Fietsen in de Algarve

Fietsen in de Algarve betekent genieten van een wisselend landschap, schappelijke temperaturen in het voor- en najaar en genieten van schilderachtige dorpjes. Deze streek in Zuid-Portugal heeft veel zonuren, waardoor het gedurende het hele jaar goed toeven is. Voor een fietsvakantie in de Algarve zijn vanwege de mogelijk hitte vooral de lente en de nazomer geschikt.

De Algarve heeft een zeer uitbreid fietsroute-netwerk. De regio verwelkomt graag fietsers. Wandelen kan overigens ook uitstekende in deze populaire Portugese regio. Op deze pagina lees je meer over de fietsmogelijkheden, en reisorganisaties die dit soort fietsreizen aanbieden, zoals bv Eigenwijze Reizen.

kustlijn Algarve
fraaie kustlijnen

Fietsen in de Algarve: Bekende Fietsroutes

Kun je goed fietsen in de Algarve? Ja dus. Het landschap is zeer gevarieerd, en geschikt voor zowel fietsers die een heuveltje niet schuwen als laagland-fietsers. Afhankelijk van de route die je kiest natuurlijk.

 • Vicentinaroute, 340 kilometre fietsen in de kuststreek. Ideaal voor ene meerdaagse fietsvakantie in de Algarve. De route begint niet in de Algarve maar in Alentejo, en loopt van Santiago do Cacém tot tot Cabo de São Vicente, dat wel in de Algarve ligt.
 • Via Algarviana. Deze mountainbike- route van 300 km loopt van Kaap Sint-Vincent (westkust) tot aan Alcoutim bij Spanje. Let op, bedoeld voor MTB’s dus.
 • Voor wie wat klimmen niet schuwt is de Serra de Monchique een mooie optie. Gelegen boven de havenstad Portimão vind je hier prima wegen om rustig wat hoogtemeters te verstouwen.
 • Fietsroutes nabij de rivier Rio de Guadiana. Vanzelfsprekend een stuk minder hoogtemeters en relaxed fietsen.
 • Ecovia van de Litoral. 215 kilometer van Vila Real de Santo António tot Sagres.

Reisorganisaties voor een Fietsvakantie in de Algarve

Wilt u graag fietsen in de Algarve, maar de organisatie en overnachtingen overlaten aan een reisorganisatie? Dan is er keuze te over. Diverse goede reisorganisaties bieden fietsvakanties in Portugal aan, en dan met name in de Algarve. Ik zet een aantal organisaties op een rij, met daarachter een beschrijving van de reis-opties in Portugal.

 • Eigenwijze-Reizen: 8-daagse fietsreis langs de prachtige lagunekust van de Algarve. Via het levendige, oude centrum van de vissersplaats Olhão fietst u terug naar Faro. Logies en ontbijt, half-penion is ook mogelijk. Dagafstanden van zo’n 35 a 45 kilometer. Eigen-Wijze Reizen heeft ook een fietsvakantie van Lissabon naar Sagres of Faro (Algarve).
 • SNP Natuurreizen: lichte fietsvakantie met dagtochten vanuit standplaats Quinta da Lua, een opgeknapte boerderij. Korte of lange fietstochten in de Algarve; langs de kusten van natuurreservaat Ria Formosa. Je kunt hier een e-bike huren eventueel. SNP heeft nog meer fietsvakanties in Portugal, onder meer in de streek Alentejo
 • Fital Fietsvakanties: fietsen in de Algarve met Fital, maar dan met een groep. Deze groepsreis is onder begeleiding, en u komt onder andere langs Albufera, Alvor, Alte en Fonte Lozeiros. Er is ook een individuele fietsvakantie: Algarve Maritur. Dan krijgt u GPS-tracks mee in plaats van een reisbegeleider.
 • Fietsrelax.nl: De reis ‘Het andere gezicht van de Algarve’ is een 8-daagse fietsvakantie met onder meer heuvelachtig achterland, typische bergdorpjes met witgekalkte huizen en smalle straatjes. Dagafstanden van 30-65 km. Je komt onder andere door Portimão, Boliqueime, Ferragudo en Silves. 
fietsen in de Algarve
fietsend in de Algarve kom je soms op plekken waar je met de auto lastig komt

Vliegen naar de Algarve

Het is logisch om op Faro te vliegen. Vanuit Nederland zijn er diverse luchtvaartmaatschappijen die op de luchthaven van Faro vliegen. Vanuit Amsterdam Schiphol kan dit met TAP Portugal, easyJet en Transavia. Vanaf Eindhoven Airport gaan er vluchten van zowel RyanAir als Transavia richting de Algarve. En tot slot kunt u ook vanaf Rotterdam/Den Haag naar Faro vliegen, eveneens met Transavia.

Via de website Tix.nl kunt u alle actuele mogelijkheden vergelijken. Dan ziet u ook de verschillende reisdata en prijzen. Vaak is het voordeliger om vervolgens bij de luchtvaartmaatschappij zelf te boeken in plaats van via vliegtickets.nl. Skyscanner is hier ook een prima site voor.

roze huis in de Algarve
schilderachtige huisjes in de Algarve

Veelgestelde vragen

 • Is de Algarve vlak om te fietsen? Het binnenland van de Algarve is flink glooiend tot heuvelachtig, maar langs de kust is het vrij makkelijk fietsen.
 • Is een fietshelm verplicht in Portugal? Nee, u bent niet verplicht een fietshelm te dragen, dit in tegenstelling tot sommige plekken in Spanje. Wel is het aan te raden een fietshelm te gebruiken, zeker als u met een e-bike gaat fietsen.
 • Waar staat de Algarve bekend om? Naast fietsers en wandelaars trekt de Algarve ook veel golf-spelers. Er zijn diverse mooie golf resorts te vinden. Verder staat dit gebied bekend om de mooie stranden en bijzondere rotsformaties
 • Hoeveel zonuren heeft de Algarve? 3200 zonuren per jaar
 • Is Portugal duur? Nee, Portugal is een goedkoop vakantieland. Dit geldt voor zowel accomodaties (zie Booking.com) als voor maaltijden en boodschappen. Het leven in Portugal is net iets goedkoper dan in Spanje of Griekenland. De grote steden Lissabon en Porto zijn duurder, net als sommige zeer toeristische plekken zoals Coimbra.Volgens de Worldwide Holiday Costs Barometer 2018 was de Algarve toentertijd de meest voordelige strandbestemming van Europa.
Tavira Portugal
Tavira, stadje aan de monding van de rivier de Gilão

Tips als u gaat Fietsen in de Algarve

Als u niet via een reisorganisatie gaat fietsen, en ook niet op eigen houtje fietsroutes wilt gaan samenstellen, dan biedt Komoot uitkomst. Op hun website vindt u diverse fietsroutes in de Algarve, voor verschillende niveaus.

 • VisitPortugal.com heeft uitgebreide informatie over fiets- en wandelvakanties in de Algarve, en de rest van Portugal
 • Deze website is niet zozeer bedoeld voor racefietsers. Wilt u toch een racefiets-vakantie in de Algarve ondernemen, kunt u eens kijken bij Sunhill Cycling.
 • Liever vlak fietsen? In Portugal, maar dan minder in de Algarve, vind je diverse Ecopistas. Dit zijn autovrije fietspaden die gaan over oude spoorlijnen. Een van de bekendste ecopistas is de Ecopista do Dão, van 50 kilometer lang. Je fietst hier vrijwel vlak en volledig verhard. Deze fietsroute loopt in Midden-portugal; van Viseu naar Santa Comba Dão. Een andere, noordelijkere ecopista is de Linha do Vouga.
 • Bekijk ook onze algemene pagina over fietsen in Portugal, waar ook andere gebieden aan bod komen. Kijk ook eens naar de opties in buurland Spanje; ook een geweldig fietsland.
Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad