Fietsen in Tsjechië

Tsjechië is een midden-Europees land, dat vroeger tot het Oostblok behoorde. Als één van de eerste landen ontwikkelde Tsjechië na de val van de Muur een eigen, op westerlingen gerichte toerisme-industrie. Met als gevolg dat het nu een land is waar je zonder problemen naar toe kunt gaan voor een onbezorgde fietsvakantie.

Tsjechië als Fietsland en Vakantiebestemming

Tsjechië is een zeer gevarieerd land met veel historische stadjes, burchten en een enorme rijkdom aan historische, culturele bezienswaardigheden in allerlei stijlen (waaronder 12 UNESCO-erfgoedmonumenten). Niet zo vreemd als je nagaat, dat het tot het begin van de vorige eeuw een belangrijk centrum van het Oostenrijkse Keizerrijk, en daarna van de Donaumonarchie (Oostenrijkse-Hongaarse monarchie) was.

Tsjechië is echter niet alleen cultureel interessant, het heeft ook een mooi en afwisselend landschap en veel ongerepte natuur. Het heeft zacht golvende heuvellanden met velden en bossen, pittoreske stadjes, wijngaarden, brede, goed te fietsen rivierdalen (bijv. langs de Elbe), en meerdere middelgebergten. Het herbergt vier nationale parken en een flink aantal beschermde landschapsparken.

Doordat Tsjechië de laatste jaren voor fietsers goed ontsloten is, kun je tegenwoordig op de fiets veel van dit culturele en landschappelijke erfgoed ontdekken, daaronder ook mooie plekjes ver van de dagelijkse drukte waar natuur en historische gebouwen nog een unieke, intieme atmosfeer uitstralen.

Verkeer

De meeste fietsroutes in Tsjechië volgen verharde, secundaire asfaltwegen met weinig autoverkeer. Soms gaan trajecten over gravel. De toestand van deze wegen is over het algemeen goed. Daar waar een gravelweg door bijv. regenachtig weer moeilijk te fietsen is, zijn vele, geasfalteerde alternatieven voorhanden.

De bewegwijzering voor fietsroutes, wandelroutes én autoroutes zijn uitstekend. Minderjarige fietsers (tot 18 jaar) zijn verplicht een helm te dragen, wat overigens voor fietsers in Tsjechië gemeengoed is.

Tsjechische automobilisten houden meestal goed rekening met fietsers (fietsen is in Tsjechië niet onbekend, Tsjechen fietsen zelf ook veel!). Fietsen op hoofdwegen wordt met name rond drukkere plaatsen en grotere steden echter afgeraden vanwege het drukke autoverkeer en het (doorgaans) ontbreken van fietsstroken en -paden. Vaak is er een alternatief via b-wegen om de stad in en uit te komen. Op autosnelwegen en vier- en tweebaans tolwegen (herkenbaar aan de groene richtingsborden) is fietsen verboden.

Op bepaalde spoortrajecten is het op een aantal stations mogelijk een fiets te huren, deze gratis mee te nemen met de trein, en hem op een ander station in te leveren. Dit kan bijvoorbeeld in Zuid Bohemen tussen Tabor, Jindrichuv Hradec, Trebon en Ceské Velenice (op de Oostenrijkse grens bij Gmünd).

Het is op andere trajecten eenvoudig om in Tsjechië de eigen fiets mee te nemen in de trein. In de meeste treinen zijn speciale afdelingen waar fietsen geplaatst kunnen worden. Deze zijn aan de buitenkant van de trein herkenbaar aan het fietssymbool.

Daarnaast zijn in een aantal gebieden speciale fietsbussen die in het hoogseizoen ingezet worden. Dit zijn bussen met een fietsaanhanger, die fietsers met fiets terugbrengen naar het beginpunt.  Bijv. in het Reuzengebergte tussen Pec pod Snezkou en Janske Lazne en in Zuid Bohemen vanuit Ceske Budejovice.

Overnachtingsmogelijkheden in Tsjechië

Campings en andere overnachtingsplaatsen zijn er in in overvloed. Overnachten bij particulieren is goed mogelijk. Wild kamperen kan, maar Tsjechië-kenners raden het af.

Fietsroutes in Tsjechië

Overal zie je fietsers, Tsjechen én buitenlandse toeristen. Het land kent inmiddels een uitgebreid netwerk van bewegwijzerde fiets- en mountainbikeroutes. In toeristische centra zijn veel fietshuurmogelijkheden, en voldoende fietsreparateurs.

Er zijn verschillende lange afstands-fietsroutes die van en naar Tsjechië leiden. Goede fietsgidsen en routeboekjes zijn te koop bij de Fietsvakantiewinkel.nl.

Bij plaatselijke VVV’s zijn vaak lokale routes te koop.

Tips voor een fietsvakantie in Tsjechië

  1. De bevolking is vaak heel vriendelijk en behulpzaam. Veel jongeren spreken een aardig woordje Engels of Duits, vooral in stedelijke gebieden.
  2. In Tsjechië is officieel een helmplicht voor mensen onder de 18 jaar. Actieve controle is mij niet bekend.
  3. De zomers zijn in de regel wat warmer en droger dan bij ons, maar desondanks is dat wel het beste jaargetijde om in Tsjechië te fietsen. De winters zijn wat kouder, met beduidend meer sneeuw. Secundaire fietswegen schoonvegen is niet aan de orde in Tsjechië. Fietsen is er dan dus niet bij.
  4. Fietsvakantiewiki Tsjechië
  5. Fietsvakantie in Tsjechië-tips uit de Op Pad Biking van begin 2010.

Georganiseerd fietsen in Tsjechië met Mozaïek Reizen

Tsjechië is zich aan het ontwikkelen als een heerlijk land voor fietsvakanties! U kunt bij Mozaïek Reizen verschillende, complete fietsreizen boeken. Bijvoorbeeld de Praag – Dresden fietsroute langs de rivier de Moldau en Elbe. Of de Greenways fietstocht van Praag naar Wenen. Maar ook voor een fietsreis op maat bent u bij Mozaïek Reizen aan het goede adres.

De echte, doorgewinterde trekker zal geen of slechts minimale organisatie willen. Bij Mozaïek Reizen kan zo’n ‘uitgeklede’ vakantie ook! Het begint bij bijv. alleen Bed & Breakfast, een routebeschrijving en 24-uurs telefonische ondersteuning en alleen hulp in geval van nood. Maar voor iemand die meer zekerheid zoekt is de vakantie net zo luxe aan te kleden als gewenst, met extra’s als bagagevervoer, huurfietsen, of zelfs een volgauto. En voor de culinaire liefhebber ligt een lijst met goede en leuke restaurants in de overnachtingsplaatsen klaar.

Uiteraard kunt u uw vakantie uitbreiden met extra dagen onderweg of bijvoorbeeld in de mooie steden Praag, Dresden en Wenen. Kijk voor het reisaanbod op de site van Mozaïek Reizen.

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad