Fietsen in Engeland

Overweeg je te gaan fietsen in Engeland? Het land vormt samen met Schotland, Wales en Noord-Ierland (Ulster) Groot-Brittannië. Het land staat niet bekend om zijn fietsvriendelijkheid, maar dat is onterecht. Engeland biedt de fietser veel gastvrijheid, mooie wegen, en steeds meer mooie fietsroutes.

Engeland is ook het land van de pubs, de muurtjes (waar je soms last van hebt als je eroverheen wilt kijken, maar meestal niet) en natuurlijk ook het land van de echte Engelse Gentleman. Het weer heb je inderdaad niet in de hand, maar eerlijk is eerlijk, dat heb je nergens.

Overigens is het klimaat in Engeland vergelijkbaar met het Nederlandse, dit in tegenstelling tot wat veel mensen beweren. Het regent niet altijd in Engeland, net zo min als bij ons. Over het algemeen overheerst de westenwind in Engeland, maar daar zul je tijdens een stevige klim weinig last of profijt van hebben. Deze pagina gaat over fietsen in Engeland en behandelt de volgende thema’s:

Fietsgebieden in Engeland

Het landschap in Engeland varieert van heuvelachtig tot flink bergachtig. Hoewel de bergen nergens echt hoog gaan, klim je wel altijd vanaf zeeniveau.

Dartmoor in het zuidwesten van Engeland heeft platte heuvels met hei, en vele overblijfselen uit lang vervlogen tijden. Cotswold biedt de fietser kalkstenen heuvels en mooie valleien. Mooie landgoederen en de bijbehorende geschiedenis komt de fietser tegen tussen de heuvels van de Downs.De Yorkshire Dales zijn een veengebied met heide, waar de heuvels bekleed zijn met de veelbesproken en verketterde muurtjes. Ook in het Peak District zijn deze muurtjes alom vertegenwoordigd. Kijk je verder dan deze muurtjes dan zie je in het Peak District mooie ruige valleien. In Northumbria in Noord Engeland zijn veel glooiende heuvels met hei en middeleeuwse kastelen. Ook de liefhebber van de Romeinse beschaving komt hier aan zijn trekken. De overblijfselen van de Roman Wall geven de vroegere grens van het Romeinse Rijk aan.

Vooral Cornwall en Devon in het zuidwesten van Engeland bieden steile beklimmingen en ‘echte’ bergen. Ook in het Lake District moet flink geklommen worden.

Het gebied ten noordoosten van Londen is voor de fietser die zo weinig mogelijk zweetdruppeltjes wil verliezen: Essex, Suffolk en Norfolk. Ten zuiden van Newcastle liggen de North York Dales, een mooi gebied waar eveneens zonder al te veel inspanning gefietst kan worden.

Reisorganisaties voor een Fietsvakantie in Engeland

Wilt u graag fietsen in Engeland, maar de organisatie en overnachtingen overlaten aan een reisorganisatie? Dan is er keuze te over. Diverse goede reisorganisaties bieden fietsvakanties in Engeland aan, over zowel populaire als minder bekende fietsroutes. Ik zet een aantal organisaties op een rij, met daarachter een kleine greep uit hun Britse bestemmingen. U gaat gelijk naar het Engelse aanbod.

fietsen in Engeland over landweg
Fietsen in Engeland over mooie afgelegen landweggetjes

Fietsvakanties in Engeland

Een aantal concrete fietsvakanties in Engeland. De meeste van onderstaande organisaties bieden nog enkele alternatieve reis-opties in Engeland aan.

Fietsen in Engeland: Wegen en Verkeer

Om in Engeland te komen moet je de Noordzee over. Dit kun je vliegend doen, of met de trein vanuit Frankrijk. Het handigste vanuit Nederland is echter om de boot te pakken. Pas als je de boot afrijdt wel even goed op, want in Engeland word je meteen geacht links te rijden.

Praktisch alle wegen in Engeland zijn geasfalteerd. Niet altijd even mooi en strak, maar toch geasfalteerd. Hoe kleiner het weggetje, hoe steiler het omhoog gaat. De A wegen zijn vaak druk, al is er groot verschil tussen verschillende wegen. Hoe hoger het nummer, hoe ‘onbelangrijker’ de weg is, en dus ook rustiger. De B wegen zijn over het algemeen rustiger, maar bedenk wel dat het vaak de enige weg is naar een dorp of kleine stad, waardoor ook op deze wegen soms (bijvoorbeeld tijdens marktdagen of ochtenduren) veel verkeer is.

Echt mooi fietsen is het pas op de wegen zonder nummers. Deze wegen worden gewoonlijk alleen gebruikt door de plaatselijke boeren, en zijn dus vaak helemaal voor de fietser. Het zijn vaak smalle weggetjes met veel bochten en matig asfalt. Langs dit soort wegen staan vaak de beruchte muren en heggen.

Engelsen gedragen zich als een heer in het verkeer, maar soms wel als een snelle heer: vriendelijk en voorkomend, maar als de weg bekend is, wil het gaspedaal nog wel eens ingedrukt worden, ook op de kleine landweggetjes.

De bewegwijzering in Engeland is goed en volledig, ook voor fietsers. Een kaart is wel aan te raden als je van de kleinste weggetjes gebruik wilt maken.

Overnachtingsmogelijkheden in Engeland

Voor goedkope overnachtingsmogelijkheden in Londen kijkt u het beste op Booking.com/bed-and-breakfasts

Kamperen kan en mag in Engeland in alle mogelijke vormen. Op campings (duizenden door het hele land verspreid), bij de boer (vooral in de toeristische gebieden waar veel wandelaars komen) of wild kamperen (niet in nationale parken). Een goede tip als je een kampeerplekje zoekt en er is geen camping: vraag het eens in de lokale pub. Als je geen plekje kunt vinden met een goede sanitaire voorziening, dan kun je altijd nog uitwijken naar het openbare toilet van het dichtsbijzijnde dorp.

Jeugdherbergen in Engeland en Wales zijn verenigd in de YHA. Bed and Breakfast is een Britse uitvinding, dus in ieder gat zul je de bekende bordjes tegenkomen. Guesthouses en Inns (herbergen) zijn een stukje duurder en vaak wat luxer dan een Bed and Breakfast, maar nog altijd veel goedkoper dan een hotel.

Fietsroutes in Engeland

De bekendste fietsroute in Engeland is de C2C route, van de ene kant van het eiland naar de andere kant. De route is beschreven van west naar oost. In combinatie met de Reivers route is er een rondje van te maken van 550 km.

C2C-fietsroute

C2C Cycle Route

Stap je in Newcastle van de boot af, dan kun je ook ervoor kiezen langs de kunst naar Edinburgh te fietsen via de C&C (Coast & Castles) route.

Daarnaast zijn er in Engeland 9 lange afstandsroutes, en maar liefst 86 regionale bewegwijzerde fietsroutes, uitgezet en onderhouden door de organisatie Sustrans. Op de de site van Sustrans kun je een mooi overzicht krijgen van lange afstandsroutes en lokale fietsroutes, en ze desgewenst combineren. Nog niet alle fietsroutes van Sustrans zijn volledig bewegwijzerd en beschreven, en soms zitten er in de bestaande bewegwijzering onverwachte hiaten. De kaarten zijn daarom tijdens het fietsen onmisbaar. Kijk hier voor de beschikbare fietsgidsen en fietskaarten voor Engeland.

Fietsroutes in Engeland

Lange afstandsroutes in het Verenigd Koninkrijk:

  • Route 1: Dover – Londen – Edinborough – Orkneys – Shetland eilanden, Coast & Castles cycle route
  • Route 2: Dover – Bodmin, langs de zuidkust van Engeland
  • Route 3: Bristol – Cornwall (Land’s End)
  • Route 4: Londen – Zuid Wales
  • Route 5: Reading – Birmingham – Chester – Noord Wales – Holyhead
  • Route 6: Londen – Lake District, een gedeelte van deze route volgt de Pennine cycle way
  • Route 7: Carlisle – Iverness (Schotland), Lochs & Glens cycle route
  • Route 8: Cardiff – Holyhead (Wales)
  • Route 9: Belfast (Noord Ierland) – Dublin (Ierland)

Cycle n Sleep heeft op haar site ook een aantal lange afstands fietsroutes beschreven:

Hart van Engeland route

De in 2010 gepubliceerde Hart van Engeland fietsroute verbindt Harwich (veerboot naar Nederland) met Land’s End, en heeft aftakkingen naar Plymouth (veerdienst naar Roscoff, Frankrijk), Ilfracombe (veerdienst naar Swansea, Wales,  en Cork, Ierland).

 

The Way of the Roses

De Way of the Roses is een iconische fietsroute die je van kust tot kust brengt, van Morecambe in Lancashire naar Bridlington in Yorkshire. Onderweg passeer je de schilderachtige Lune-vallei, het Forest of Bowland, de betoverende Yorkshire Dales, het prachtige Nidderdale AONB (Area of Outstanding Natural Beauty), de serene Vale of York, de charmante Yorkshire Wolds en de historische steden Lancaster en York. Het landschap is adembenemend en gevarieerd terwijl je je een weg baant van de Ierse Zee naar de Noordzee door dit boeiende deel van Noord-Engeland.

Tips voor als u gaat Fietsen in Engeland

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad