Fietstechniek voor uw Vakantiefiets


Als je op vakantie bent en je fiets is het enige vervoermiddel dat tot je beschikking staat, wil je liever niet dat er iets kapot gaat. Dus moet je ervoor zorgen dat je fiets in een puike conditie is.

Dat kan natuurlijk door je fiets te laten onderhouden door een goede fietsenmaker. Een grote beurt aan het begin van het seizoen is altijd handig. Een heleboel klusjes aan je fiets kun je echter ook simpel zelf doen. En als je al onderweg bent, ben je misschien wel genoodzaakt om zelf de sleutel te hanteren. Hieronder staan een aantal kwalitatief goede handboeken voor de fietser.

Fietspech van Eric Schuyt Bestel dit boek

Het meest praktische boekje met uitleg over veel voorkomende fietsreparaties onderweg. Een boekje dat bovendien in de fietstas past. Veel duidelijke tekeningen en relatief weinig tekst. Goed mee te nemen op reis. Bedacht door de wereldfietser bij uitstek, Eric Schuyt, eigenaar van De Vakantiefietser in Amsterdam.

Het beste boek voor de fiets van Paul Schoof  Bestel dit boek

Een compleet en voor iedereen toegankelijk standaardwerk over fietstechniek anno nu. Wat doe je aan piepende remmen? Hoe stel je een verende voorvork af? En natuurlijk ook: hoe plak je een band? De antwoorden op deze en tal van andere vragen zijn te vinden in dit uitestekende fietsboek. Het beste boek voor de fiets biedt daarnaast een schat aan achtergrondinformatie. Waarop moet je letten als je een nieuwe fiets koopt? Wat doe je tegen zadelpijn? Waarom heb je bijna altijd tegenwind? Antwoorden op vragen die bijna alle Nederlanders wel willen weten, want wie heeft er in Nederland nu géén fiets?

Uw trekkingfiets in topconditie Bestel dit boek

In dit boek geven Jochen Donner en Daniel Simon, beiden van het Duitse vaktijdschrift Trekkingbike, een diepgaand inzicht in de techniek van deze alleskunners onder de fietsen aan de hand van uitvoerige beschrijvingen en gedetailleerde foto’s. De vele stap-voor-stapinstructies maken het zelf repareren en afstellen heel wat gemakkelijker, ook onderweg, en zorgen ervoor dat het onderhoud van je trekkingfiets een aangename bezigheid wordt.

Fietsreparatie op het web

Op het internet zijn vele websites die de fietser kan helpen bij het onderhoud en de reparatie van zijn of haar fiets. Zonder hier niet met name genoemde websites te kort te willen doen, noem ik een aantal goede websites, en deel ik graag een aantal filmpjes over veel voorkomende fietstechnische vragen.

M-gineering.nl biedt veel uitleg in woord en beeld over reparatie- en onderhoudskwesties

Op BicycleTutor staan heel veel filmpjes over reparatie en onderhoud. In het engels, maar duidelijker en specialistischer dan dit krijg je het niet.

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad