Elektrische Fietsen

Op fietsvakantie met een elektrische fiets. Kan dat? Jazeker!

In steeds meer hotels, restaurants, campings en andere openbare gelegenheden zijn oplaadpunten voor uw elektrische fiets. In Nederland en de omringende landen is er altijd een oplaadpunt in de buurt. Het is vooralsnog wel belangrijk dat u van te voren uw route duidelijk hebt, en weet waar u uw fiets kunt opladen. Niets is zo vervelend als zonder stroom te zitten op een elektrische fiets.

Daarom op deze pagina wat tips, die u misschien kunnen helpen voor een geslaagde fietsvakantie op uw e-bike. Ook zijn er steeds meer reisorganisaties die e-bike vakanties aanbieden. U kunt dan met uw eigen elektrische fiets gaan, of een e-bike huren. Soms zit de e-bike bij de prijs inbegrepen. U vindt mooie e-bike vakanties onder andere bij Eigen-Wijze Reizen en ANWB Fietsvakanties (e-bike huur mogelijk).

De Elektrische Fiets voor uw vakantie

Wanneer u zelf geen E-bike heeft, dan kunt u voor uw vakantie op verschillende plaatsen een fiets huren. Door met een e-bike op vakantie te gaan kunt u uitgerust en comfortabel reizen. U kunt bijvoorbeeld zonder moeite de heuvels op rijden en heeft minder last van tegenwind. Daarnaast houdt u meer energie over voor andere activiteiten naast het fietsen. Als je met de auto reis kun je de e-bikes meenemen op de fietsendrager. Zorg wel dat je een fietsendrager hebt die geschikt is voor elektrische fietsen.

Een passende e-bike vinden

Er zijn verschillende series en modellen E-bikes ontworpen voor diverse activiteiten. U kunt kiezen voor fietsen speciaal voor in de stad, om lange afstanden mee te fietsen of een combinatie van deze activiteiten. Wanneer uw voorkeur bij een ontspannende fietsvakantie ligt, kunt u het beste een comfortabel model kiezen. Als u graag een sportieve vakantie wilt, dan kunt u het beste een sportmodel kiezen. Het sportmodel is meer geschikt voor ruwer terrein en routes met hoogteverschillen.

Nieuwe e-bikes zijn duur; dus u zou ook een refurbished elektrische fiets kunnen overwegen, bijvoorbeeld van Upway.nl. Maar zijn diverse aanbieders waar men prima tweedehands of nauwelijks gebuikte e-bikes op de kop kan tikken. En ook op Marktplaats staan altijd veel (e)fietsen te koop, zeker wanneer het fietsseizoen geëindigd is.

Wist u dat er ook elektrische fietskarren zijn? Followwheel maakt ‘gewone’ en e-fietskarren. Deze heet bij hen de Followheel E-drive.

Oplaadpunten en accu

Wanneer u een eind gefietst heeft moet u de accu van uw fiets weer opladen. Het verschilt erg per fiets na hoeveel kilometer dit is. Ook maakt het uit of u de accu de hele tijd gebruikt en op welke stand. De gemiddelde afstand die u kunt afleggen met een E-bike zal liggen tussen de 40 en 60 kilometer.

U kunt in Nederland tegenwoordig op veel locaties uw E-bike opladen. Dit kan in het buitenland moeilijker zijn. In het buitenland kunt u de E-bike opladen op plaatsen waar een stroomaansluiting van 220 volt is.

Wanneer u vindt dat u te vaak uw E-bike moet opladen, dan kunt u ervoor kiezen om een extra accu aan te schaffen. Dit kan ook handig zijn wanneer u echt lange afstanden wilt gaan fietsen. Lees ook wat de Consumentenbond over oplaadpunten zegt.

Service en hulp

Wanneer u problemen heeft met uw E-bike in het buitenland kunt u het best een fietswinkel opzoeken. In de meeste grotere dorpen is wel een fietsenmaker of fietswinkel vinden. Veel van deze fietsenwinkels of fietsenmakers verkopen of repareren E-bikes. Is er geen fietsenmaker, dan biedt mogelijk de locale autogarage uitkomst.

Het is aan te raden om uw E-bike te verzekeren. Hier zit vaak ook pechhulp bij inbegrepen. Daarnaast krijgt u goede service wanneer bijvoorbeeld uw fiets gestolen is. Een andere mogelijkheid is om een aparte verzekering voor fietsservice af te sluiten. Deze is meestal alleen maar geldig in Nederland.

Accu revisie

Voor dat u op vakantie gaat is het goed stil te staan bij de staat van uw accu. Een accu die dagelijks nét te snel leeg is, fietst niet prettig. Nog met de benen, noch in het hoofd. Laat uw accu dus regelmatig testen en zo nodig reviseren. Dat kan bij meerdere winkels en instellingen, zoals www.eaccu.nl.

Handige tips

  • fietsoplaadpunten.nl: Momenteel de beste en meest volledige website wat betreft oplaadpunten in Nederland. Er is ook een App voor de Iphone en voor Android-toestellen beschikbaar.
  • In België is een dergelijke volledige website ook gemaakt; deze site toont véél oplaadpunten.
  • Er zijn tientallen elektrische-fiets-merken. Veel merken hebben zelfs een fiets die speciaal geschikt is om mee op vakantie te gaan, Santos bijvoorbeeld. Sparta en Flyer hebben zo veel keus binnen hun assortiment, daar vindt u geheid uw droomfiets met trapondersteuning. De beste fietskiezer blijft naar mijn mening te allen tijde uw dealer op de hoek, of een gespecialiseerde e-bike-dealer.
  • Uiteraard bieden veel reisorganisaties ook fietsreizen aan met e-bike-verhuur: SNP, Dutch Bike Tours, Cycletours en Eigen-Wijze Reizen zijn maar enkele voorbeelden. Veel gebruikte fietsroutes als de Donauradweg, Loire à Vélo en de Elberadweg zijn in ieder geval mogelijk, maar met wat zoeken komt u vanzelf ook bij de minder vanzelfsprekende elektrische-fietsvakanties.
  • Algemene informatie over Elektrische fietsen: de Fietsersbond besteedt er veel aandacht aan op de website. En bezoek ook elektrischefiets.nl.
Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad