Fietsvervoer tijdens uw Fietsvakantie

Over het vervoer van je fiets in internationaal openbaar vervoer is veel te vinden op het internet. Ik ga hier dan ook niet veel woorden aan wijden, maar zet een paar goede links voor fietsvervoer op een rijtje. Zelf reis ik graag met de fietsbus van Cycletours; een ideale manier om zonder veel gedoe op je fietsbestemming aan te komen. Ook komen er organisaties aan bod die uw fiets los van u vervoeren, van of naar uw bestemming.

Tot slot zijn er ook reisorganisaties die fietsvakanties inclusief fietsvervoer aanbieden, meestal met een eigen fietsbus. Fital Fietsvakanties biedt fietsbus-reizen aan, maar aan het einde van de pagina zet ik meer opties op een rijtje.

Fietsvervoer per Trein

Als je je fiets met de trein wilt vervoeren zijn er een aantal opties. Internationale treinen waarin je je fiets goed mee kunt nemen zijn de Autoslaaptrein (naar Bologna / Livorno) en de City Night line (van Amsterdam, Utrecht of Arnhem naar o.a Wenen, München en Innsbruck. Met een overstap in Dusseldorf komen meerdere bestemmingen in Italië, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Tsjechië en Denemarken). Een mooi overzicht van de treinbestemmingen die vanuit Nederland te bereiken zijn per trein staat hier.

Een goede internationale treinplanner is te vinden op de site van de Duitse Spoorwegen. Wilt u liever dat iemand de treinreis voor u uitstippelt en reserveert, bezoek dan de website Fiets-Mee.nl (update: inmiddels helaas gestopt). Voor een schappelijk bedrag wordt u dan alle zorg uit handen genomen. NS International is natuurlijk ook een goede site om informatie op te doen.

In veel landen kun je als je reist met de ‘kleinere’ treinen je fiets makkelijk meenemen. Even vragen aan een conducteur kan, ook als het eigenlijk niet mag, wonderen verrichten. Algemene informatie over reizen met je fiets in de trein: Fiets in de trein

Fietsbus

Cycletours fietsvervoer
een fietsbus van Cycletours

Zoals ik aan het begin van dit artikel al vermeldde ben ik groot fan van de fietsbussen van Cycle Tours. Ik ben met hen al 2x naar en van Frankrijk gereisd, en ook naar Slovenie. Het grootste deel van de rit vindt ’s nachts plaats, dus voor je het weet ben je – enigszins – uitgeslapen op je bestemming. De fiets gaat in een aanhanger achter de bus.

Op de website van de Cycletours staat een lijst met alle fietsbussen in Europa. De Cycletours fietsbussen gaan alleen in en rond het hoogseizoen.

Naast fietsvervoer biedt Cycletours ook complete fietsvakanties aan. Als je met hun bus reist zit je meestal met een paar fietsers die zelfstandig gaan fietsen, en een groep die gezamenlijk een fietsreis gaat maken. Bezoek Cycletours.nl/fietsbussen. Algemene informatie over fietsbussen: Fiets in de bus.

De organisatie wielerbus.nl biedt fietsvakanties voor wielrenners aan, maar als er plek over is kunt u soms ook met uw reisfiets mee in deze wielerbus. Wielerbus.nl heeft een aantal mooie bestemmingen (met name in voor wielerfanaten interessant heuvel- en bergachtige gebieden). Alleen op aanvraag, dus neem contact op via de website.

Zoals al vermeld biedt Fital Reizen dus complete fietsvakanties met een fietsbus aan. Bekijk het actuele reisoverzicht op Fital.nl.

 Fiets mee in het Vliegtuig

Vliegen met fiets of vliegen zonder fiets is eigenlijk hetzelfde. Er gaan geen vliegtuigen speciaal voor fietsers naar welke bestemming dan ook. Een goede internet-search kan vele euro’s schelen. De Fietsvakantiewinkel had een aantal populaire bestemmingen al voor de fietser uitgezocht, maar die pagina is offline inmiddels. Vliegtickets vergelijk kan via Tix.nl, maar bij de luchtvaartmaatschappij zelf boeken is meestal voordeliger.

Als je aankomt op je bestemming, wil je natuurlijk het liefste dat je fiets heel gebleven is. Daarom bij deze enkele websites waar duidelijk staat beschreven hoe je dat het beste kunt doen. Lees ook de pagina over de fiets meenemen in het vliegtuig op deze website.

Fietsvervoer per Auto

Als u besluit met uw auto naar uw fietsbestemming te rijden, kunt u de fiets meenemen met behulp van een fietsdrager. De ANWB Webwinkel heeft diverse fietsdragers online te koop staan. Een andere optie is een fietsaanhanger voor twee of vier (elektrische) fietsen.

Fital banner

Fiets laten vervoeren

Bij alle bovenstaande opties reist u zelf mee met uw fiets. Maar er zijn ook mogelijkheden om uw fiets afzonderlijk naar een bestemming te alten vervoeren, of juist naar huis te laten brengen. Fietsers die bijvoorbeeld naar Rome of Santiago de Compostela fietsen laten hun fiets graag thuis bezorgen door een ophaaldienst. Zelf pakken ze dan het vliegtuig naar huis.

Soetens was altijd de grote speler op dit gebied. Zij haalden fietsen op bij hotels en campings in grote delen van Zuid-Europa, waaronder ook Rome en Santiago. Zelf heb ik mijn fiets 2x door hen thuis laten brengen, tot volle tevredenheid. Sinds Covid echter is er wat onduidelijkheid of ze nog actief zijn, en op website is te lezen dat ze voor 2022 geen fietsvervoer hebben ingepland. ‘Door de aanhoudende onzekerheid, door COVID19, hebben wij besloten om het fietsvervoer in 2022 niet op te starten’, is te lezen op hun website Fiets-Vervoer.nl. In oktober 2023 staat dit er nog steeds.

Camino Fietstransport Fietsvervoer

Het is even afwachten hoe zich dit ontwikkelt. Een ander bedrijf dat iets soortgelijks aanbiedt is Camino-Fietstransport.nl. Ook Camino Fietstransport haalt uw fiets en bagage tegen vast tarief op bij diverse hotels/campings in steden die op de verschillende Camino-fietsroutes liggen. Niet alleen in Santiago of elders in Spanje, maar ook op diverse plekken in Frankrijk en Portugal.

Care4luggage fietsvervoer logo

Verder is Care4Luggage een bedrijf dat uw fiets en bagage kan vervoeren, maar hier heb ik (nog) geen ervaring mee. Ze hebben een groot werkgebied binnen Europa. In tegenstelling tot Camino-Fietstransport gaan ze bijvoorbeeld ook naar Scandinavië, Hongarije, Litouwen en Kroatië. Op internet zijn diverse andere koeriersdiensten te vinden die weliswaar fietsen vervoeren, maar die zijn niet direct toegespitst op vakantiefietsers. Het telefoonnummer is +31 650409235. Meer info op hun website.

Fietsvakanties inclusief Fietsvervoer

Tot slot kunt u een fietsvakantie boeken bij een reisorganisatie die ook het vervoer van uw fiets voor haar rekening neemt. Meestal gaat het om een fietsbus. Er is een aantal organisaties dat dit aanbiedt:

Mocht u tips of aanvullingen hebben op bovenstaande, dan waardeer ik het als u een berichtje stuurt.

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad