Recreatief fietsen aan de zuidzijde van de Alpen

De Drauradweg (R1) verbindt drie landen – Oostenrijk, Slovenië en Italië zonder grenzen, ‘brez meja, senza confini’. Deze fietsroute slingert met een lengte van in totaal 366 kilometer – waarvan 222 km in Karinthië – van het Toblacher Feld in Südtirol naar Maribor in Slovenië.

Uniforme bewegwijzering, prima bestrating (deels asfalt), voor het grootste deel langs de belangrijkste rivier van Karinthië – de Drau – en door een gevarieerd landschap van bergen en zwemmeren. De Algemene Duitse Fietsclub (ADFC) heeft de Drauradweg sinds 2016 als 5-sterren-kwaliteitsfietsroute geclassificeerd.

Een mooie fietsroute, en vandaar dat ook diverse reisorganisaties een fietsvakantie over de Drauradweg aanbieden. Dus wilt u niet zelfstandig op pad, maar alle overnachtingen al vast geregeld hebben? Kijk dan eens bij de Drauradweg-vakanties van Eigenwijze-Reizen en Fietsrelax.


De tocht door de zuidelijkste deelstaat van Oostenrijk kan gemakkelijk in vier dagen worden afgelegd, maar dan zou er geen tijd over zijn, om van alle bijzondere zaken langs de route te genieten. Je vindt hier namelijk niet alleen tal van mogelijkheden om het land en zijn inwoners echt te leren kennen, maar ook meer dan 50 gecertificeerde ‘Drauradweg Wirte’ , die met hun specialiteiten uit de Karinthische Alpen-Adria-keuken hun gasten heel graag verwennen. 

Je kunt er ook blijven slapen (ook voor één nacht). Bovendien hebben ze oplaadpunten voor de e-bike accu’s, veilige fietsenstallingen en een gelegenheid om natte kleding te drogen. Wie niet de hele Drauradweg fietsend wil afleggen kan ook een stukje verder met de trein, boot of de Drauradwegbus. Desgewenst kan ook het vervoer van de bagage worden geregeld.

De Drauradweg begint op het Toblacher Feld in Italië

Dit deel is vanwege zijn breedte en hoogteverschillen prima geschikt voor gezinnen met kleine kinderen. In Oberdrauburg klinkt het ‘Welkom in Karinthië’. Even verder staat het eerste uitstapje al op het programma – kruidendorp Irschen aan de voet van de Kreuzeckgroep: een verborgen natuurjuweel, dat je moet zien, horen, ruiken en proeven.

Begeleid door de beboste heuvels van de Gailtaler Alpen met hun markante rotspunten, gaat de tocht verder richting Spittal a/d Drau. Het indrukwekkende renaissanceslot Porcia in het centrum van deze stad is een van de belangrijkste, historische bouwwerken van de regio Millstätter See.

Na 40 ‘gemoedelijke’ kilometers langs de Drau is het tijd voor Villach. Deze stad ligt niet ver van de Sloveense en Italiaanse grens en biedt tal van gevarieerde uitstapjes voor jong en oud.

In de KärntenTherme in Warmbad Villach kunnen de kuiten weer even bijkomen in het warme bronwater. Burchtruïne Landskron boven de Ossiacher See is met de roofvogelshow en de ‘Affenberg’ een leuk uitstapje – vooral voor gezinnen. En wie van een prachtig uitzicht over Karinthië wil genieten, gaat heel comfortabel met de Kanzelbahn naar de top van de 2.000 meter hoge Gerlitzen Alpe.  Een waardige afsluiting van deze etappe: een boottocht op de Ossiacher See of op de Drau.

Villach en Völkermarkt

Het stuk tussen Villach en Völkermarkt is een van de meest gevarieerde etappes van de hele Drauradweg. Uitstapjes naar de nabijgelegen, tot 28 graden warme zwemmeren – Wörthersee, Faaker See en Klopeiner See – zijn absoluut de moeite waard. Bovendien knap je na een sprong in het water weer heerlijk op. Voor een vleugje Karinthische geschiedenis ga je naar Frög in de buurt van Rosegg, een bezienswaardige vindplaats van graven uit de Hallstatt periode. Tijdens de verdere tocht door het Rosental loopt de route grotendeels over goed begaanbare dijkwegen. Nog een hoogtepunt langs de route: Ferlach, de geweermakersstad met wereldwijde bekendheid.

De beemden van de Drau met een veelzijdige fauna, adembenemende uitzichten op de Karawanken, Völkermarkt met zijn ‘Stadtmuseum’ en de hoogste spoorbrug van Europa. Dat zijn slechts enkele indrukken, die je langs de Drauradweg in Südkärnten kan opdoen. In de regio rond het warmste meer van Oostenrijk – de Klopeiner See – staat de fiets al jaren centraal. Recreatieve fietsers en mountainbikers vinden hier dan ook de beste omstandigheden voor een gevarieerde, ontspannen en actieve vakantie in de natuur. De uitstekende fietsroutes kunnen individueel, maar ook met een fiets-guide worden verkend.

Zin in iets nieuws? Van de rivier de berg op? De Petzen Flow Country Trail, met een lengte van tien kilometer en 1.000 meter hoogteverschil, is een van de meest spectaculaire Bike-Trails in Europa. De uitrusting kan eventueel worden gehuurd bij het dalstation van de Petzen Bahn.

Vanaf de Oostenrijkse grens in Lavamünd fiets je in één tot twee dagetappes naar Maribor.

Handig voor het plannen van de tocht langs de Drauradweg:

Op touren.kaernten.at  is een persoonlijke ‘Kärnten Tourenplaner’ (Karinthische tochtenplanner) te vinden. De tochten worden op interactieve kaarten, luchtfoto’s of in 3D weergegeven. Een uitstekend, individueel hulpmiddel bij het plannen van de vakantie- en recreatie-activiteiten in Karinthië. De gewenste tochten kunnen eventueel ook geselecteerd en als routeblad worden afgedrukt. Bovendien is er een nieuwe, informatieve app voor de Drauradweg.

Meer informatie:

Kärnten Radreisen – Specialist voor georganiseerde fietstochten in Karinthië op kaernten-radreisen.at.

Meer informatie over het thema fietsen is te vinden op drauradweg.com , fietsen.karinthie.com  en touren.kaernten.at

Kärnten Card

Veel bezienswaardigheden in de directe omgeving van fietsroute zijn inbegrepen bij de Kärnten Card. De kaart is geldig van 9 april tot 26 oktober 2017 en kost vanaf € 38,- (volwassenen) resp. vanaf € 18,- (kinderen) per week en geldt voor meer dan 100 attracties en bezienswaardigheden in Karinthië. Informatie: www.kaerntencard.at

Reisorganisaties voor een fietsvakantie over de Drauradweg

Ik vermeldde al eerder twee reisorganisaties die een Drauradweg-fietsvakantie aanbieden: Eigenwijze-Reizen en Fietsrelax. Er zijn er echter meer. Ook Actief door Europa en Mozaïek Reizen bieden een arrangement aan.

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad

Plaats een reactie