Fietsen in Portugal

Overweeg je te gaan fietsen in Portugal? Het land is als fietsland te vergelijken met grote buur Spanje. Heet, droog, maar mooi. En als je de kust een beetje mijdt, heerlijk rustig.

Fietsgebieden in Portugal

Ten Zuidoosten van Lissabon ligt de streek Alentejo. Een glooiend landschap, dat vooral droog is. Veel kurkeiken, stille dorpjes, mooie steden (Evora, Estremoz). Hier lijkt de tijd te hebben stilgestaan, maar het is heerlijk fietsen.

Helemaal in het Zuiden van Portugal ligt de Algarve, een welbekend stukje Portugal bij zonaanbidders. Fietsen langs de kust is hier vrijwel uitgesloten door de grote drukte. Iets meer het binnenland in fiets je over kleine weggetjes, en is het uitzicht heel erg mooi.

Aan de westkust van Portugal zijn het vooral de mooie steden die de aandacht trekken: Lissabon, Sintra, Nazaré, Mafra en Obidos. Ten oosten van Lissabon ligt de Estremadura: een droog gebied met drukke wegen

Het noorden van Portugal is bergachtig en leeg. Bergketens als de Serra de Estrela rijken tot bijna 2000 meter hoogte. Het is zwaar fietsen door temperatuur en stijgingspercentages. Maar als je dan op de top van de Torre (hoogste berg van Portugal) komt, word je ook wel uitgebreid getrakteerd op een geweldige ‘kermis’. Of je dat leuk vindt, moet je zelf uitmaken, maar andere bergpieken zijn minstens zo mooi en veel rustiger.

Helemaal in het Noorden van Portugal ligt het dal van de Douro. Ondanks dat het landschap er zo mooi is, is de streek nog niet ontdekt door grote groepen toeristen. Terwijl je in het dal redelijk vlak kunt fietsen, zul je voor boodschappen toch vaak de bergen op moeten, want de meeste dorpjes liggen hogerop.

Reisorganisaties voor een Fietsvakantie in Portugal

Fietsvakanties in Portugal worden onder andere aangeboden door ANWB Fietsvakanties, Eigen-Wijze Reizen en SNP Reizen. Voor een groepsreis kun je bij Djoser Fietsvakanties kijken.

Verkeer

De Portugese steden kun je als fietser beter mijden, of je moet erg goed uitkijken en op je hoede zijn. Omdat Portugezen weinig fietsen zijn er amper fietsvoorzieningen en fietspaden. Dat gemis is vooral duidelijk in de steden.

Buiten de steden is het wél goed fietsen. Grote doorgaande wegen zijn soms erg druk, maar meestal is er wel een leuke route te plannen over secundaire wegen. Nadeel is dat er dan wat meer geklommen moet worden. Veel wegen in Portugal zijn nog niet of niet volledig geasfalteerd. Regelmatig fiets je over gravel of keien. Ook gaten in het asfalt doemen soms onverwacht op. Portugal is overigens druk bezig (vaak met EU-geld) om het wegennet te verbeteren.

Fietsen in Portugal Algarve
De Algarve is populair onder fietsers die willen gaan fietsen in Portugal

Het Portugese autoverkeer rijdt hard, maar is aardig voor fietsers. Claxonneren is bedoeld als aanmoediging of als teken dat je ingehaald wordt.

De bewegwijzering is goed, alleen in dorpen en stadjes willen de routebordjes nog wel eens vergeten worden, of worden alleen de grotere plaatsen aangegeven.

Klimaat in Portugal: beste tijd om te fietsen

De beste tijd van fietsen is in het voorjaar en in het najaar. Overdag wordt het meestal lekker warm, en in het voorjaar staat de natuur reeds in bloei. Nadeel is dat sommige bergpassen in het voorjaar nog niet open zijn (sneeuw).

Ga je in Portugal in de zomer fietsen, houd dan rekening met hoge temperaturen in het binnenland. Je fietst dan het lekkerste in de vroege ochtend en de namiddag. Portugezen gebruiken de hete middaguren voor een siësta of een warme maaltijd.

Overnachtingsmogelijkheden in Portugal

De meeste Portugese kampeerterreinen vind je langs de kust. Deze zijn vaak druk en duur. In het binnenland zijn campings goedkoper, rustiger en schaarser. Wild kamperen is dan onvermijdelijk en gelukkig toegestaan, mits je toestemming hebt van de eigenaar.

In Portugal zijn enkele tientallen jeugdherbergen, redelijk verdeeld over het hele land. Omdat de afstanden tussen de jeugdherbergen soms groot zijn, is het niet altijd mogelijk om van de ene jeugdherberg naar de andere te fietsen.

Praktisch ieder dorp heeft wel een overnachtingsmogelijkheid: een hotelletje, een pension of een kamer bij particulieren.

Fietsen in Portugal: Fietsroutes

Fietsen in Portugal van Luc Oteman beschrijft bijna 4000 km fietsroute door het zuiden van het land. Voor Noord-Portugal ben je aangewezen op de fietsroutes van Kettler-Verlag.

Op de engelstalige site pedalportugal.com staan een aantal mooie fietsroutes voor zowel dagtochten als meerdaagse fietsvakanties. Bovendien worden op de site fietsenmakers, accomodaties en fietsenverhuurbedrijven op een rij gezet.

Verder zijn er weinig of geen bewegwijzerde fietsroutes in Portugal. Met een goede kaart kom je echter een heel eind.

Tips als u gaat Fietsen in Portugal

  • Neem in Portugal altijd voldoende drinkwater mee. Droogstaan tijdens een fietstocht is funest. Om te voorkomen dat je ondanks goed drinken toch niet meer verder kunt: Zorg dat je zoutvoorraad op peil blijft. Pauzeren met een zak chips is zo gek nog niet.
  • Met ieder woordje Portugees dat je spreekt, groeit de welwillendheid van de Portugese gastheer. Een beetje talenkennis is dus zeer handig.
  • In het Portugese binnenland wil er nog wel eens een uiterst actieve waakhond vinden dat de straat zijn te bewaken erf is. In die gevallen is het handig als je een dazer bij je hebt.
  • Zie je er tegen op om je reis zelf te organiseren? kijk dan eens op topbiketoursportugal.com voor fietsverhuur, fietsvakanties en dagtours in het Noorden van Portugal. Wil je fietsen zonder zelf alles te regelen in Midden Portugal, kijk dan eens bij QNPportugal Fietsvakanties.
  • Neem ook eens een kijkje op de portugal.startpagina.nl.
Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad