Franse fietsroute La Vélodyssée Fietsroute van het jaar 2013

velodysseeDe Vélodyssée in Frankrijk is verkozen tot Fietsroute van het Jaar 2013. Op vrijdagmiddag 8 februari, tijdens de aftrap van de Fiets en Wandelbeurs in de Amsterdam RAI, krijgt de winnaar de trofee uitgereikt die aan deze uitverkiezing is verbonden.

De in 2012 gerealiseerde Vélodyssée slingert zich langs de Atlantische kust in Frankrijk: van Roscoff in het noordwesten van Bretagne naar Hendaye aan de Spaanse grens in het Baskenland. De route is een belangrijke schakel in de EuroVelo 1 van de Noordkaap naar het Portugese Sagres.

De jury koos de Vélodyssée uit drie genomineerde fietsroutes. De twee andere kandidaten waren de Tour de Bourgogne à vélo in Frankrijk en de Vennbahn in Duitsland, België en Luxemburg.


Uit he Jurycommentaar: Alleen al de afstand van 1200 kilometer maakt de Vélodyssée bijzonder. Ook heeft de totstandkoming van de route volgens haar een voorbeeldfunctie: tien verschillende departementen hebben gezamenlijk de schouders onder het project gezet. De route gaat door een gevarieerd landschap, pal langs de kust, over voormalige spoorbanen en oude jaagpaden, door de duinen en uitgestrekte moerassen en zelfs over een stuk van 4 kilometer oceaanbodem dat bij eb droog valt. De historische steden en dorpen langs de route maken maken het plaatje compleet.

Ook de aansluiting van de Vélodyssée op het fietsroutenetwerk van Bretagne, de 860 kilometer lange fietsroute langs de Loire, het fietspad over een voormalige spoorbaan naar de stad Bordeaux en de 700 kilometer van het fietsnetwerk van het departement Gironde, is volgens de jury een belangrijk pluspunt. De Vélodyssée vormt hierdoor ‘een onmiskenbare schakel in onbeperkt lijkende fietsmogelijkheden’.

En daar kan ik het alleen maar mee eens zijn. Wij gaan deze route in ieder geval onthouden voor volgend jaar.

Meer informatie over de Vélodyssée: www.velodyssey.com.

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad

Plaats een reactie