Fietsen in Letland

Letland is net als de andere Baltische staten overwegend vlak. Maar dat maakt het niet een minder mooi fietsland. 42 Procent van Letland is bos, daarnaast tref je in Letland veel rivieren, meren weiden en een ongerepte kust aan.

Fietsgebieden in Letland

Kurzeme in het westen van Letland is zeer landelijk en dun bevolkt. Het noordelijke deel van Kurzeme is zeer dicht bebost, vrij heuvelachtig, en wordt daarom ook wel het “Zwitserland” van Kurzeme genoemd.
Zemgale, centraal gelegen, is vlak en de meest vruchtbare streek van het land. De rivier de Lielupe met zijn vele zijriviertjes loopt kriskras door het landschap.
Latgale in het zuidoosten is nog het meest op Rusland gericht en tevens het armste deel van Letland. De Daugava stroomt (zwaar vervuild) door Latgale richting Golf van Riga.
Vidzeme in het noorden is zeer heuvelachtig met als hoogste punt van het land de Gaizinškalns (310 meter). Ten noord-oosten van Riga stroomt de rivier de Gauja door een mooi rivierdal, één groot natuurgebied met prachtige bossen.

Aan de kust in Letland vind je brede (zand)stranden met daarachter een duinenrij. Twee grote natuurgebieden (Kemeri Nationaal Park en  Noord Vidzeme) liggen respectievelijk aan de zuid en aan de noordkant van de Golf van Riga.

Verkeer in Letland

De doorgaande wegen in Letland zijn van goede kwaliteit, maar worden steeds drukker. Daardoor zijn fietsers steeds meer aangewezen op de kleinere, regionale wegen. De kwaliteit van deze wegen kan sterk verschillen. Sommige wegen hebben grind als ondergrond, sommige gravel, anderen zijn ooit in een ver verleden geasfalteerd. Binnen de bebouwde kom zijn de wegen vaak van slechte kwaliteit.

De bewegwijzering in Letland is redelijk. Een goede wegenkaart is aan te raden.

Klimaat in Letland: beste tijd om te fietsen

Letland heeft milde winters en koele zomers. De gemiddelde minimumtemperaturen in januari variëren van -2,8°C in Liepaja tot -6,6°C in Daugavpils. De minimumtemperatuur kan in de winter dalen tot minder dan -20°C in december.

De gemiddelde temperaturen in juli, de warmste maand, bedragen 17,5°C. De maximumtemperatuur kan in de zomer oplopen tot ca. 30°C. De meeste regen valt in augustus en september.

Gemiddeld regent het 180 dagen per jaar, is het mistig op 44 dagen per jaar en is het maar op 72 dagen echt zonnig.

Overnachtingsmogelijkheden in Letland

In Letland zijn minder campings dan elders in Europa. Op de site van de ADAC vind je een aantal kampeerterreinen in Letland. Latvia Travel heeft eveneens een lijst samengesteld van campings in Letland. Op veel campings kun je blokhutten huren om in te overnachten. Wild kamperen is overal mogelijk. Vraag altijd eerst toestemming aan de eigenaar, om problemen te voorkomen.

Andere accomodaties kun je o.a. vinden via de websites hostellinglatvia.com en baltichotels.info.

Fietsroutes in Letland

Voor fietsroutes in Letland verwijs ik allereerst naar www.balticcycle.eu

Er zijn een aantal routeboekjes, alsook fietsroutekaarten van Letland in omloop. Via deze website zijn ze te bestellen, maar ook de Fietsvakantiewinkel heeft de meeste fietsgidsen tegenwoordig in het assortiment. Er zijn beschreven fietsroutes van Riga naar Warschau (Polen), van Riga naar Kaunas, van Riga naar Vilnius (Litouwen), naar Klaipeda en naar Estland.

Tips als u gaat fietsen in Letland

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad