Fietsen in Turkije langs de Lycische kust

Turkije is niet een land waar veel vakantiefietsers heen gaan. Een enkele mountainbiker, een verdwaalde fietser uit een all-inclusive hotel, maar verder? Niet zo heel vreemd overigens, want de mogelijkheden in Turkije zijn er wel, maar moeten veelal nog ontdekt worden door de fietsers. Fietsreisorganisatie Fietsrelax werkt graag mee aan die ontdekking van Turkije voor de vakantiefietser, met hun Trans Lycia vakantie.

Onderstaande is meer algemene info over de streek Lycië en de Lycische kust. Bekijk het programma van Fietsrelax goed want dat ziet er anders uit. Andere reisorganisaties die fietsvakanties elders in Turkije aanbieden zijn Eigenwijze Reizen, AWOL en SNP Natuurreizen.

Fietsen in Turkije: Over de streek Lycië

Lycië betekent ‘Land van het licht’ – de zon wordt namelijk weerspiegelt in de zee, rivieren, op stranden en in de bergen. Het land is veelzijdig: groene bossen, gebergte, de kust met z’n rotsachtige baaien met eilanden voor de kust en kilometers lange ongerepte zandstranden bij Patara en Dalyan. De zandstranden liggen ingebed in de natuurparken met prachtige flora en fauna.

Lycische kust
De Lycische kust

De kleinere steden hebben hun originele architecteur en kunst behouden en de mensen zijn warm en hartelijk en ze zullen u regelmatig uitnodigen om van de Turkse gastvrijheid te kunnen genieten. Langs de weg ontmoeten we o.a. de boerin met haar kudde geiten, maar ook Lycische sarkofagen en tempel ruïnes.

Maar dit zijn slechts voorproefjes van de vele cultuurschatten, die door de turbulente geschiedenis persoonlijk ervaren kunnen worden: Myra, de bischopszetel van St. Nicholas (Sinterklaas), imposante 2.500 jaar oude Lycische graven en het goed bewaard gebleven Romeinse amfitheater, de overblijfselen van de oude stad Xanthos.

Een mooie fietstour, overigens dus niet die van Fietsrelax, loopt op het schiereiland tussen Antalya en Fethiye eerst langs de bergweg het binnenland in naar Dalyan, vandaar langs de prachtige kust van het oude Lycië naar Adrasan. Een evenwichtige programma is opgebouwd uit een mix van vrije tijd en genieten van: fietsen, oude sites, boot tour, en optionele (sportieve) activiteiten.

Reisorganisatie Eye4Cycling Fietsvakanties biedt ook een fietsreis in Turkije aan. 

Reisorganisaties die vroeger fietsvakanties langs de Lycische kust aanboden

Voorheen had ook reisorganisatie Global Cyclist een mooie reis langs de Lycische Kust, maar helaas bestaat deze organisatie niet meer. In het programma van Global Cyclist was onder meer een 15-daagse fietsgroepsreis te vinden langs de Turkse kust. Om een indruk te geven was dit het programma:

Verdeeld over tien fietsdagen fietsen (ieder tussen de 20 en 75 km ver) fietste u in een kleine groep door afwisselend landschap: bossen op het hoogplateau, langs de adembenemende kust en door de delta van de Dalyan rivier.

Heeft u interesse in groepsreizen die ook voor singles geschikt zijn? Bekijk dan de fietsvakanties voor singles pagina.

Dit alles werd gecombineerd met een bootreisje in de baai van Kekova (met een bezoek aan een verzonken stad, wat zwemmen en lekker eten aan boord). Ook de eeuwenoude cultuurhistorie van dit gebied werd niet vergeten. Bezoeken aan onder andere de antieke steden Xanthos, Patara, Myra en de eeuwig brandende vlam van Olympos zijn opgenomen in het programma.

Lokaal Lunchen

Onderweg lunchte u bij een typisch lokale keuken of bij een boerenfamilie, of u ontspande op een rustig plekje langs de route met uw eigen picknick. Gedurende de reis zijn er twee dagen volledig vrij te besteden: relaxen of verdere activiteiten als fietsen, kano varen op de Xanthos rivier of paardrijden in de duinen van Patara. Er werd overnacht in eenvoudige of minder eenvoudige hotels, die allen zorgvuldig zijn gekozen. Global Cyclist is dus helaas ter ziele maar de Trans Lycia fietsvakantie van Fietsrelax is misschien een mooi alternatief.

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad

Plaats een reactie