Fietsen in Rusland

Rusland is een immens land. Uitgestrekt, met voor iedereen zijn of haar ideale landschap en klimaat. Het toer- of vakantiefietsen in Rusland staat nog in de kinderschoenen, maar er zijn zeker goede informatiebronnen te vinden op internet.

Verkeer

De toestand van de wegen is heel verschillend. Er zijn soms verrassend goed geasfalteerde wegen. Maar net als in andere Oost-europese landen kan een geasfalteerde weg zomaar in een gravelweg veranderen Hoe verder je naar het Oosten gaat, hoe slechter de wegen worden, uitzonderingen uiteraard daargelaten.

Russen zijn stevige drinkers, en schrikken er niet voor terug om met een borrel achter het stuur te kruipen. Fietsen in drukke gebieden is daarnaast ook nogal gevaarlijk door de agressieve rijstijl van de Russen, in combinatie met het niet gewoon zijn aan fietsers op de weg.

Wegwijzers (met Cyrillisch schrift) zijn er ruim voldoende, al zijn ze niet speciaal gemaakt voor fietsers. Oppassen dat je niet onnodig op de snelwegen beland dus.

Overnachtingsmogelijkheden in Rusland

Campings zijn er nauwelijks in Rusland, de toeristische gebieden rondom de Zwarte Zee uitgezonderd. Hotels zijn vooral te vinden in steden, jeugdherbergen alleen in de grote steden als Moskou en St-Petersburg.

Overnachten bij particulieren, of wild kamperen is goed mogelijk.

Fietsroutes in en naar Rusland

De Euroroute R1 van Arnhem naar Berlijn tot in St. Petersburg is de enige nederlandstalige fietsroute die tot in Rusland voert. De Europafietsers brengt een brochure uit over deze route. De brochure bevat heel veel praktische tips en informatie over de route. De website www.euroroute-r1.de biedt eveneens veel, up-to-date informatie.

De Russische Fietstour Club biedt op haar website ook enkele routetrajecten. De site is verder erg handig om in contact te komen met fietsers in Rusland. Bij de Fietsvakantiewinkel zijn diverse fiets-routeboekjes te koop.

Fietstips Rusland

De bevolking is vaak heel vriendelijk en behulpzaam. Met ieder woordje Russisch groeit de welwillendheid van de gastheer, en natuurlijk de mogelijkheid om te communiceren. Jongeren spreken tegenwoordig meestal wel een aardig woordje Engels of Duits, vooral in stedelijke gebieden. Het is sowieso handig om het Cyrillische alfabet te kennen, zodat je de borden kunt lezen.

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad