Op Fietsvakantie in de Provence: Lavendelvelden en Mooie Dorpjes

Denk je aan een fietsvakantie in de Provence? Geen gek idee; het is een fantastische regio met voor elk wat wils. Kies voor vlakke routes en steden als Avignon en Arles, of ga voor de heuvels en zelfs bergen van de Gorges du Verdon en de Mont Ventoux. Aan campings en hotels ook geen gebrek. Ik fietste er (het grootste deel) van de Benjaminse Fietsroute door de Provence. Met behulp van zijn enthousiasmerende fiets/routegids en de GPS files van zijn website had ik een prachtige fietsvakantie, met de Ventoux als letterlijk en figuurlijk hoogtepunt.

Foto’s van mijn Fietsvakantie in de Provence

Op deze pagina vind je een flink aantal foto’s van mijn fietsvakantie in de Provence. Ik fietste in mijn eentje en heb elke nacht gekampeerd. In de ochtend bij de tent pakte ik het routeboekje en bekeek ik waar ik ongeveer zou eindigen die dag.

zonnebloemen in Frankrijk
Zonnebloemen in de Franse zon

Wil je ook gaan fietsen in de Provence maar vind je het prettiger als dagafstanden en overnachtingen al van te voren vastliggen? Dan kun je denken aan een reisorganisatie. Diverse aanbieders van fietsvakanties bieden reizen in de Provence aan:

  • ANWB Fietsvakanties | 8-daagse fietsrondreis Frankrijk – Carpe Diem in de Provence. Ontdek een van Frankrijks mooiste regio’s op de fiets. Je logeert op sfeervolle plekken en fietst door de Provençaalse lavendelvelden, langs de stijlvolle paleizen van Avignon en het Romeins erfgoed in Orange en Arles. Inclusief bagagevervoer. Bekijk deze fietsvakantie, of lees meer over de Fietsvakanties van ANWB
  • Eigen-Wijze Reizen | Trektocht door de Provence. U overnacht in Vacqueyras, Rousillon en Sault en de routes voeren u langs schilderachtige dorpen. De vergezichten tijdens deze fietstrektocht, met op de achtergrond altijd de Mont Ventoux en het prachtige landschap, zijn betoverend. 8 dagen op basis van logies en ontbijt. Bekijk deze fietsvakantie of lees meer over Eigenwijze Reizen.
  • Fietsrelax.nl | U raakt niet uitgekeken wanneer u fietst langs uitgestrekte paarse lavendelvelden, de Pont d’Avignon, natuurgebied de Camargue en historische plaatsen als Orange, Avignon, Nîmes en Arles. En vergeet u ook niet te proeven van de heerlijke Rhône wijnen. Bekijk deze fietsvakantie of lees meer over Fietsrelax Fietsvakanties.
  • SNP Natuurreizen | Ontdek de Provence per fiets: geniet van gezellige markten, bezoek romeinse opgravingen en dorpen. Volg fietsend een route du vin. Overnacht in landhuizen. SNP heeft 3 verschillende fietsvakanties door de Provence. Bekijk ze op hun website of lees meer over de fietsvakanties van SNP.

Fietsen in de Provence: Cultuur, Natuur en Klimmer voor de Liefhebbers

De regio Provence biedt een aantrekkelijke en gevarieerde omgeving om te verkennen op de fiets, vooral als je bereid bent hoogteverschillen te overwinnen. Indien gewenst, is het echter ook mogelijk om de steile beklimmingen te vermijden. Mijn ervaring was gebaseerd op het volgen van de fietsroute die is opgesteld door Benjaminse voor de Provence.

De maker van de route heeft een uitgebreide ronde gecreëerd, aangevuld met enkele korte stukken om variatie te bieden. Aan de achterkant van de gids staat vermeld: ‘Een meerderheid van de routes is eenvoudig, ongeveer een derde is gemiddeld zwaar, terwijl de beklimming van de Mont Ventoux en verschillende stukken door de Gorges du Verdon en de Gorges du Loup geschikt zijn voor ervaren fietsers.’ Dit kan ik alleen maar beamen.

Met in totaal 1350 kilometer aan beschikbare routes, is er voor ieder type fietser genoeg te ontdekken (hoewel ik wel aanraad om de eerder genoemde uitdagende trajecten aan te gaan). Vooral het parcours van Nice naar de grens met Italië (en vervolgens terug met de trein) via de Grande Corniche is een onmisbare ervaring. Ik sloot mijn fietsvakantie in de Provence af in Avignon, maar ben ook nog even de Camargue ingedoken voor de flamingo’s.

Je kunt de gids bestellen via de officiële website van Paul Benjaminse: CyclingEurope.nl, of bij Fietsvakantiewinkel.nl. Op Cycling Europe zijn tevens de GPS-tracks kosteloos beschikbaar om te downloaden, en kun je aanvullingen en feedback van andere fietsers lezen. Bij Fietsvakantiewinkel kun je ook alternatieve kaarten voor de Provence / Côte d’Azur vinden, bijvoorbeeld van Bikeline. Bekijk ook d pagina over fietsen in Frankrijk, waar je alternatieve lange-afstandsroutes kun vinden.

van Gogh Tuin Arles
Van Gogh-tuin in Arles

Arles ligt op de Benjaminse route, maar als je, zoals ik, Saint-Rémy-de-Provence, waar Van Gogh in een klooster was opgenomen wilt bezoeken moet je even van de route afwijken. Overigens bijzonder de moeite waard, vond ik. Arles zelf is natuurlijk ook erg Van Gogh-georiënteerd. hopelijk geven onderstaande foto’s je een goede indruk van wat je van een fietsreis door de Provence mag verwachten. Gek genoeg kwam ik weinig andere fietsers tegen,

Fietsvakantie in de Provence
Stille landschappen tijdens je Fietsvakantie in de Provence
Les Beaux de Provence
Het bergdorp met kasteel: Les Beaux de Provence
Klooste van Gogh Saint-Rémy-de-Provence
Klooster in Saint-Rémy-de-Provence, waar Van Gogh was opgenomen
Tuin Klooster Saint-Rémy-de-Provence
Tuin van het Klooster in Saint-Rémy-de-Provence
Aix-en-Provence
Aix-en-Provence
dorpje tijdens een fietsvakantie in de provence
een van de vele stille dorpjes die je tijdens een fietsvakantie in de Provence tegenkomt
landweg fietsen in de Provence
Dikwijls stille landwegen als je door de Provence fietst, zonder enig verkeer
Haven van Fréjus
Haven van Fréjus
Fréjus
Gezellig centrum van Fréjus
Fietsvakantie in de Provence landschap
Typisch landschap in de Provence
uitzicht vanaf een berg in de Provence
Als je eenmaal moet gaan klimmen heb je prachtige vergezichten
Hotel in Nice
Beroemd Hotel in Nice: Negresco
Grande Corniche fietsen
Als je de Grande Corniche gaat fietsen word je getrakteerd op dit soort uitzichten
Menton Cote D'Azur
Badplaats Menton, einde van de Grande Corniche
Gorges du Verdon
Gorges du Verdon: Balcon de la Mescla geeft een prachtig uitzicht over de kloof. Niet voor mensen met hoogtevrees
Gorges du Verdon
Brug over de Gorges du Verdon
Gorges du Verdon
Gorges du Verdon: pittige fietsdag maar zeker de moeite waard
Uitzicht vanaf klim in de Provence
Uitzicht vanaf klim in de Provence
Lavendelvelden in de Provence
Lavendelvelden in de Provence. Plateau de Valensole
lavendel bij een boerderij in Frankrijk
lekker stille wegen weer
Frans dorp
Fraai Frans dorp op een heuvel, de naam ben ik kwijt
Mijn trouwe fiets
Mijn trouwe fiets
Horeca-gelegenheid op 2/3 van de klim naar Mont Ventoux
Horeca-gelegenheid op 2/3 van de klim naar Mont Ventoux
De Mont Ventoux op fietsen
Het mooie, kale deel van de Mont Ventoux. Het eerste deel door het bos is saai en zwaar
Pont d'Avignon
De wereldberoemde Pont d’Avignon
Avignon, paleis van de Pausen
Avignon, paleis van de Pausen
Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad

Plaats een reactie