodat je snel de belangrijkste spullen kunt pakken. Je ziet ook tassen waar je met behulp van een rits een extra wand of bodem in kunt ritsen. Dit verdeelt de tas in meerdere compartimenten.

Zadeltas

Een zadeltas hangt aan het zadel en is meestal heel klein. In een zadeltas zitten meestal een reserve-band en een bandenreparatie-set. Soms zijn er ook wat geld en een kleine regenhoes te vinden. Racefietsers nemen zo min mogelijk bagage mee, wanneer het moet zal de racefietser voor een kleine zadeltas kiezen.

fietsvakantiewinkel banner

Frametas

Een framtas zit vaak met klitteband in de hoek het fietsframe vastgemaakt. Een frametasje wordt voor dezelfde reden als een zadeltas gebruikt: de belangrijkste spullen meenemen. Frametasjes worden niet vaak gebruikt omdat deze vaak niet goed vast blijven zitten en omdat ze door hun dikte vaak aan de benen van de fietser schuren.

Stuurtas

De stuurtas wordt veel gebruikt om belangrijke of persoonlijke spullen in te vervoeren. Omdat de tas aan het stuur zit, kun je de tas goed in de gaten houden en ook kun je, indien nodig, tijdens het fietsen iets uit de tas halen.

Stuurtas voor fietsvakantie
een stuurtas zoals de meeste vakantiefietsers die hebben

In de stuurtas worden vaak de portemonnee, sleutels, paspoorten en een fototoestel opgeborgen. Bij luxe stuurtassen wordt vaak een schouderband meegeleverd. Hierdoor wordt de fietstas, mede dankzij haar gewicht en vorm, de ideale schoudertas.

Gezien de inhoud van een stuurtas is waterdichtheid een groot goed. Niets zo vervelend als een nat paspoort.

Stuurtassen maken dat de fiets zwaarder stuurt en kunnen flink trillen wanneer de route niet mooi vlak is. Let bij aanschaf vooral op waterdichtheid, gemak van het verwijderen van de fiets, en of je kaartmateriaal / gps erin opgeborgen kan worden.

  • Kaart: Aan de bovenzijde van de stuurtas zit vaak een doorzichtig vak zodat een kaart of routebeschrijving altijd in het zicht zijn. Een plastic vak is makkelijk maar maakt de tas gevoeliger voor schade
  • Monteren: Een stuurtas kan met haakjes aan het stuur worden gemonteerd maar veel stuurtassen werken met een kliksysteem waar de tas in vastgezet wordt. Dit kliksysteem heeft als groot voordeel dat de tas, ook bij hobbels, goed vast blijft zitten. Bovendien is de tas snel en makkelijk af en op te klikken (valkuil: ook voor kwaadwillenden, en daar zijn dan weer ingebouwde slotjes voor bedacht).

Persoonlijk, maar dat is voor een ieder verschillend, vind ik een stuurtas er een beetje lullig uitzien. Ik heb hem daarom vervangen door een frametas van bikepacking-merk Revelate Designs. iets minder praktisch, maar wel stijlvol.Aan de andere kant: in mijn stuurtas butste alles maar door elkaar heen, en in de frametas is de boel netjes en strak opgeborgen.

Voorwieltassen

Als de achtertas en stuurtas onvoldoende opbergruimte bieden, dan zijn voorwieltassen de uitkomst. Voorwieltassen zijn tassen die volgens een klik-systeem gemonteerd kunnen worden. Om voorwieltassen te gebruiken heb je voor het bevestigen van de tassen een extra ‘bagagedrager’ voor aan je voorvork nodig. Deze voorwiel ‘bagagedragers’ zijn makkelijk te monteren en bij elke fietsenhandel te koop.

Als je gebruik maakt van voorwieltassen, probeer dan ongeveer ⅓ van het totale gewicht in de voortassen te doen. Dit komt de stabiliteit van de fiets ten goede. Veel gebruikt zijn de Front Rollers van Ortlieb.

Fietsrugzakken

Hoewel voor de meeste fietsvakantiegangers niet eerste keus, toch kan een rugzak tijdens het fietsen handig zijn. Waar je op moet letten bij aankoop en wat voor opties er dan zijn, kun je nalezen op rugzakvergelijken.nl.

Kinderstoeltje

Wanneer je een kinderstoeltje achterop wilt moet je hier rekening mee houden tijdens het kiezen van de fietstas. Een kinderstoel kan op 2 manieren op de fiets worden gemonteerd: aan de zadelstang of op de bagagedrager.

Als het stoeltje op de bagagedrager wordt gemonteerd, dan zal de fietstas altijd een vierkante uitsparing bij de bagagedrager nodig hebben. Wanneer het zitje aan de zadelstang is gemonteerd zal vrijwel elke tas passen. Let hierbij wel op dat de bagagedrager lang genoeg is. Door de benen van het kind moet een tas verder naar achter worden gemonteerd. Originele mama-fietsen hebben om deze reden vaak een verlengde bagagedrager.

Degelijkheid bagagedrager

Voordat je fietstassen aanschaft moet je je goed bedenken of de fiets degelijk genoeg is voor fietstassen. Niet elke bagagedrager is zo gebouwd dat hier een flink gewicht mee gedragen kan worden, ondanks de naam. Bedenk dat je met volle fietstassen en evt een kinderstoel al snel zo’n 40 kilo extra meeneemt! In bijna alle gevallen zijn vervangende bagagedragers te monteren.

Snelbinders

Bedenk of je nog gebruik wilt kunnen maken van je snelbinders. Als je dit wilt moeten de snelbinders door de dubbele achtertas heen gemonteerd kunnen worden. Bij enkele tassen is dit nooit een probleem en bij dubbele tassen zijn de tassen met een uitsparing voor de montage van een kinderstoel het makkelijkst.

Spatborden

Heeft de fiets waar de tassen op komen te zitten spatborden of kan het makkelijk gebeuren dat er een stuk stof tussen het wiel komt? Als de fiets geen spatborden heeft zijn tassen met een harde binnenkant aan te bevelen. Een harde kant vervormt niet zo snel waardoor er minder makkelijk iets tussen het wiel komt.

Sensor achterlicht

Steeds meer fietsen hebben aan het eind van de bagagedrager een sensor die bepaald of het achterlicht aan moet gaan. Met te grote, of te ver naar achter geplaatste fietstassen zal deze sensor altijd in het donker zitten waardoor de verlichting achter onnodig aanstaat. Dit probleem speelt alleen bij dubbele tassen. Er zijn ook dubbele tassen leverbaar met een uitsparing voor deze sensor.

Achterlicht nog zichtbaar?

Net als bij de lichtsensor kan ook het achterlicht zelf verstopt raken achter te grote, of te ver naar achter geplaatste fietstassen. Denk aan je veiligheid en zorg er voor dat de verlichting altijd goed zichtbaar is.

Dynamo

Houd bij het aanschaffen van voorwieltassen rekening met de dynamo. Meestal hangen de tassen onder de dynamo waardoor dit geen problemen geeft.

Gebruikers-Tips voor Fietstassen

  • Doe je rugtas in de fietstas! Fietsen met zware bepakking op je rug is niet alleen slecht voor je rug maar je krijgt het er ook warm van. Doe daarom als er ruimte is en je fietstassen gemonteerd hebt, altijd je rugtas tijdens de fietstocht in een van de achtertassen.
  • Gebruik de fietstas(sen) als steunpunt tegen een muur. Zeker als de fiets zwaar beladen is, is het moeilijk om de fiets goed te parkeren. Gebruik op deze momenten de vulling van je fietstas om je fiets makkelijk tegen een muur o.i.d. te parkeren. Door de fietstas zullen het frame, de voorvork en de derailleur niet beschadigd raken.
  • Probeer je tassen zo te monteren dat deze ook tijdens het nemen van hobbels goed blijven zitten
  • Hoe lager het gewicht op de fiets hangt, hoe stabieler de fiets zal rijden. Probeer daarom de zwaarste artikelen onderin de tas te dragen. Gebruik je voor- en achtertassen, doe dan ongeveer ⅓ van het gewicht in de voortassen. Hierdoor zal de stabiliteit van je fiets toenemen.

Fietstassen Online Bestellen

Goede fietstassen zijn te koop via Fietsvakantiewinkel.nl, de online webshop van Bergfreunde.nl en Bever, maar ook bij diverse gespecialiseerde fietsvakantie winkels. Kijk ook voor de meest uitgebreide productinformatie op de website van de fabrikanten. Voor de Ortlieb fietstassen is dat Ortlieb.com. De Vaude fietstassen staan uitvoerig beschreven op Vaude.com.

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad