Fietsen in Tsjechië

Bij het plannen van uw fietsvakantie denkt u wellicht niet gelijk aan fietsen in Tsjechië. Toch lopen er aardig wat mooie fietsroutes door dit land, en zijn er zelfs vijf veel Nederlandse reisorganisaties die er fietsreizen aanbieden. Twee van hen, waaronder Mozaiek Reizen, zijn zelfs gespecialiseerd in fietsvakanties in Tsjechië. Daarover later meer.

Tsjechië is een midden-Europees land, dat vroeger tot het Oostblok behoorde. Als één van de eerste landen ontwikkelde Tsjechië na de val van de Muur een eigen, op westerlingen gerichte toerisme-industrie. Met als gevolg dat het nu een land is waar je zonder problemen naar toe kunt gaan voor een onbezorgde fietsvakantie. Er zijn diverse fietsgidsen voor Tsjechie te koop bij de Fietsvakantiewinkel.

Tsjechië als Fietsland en Vakantiebestemming

Tsjechië is een zeer gevarieerd land met veel historische stadjes, burchten en een enorme rijkdom aan historische, culturele bezienswaardigheden in allerlei stijlen (waaronder 12 UNESCO-erfgoedmonumenten). Niet zo vreemd als je nagaat, dat het tot het begin van de vorige eeuw een belangrijk centrum van het Oostenrijkse Keizerrijk, en daarna van de Donaumonarchie (Oostenrijkse-Hongaarse monarchie) was.

Tsjechië is echter niet alleen cultureel interessant, het heeft ook een mooi en afwisselend landschap en veel ongerepte natuur. Het heeft zacht golvende heuvellanden met velden en bossen, pittoreske stadjes, wijngaarden, brede, goed te fietsen rivierdalen (bijv. langs de Elbe), en meerdere middelgebergten. Het herbergt vier nationale parken en een flink aantal beschermde landschapsparken.

Doordat Tsjechië de laatste jaren voor fietsers goed ontsloten is, kun je tegenwoordig op de fiets veel van dit culturele en landschappelijke erfgoed ontdekken, daaronder ook mooie plekjes ver van de dagelijkse drukte waar natuur en historische gebouwen nog een unieke, intieme atmosfeer uitstralen.

Reisorganisaties voor een Fietsvakantie in Tsjechië

Wilt u graag fietsen in Tsjechië, maar de organisatie en overnachtingen overlaten aan een reisorganisatie? Dan is er zelfs in dit land keuze te over. Diverse gerenommeerde reisorganisaties bieden fietsvakanties in Tsjechië aan, over zowel populaire als minder bekende fietsroutes. Ik zet een aantal organisaties op een rij, met daarachter een kleine greep uit hun Tsjechische bestemmingen:

 • Mozaïek Reizen: Fietsreis Praag – Dresden (ook als familie-fietsreis), Fietsreis Praag – Krakau langs Auschwitz. Elberoute van de bron naar Praag (ook als familiefiets-reis/familytour). Greenwaysroute Praag – Wenen (pittige route, ook voor mensen met opgroeiende kinderen)
 • Eigenwijze Reizen: Keuze uit 3 fietsvakanties: Bohemen in Oost-Tsjechie. Praag, Kozojedy u Prahy, Kutná Hora, Pardubice, Hradec Králové, Jičín, Nymburk, Lytomysl, Rychnov nad Kneznou. Hotels en Bagagevervoer. Langs de Elbe fietsen – Praag -Dresden. Praag, Melnik, litomerice, Decin, Pirna, Dresden. Langs het ijzeren gordijn en door het wijngebied. Oostenrijk en Tsjechië.
 • SNP Natuurreizen: Van Vrchlabi naar Praag fietsen (Elbe Radweg Deel I) en Fietsen van Praag naar Dresden (Elbe Radweg Deel II). U fietst langs hotels, en uw bagage wordt vervoerd. Zeer populaire rivierenroute met GPX tracks. Mogelijkheden voor e-bike huur.
 • ANWB Reizen: Ontdek op de fiets de prachtige natuur van Tsjechië, zijn rijke cultuur en zijn bewogen geschiedenis
 • Fitál Fietsvakanties: Fitál heeft op dit moment 1 Tsjechische fietsvakantie in het aanbod: Fietsvakantie Tsjechië en Duitsland. Ook deze voert weer langs de Elbe. U gaat met een fietsbus op reis, u hoeft dus niet te vliegen of met eigen vervoer. Dagafstanden van ongeveer 40 a 50 kilometer.
Eigenwijze Reizen Tsjechië banner


Fietsen in Tsjechië: het Verkeer

De meeste fietsroutes in Tsjechië volgen verharde, secundaire asfaltwegen met weinig autoverkeer. Soms gaan trajecten over gravel. De toestand van deze wegen is over het algemeen goed. Daar waar een gravelweg door bijv. regenachtig weer moeilijk te fietsen is, zijn vele, geasfalteerde alternatieven voorhanden.

De bewegwijzering voor fietsroutes, wandelroutes én autoroutes zijn uitstekend. Minderjarige fietsers (tot 18 jaar) zijn verplicht een helm te dragen, wat overigens voor fietsers in Tsjechië gemeengoed is.

Tsjechische automobilisten houden meestal goed rekening met fietsers (fietsen is in Tsjechië niet onbekend, Tsjechen fietsen zelf ook veel!). Fietsen op hoofdwegen wordt met name rond drukkere plaatsen en grotere steden echter afgeraden vanwege het drukke autoverkeer en het (doorgaans) ontbreken van fietsstroken en -paden. Vaak is er een alternatief via b-wegen om de stad in en uit te komen. Op autosnelwegen en vier- en tweebaans tolwegen (herkenbaar aan de groene richtingsborden) is fietsen verboden.

Op bepaalde spoortrajecten is het op een aantal stations mogelijk een fiets te huren, deze gratis mee te nemen met de trein, en hem op een ander station in te leveren. Dit kan bijvoorbeeld in Zuid Bohemen tussen Tabor, Jindrichuv Hradec, Trebon en Ceské Velenice (op de Oostenrijkse grens bij Gmünd).

Het is op andere trajecten eenvoudig om in Tsjechië de eigen fiets mee te nemen in de trein. In de meeste treinen zijn speciale afdelingen waar fietsen geplaatst kunnen worden. Deze zijn aan de buitenkant van de trein herkenbaar aan het fietssymbool.

Daarnaast zijn in een aantal gebieden speciale fietsbussen die in het hoogseizoen ingezet worden. Dit zijn bussen met een fietsaanhanger, die fietsers met fiets terugbrengen naar het beginpunt.  Bijv. in het Reuzengebergte tussen Pec pod Snezkou en Janske Lazne en in Zuid Bohemen vanuit Ceske Budejovice.

Adrspach Teplice Tsjechië
Nationaal Park Adrspach met bijzondere rotsformaties


Overnachtingsmogelijkheden in Tsjechië

Campings en andere overnachtingsplaatsen zijn er in in overvloed. Overnachten bij particulieren is goed mogelijk. Wild kamperen kan, maar Tsjechië-kenners raden het af.

Fietsen in Tsjechië: Fietsroutes

Overal zie je fietsers, Tsjechen én buitenlandse toeristen. Het land kent inmiddels een uitgebreid netwerk van bewegwijzerde fiets- en mountainbikeroutes. In toeristische centra zijn veel fietshuurmogelijkheden, en voldoende fietsreparateurs.

Er zijn verschillende lange afstands-fietsroutes die van en naar Tsjechië leiden. Goede fietsgidsen en routeboekjes zijn te koop bij de Fietsvakantiewinkel.nl.

 • de Elbe-radweg van Cuxhaven naar Praag
 • de route van Praag naar Dresden langs de Tsjechische Elbe
 • de Moldau-fietsroute van Praag naar Passau of Linz (met aansluiting op de Donau-fietsroute)
 • de Nederlandse fietsroute fietsen naar Praag
 • de Praag-Wenen-greenway
 • de Burgenstrasse van Mannheim naar Praag
 • Kettler-Verlag heeft ook binnen Tsjechië een netwerk van fietsroutes uitgezet. De routes worden beschreven in de duitstalige Kettler-fietsgids Tschechien per Rad.

Bij plaatselijke VVV’s zijn vaak lokale routes te koop.

Fietsen naar Praag

De route van Millingen aan de Rijn naar Praag is zeer populair onder Nederlandse langeafstands-fietsers. In 2012 was dit mijn eerste ‘verre’ fietsvakantie. In oktober fietste ik van Millingen naar Praag, en ging met de trein weer terug naar huis. Geen idee of dat nog steeds kan.

Het was koud, nat en vroeg donker, maar een prachtige ervaring. Ik kan deze route dan ook van harte aanbevelen. Toen fietste ik nog niet met een GPS-systeem, maar navigeerde puur op de fietsgids ‘Fietsen naar Praag’ van Wouter Bazen en Wim Kooij. Eén van de twee auteurs kwam ik nog tegen in Cheb; hij was daar om de route te controleren.

Fietsen naar Praag: Karelsbrug
Het eindpunt van de fietsreis naar Praag: de beroemde Karelsbrug

Ik heb de hele tocht gekampeerd, en soms was het wel even zoeken naar een camping. Als u bereid en in staat bent 100+ kilometer per dag te fietsen zal het wel lukken. In Praag is een straat met een aantal ’tuincampings’, verscholen achter bebouwing. Hier kun je kamperen maar vaak ook een kamer huren.

Tips voor een fietsvakantie in Tsjechië

 1. De bevolking is vaak heel vriendelijk en behulpzaam. Veel jongeren spreken een aardig woordje Engels of Duits, vooral in stedelijke gebieden.
 2. In Tsjechië is officieel een helmplicht voor mensen onder de 18 jaar. Actieve controle is mij niet bekend.
 3. De zomers zijn in de regel wat warmer en droger dan bij ons, maar desondanks is dat wel het beste jaargetijde om in Tsjechië te fietsen. De winters zijn wat kouder, met beduidend meer sneeuw. Secundaire fietswegen schoonvegen is niet aan de orde in Tsjechië. Fietsen is er dan dus niet bij.
 4. Fietsvakantiewiki Tsjechië
 5. Fietsvakantie in Tsjechië-tips uit de Op Pad Biking.
fietsen in Tsjechië langs de Elbe rivier
fietsen langs de schitterende Elbe

Georganiseerd fietsen in Tsjechië met Mozaïek Reizen, Tsjecho Reizen en Actief in Tsjechië

Tsjechië is zich aan het ontwikkelen als een heerlijk land voor fietsvakanties! Ik had het aan het begin van het artikel over reisorganisaties die zich helemaal hebben toegelegd op (fiets)vakanties in dit land. Dit zijn Tsjecho Reizen, Actief in Tsjechië en Mozaïek Reizen.

Fietsvakanties in Tsjechie Specialist

Het aan het begin van dit artikel genoemde Mozaiek Reizen is de specialist voor fietsvakanties in Tsjechië. U kunt bij Mozaïek Reizen verschillende, complete fietsreizen boeken. Bijvoorbeeld de Praag – Dresden fietsroute langs de rivier de Moldau en Elbe. Of de Greenways fietstocht van Praag naar Wenen. Maar ook voor een fietsreis op maat bent u bij Mozaïek Reizen aan het goede adres.

De echte, doorgewinterde trekker zal geen of slechts minimale organisatie willen. Bij Mozaïek Reizen kan zo’n ‘uitgeklede’ vakantie ook! Het begint bij bijv. alleen Bed & Breakfast, een routebeschrijving en 24-uurs telefonische ondersteuning en alleen hulp in geval van nood. Maar voor iemand die meer zekerheid zoekt is de vakantie net zo luxe aan te kleden als gewenst, met extra’s als bagagevervoer of huurfietsen. En voor de culinaire liefhebber ligt een lijst met goede en leuke restaurants in de overnachtingsplaatsen klaar.

Uiteraard kunt u uw vakantie uitbreiden met extra dagen onderweg of bijvoorbeeld in de mooie steden Praag, Dresden en Wenen. 

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad