Fietsen in Bourgondië: langs kanalen en wijngaarden

Fietsen in Bourgondië

Onder de naam Le Tour de Bourgogne à Vélo werd in 2000 het plan gelanceerd om een uitgestrekte ronde van Bourgondië voor fietsers te ontwikkelen. Daartoe werd een netwerk van fietspaden (Piste Cyclables), autovrije groene routes (Voies Vertes) en fietsroutes (Véloroutes) ontwikkeld dat aansluit op het landelijke netwerk in Frankrijk.

Eigenwijze Reizen biedt een culinaire fietsvakantie aan in Bourgondië, op basis van half-pension. Bekijk deze reis. Ook SNP Natuurreizen heeft een fietsreis in de Bourgogne. langs hotelletjes en chambres d’hôtes. Meer info op hun website

Fietsen in Bourgondië

Deze fietspaden maken hoofdzakelijk gebruik van de jaagpaden langs de Bourgondische kanalen, enkele oude spoortracés en rustige departementale weggetjes. Uiteindelijk moest de Tour de Bourgogne 800 km lang worden met meerdere verbindingen met andere fietsroutes in de naburige regio’s. Dat was het plan in 2000. Nu, ruim tien jaar later, is een groot deel van de fietsronde klaar, maar er ontbreken nog op enkele trajecten de bewegwijzering, de fietsinfrastructuur of het kaartmateriaal.

Gelukkig zijn er in Nederland enkele zeer bedreven fietsroutemakers, zoals Luc Oteman. Oteman heeft een fietsgids gemaakt over Fietsen in Bourgondie. Deze fietsgids sluit grotendeels aan op de oorspronkelijke grote ronde van Bourgondië. Het raamwerk bestaat uit het Canal de Bourgogne van Dijon naar Migennes, het Canal de Nivernais van Migennes naar Decize en het Canal du Centre van Digoin naar Chalon-sur-Saone.

Verbindingsroutes

Daarnaast zijn er verbindingsstukken tussen Decize en Digoin langs het Canal Latéral à la Loire en een oude spoorbaan, van Chagny naar Beaune en van Beaune door de beroemde wijngaarden van de Côte d’Or naar Dijon. Een extra aftakking van Chalon via Cluny naar Mâcon volgt Frankrijks mooiste Voie Verte langs een voormalige spoorlijn. Ook is er een afkorting van Tonnerre via Chablis naar Auxerre opgenomen. Tot slot zijn er extra lussen naar de historische plaatsen Vézelay en Semur-en-Auxois mogelijk.

Voor iedereen

De hoofdroute kent weinig hoogteverschil en met uitzondering van de Côte d’Or en een stuk van 20 km langs het Canal du Centre geen steile hellingen en is grotendeels verkeersvrij. Door het uitstekende spoorwegennetwerk in Bourgondië met gratis fietstransport kunnen deze stukken bovendien eenvoudig overgeslagen worden. Deze gids is dus geschikt voor korte en langere fietsvakanties, en voor jong én oud!

Afstand

De hoofdroute uit deze gids is een grote rondrit door alle windstreken van Bourgondië van bijna 650 km. Daarnaast is er nog eens 200 km aan aanvullende routes beschreven. Omdat driekwart van de trajecten autovrij is en vrijwel vlak verloopt, is deze fietsroute geschikt voor iedereen, jong of oud, getraind of niet.

De Fietsgids

Deze goed verzorgde nederlandstalige routegids is volledig in kleur, voorzien van heldere kaarten met een schaal van 1:150.000 en ruim geïllustreerd met foto’s. Behalve de routetekst staat in de gids ook informatie over bezienswaardigheden onderweg, overnachtingsmogelijkheden, fietsenmakers en -verhuurders, hoe daar te komen, wegen, verkeer en fietspaden, fiets en uitrusting, kaarten en GPS, eten en drinken, klimaat en beste reistijd, natuur, nuttige (internet)adressen, een woordenlijst en het Franse Fiets-ABC.

Lees ook de pagina over fietsvakanties in Frankrijk. Daar vindt u ook mooie alternatieven. Of bekijk het reisaanbod in de Bourgogne van Eigenwijze Reizen en SNP Natuurreizen.

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad