De Vennbahn: Grensoverschrijdend fietsen over oud spoortracé

Vennbahn

Ooit was de Vennbahn een belangrijke spoorweg en leverde werk aan duizenden mensen, komende zomer komt ze opnieuw tot leven als een unieke fietsroute over 125 kilometer door prachtige natuur.

Op de komende Fiets en Wandelbeurs presenteert Eifel-Ardennen-Marketing deze grensoverschrijdende route tussen Aken en het Noord-Luxemburgse Troisvierges, met daartussenin de Hoge Venen in Oost-België.

Vennbahn: Grensroute

De Vennbahn fietsroute passeert vanaf Aken talloze malen de Belgisch-Duitse grens, kronkelt richting Monschau met zijn vakwerkhuizen en via de Signal de Botrange, het hoogste punt van België (694 meter), naar St. Vith.

Daarna volgt de pittoreske Our-vallei op weg naar het eindpunt in Troisvierges in Luxemburg. Zacht glooiende heuvels, met hagen omzoomde weiden, streepjes hei en kabbelende beekjes bepalen het beeld. Spoorwegen mijden steile klimmetjes, en dat betekent een groot voordeel voor wie met de tweewieler over de Vennbahn rijdt. Het maximale stijgingspercentage van het tracé bedraagt slechts 1,7%, waardoor de route ook voor minder getrainde fietsers makkelijk te doen is.

Stations en wagons

De voormalige treinstations in onder meer Raeren, Walheim en Sourbrodt, signaalinstallaties en lang verlaten wagons herinneren nog aan de tijd dat de Vennbahn een drukke spoorlijn was tussen de kolengebieden bij Aken en de staalfabrieken in het zuiden.

Na de Tweede Wereldoorlog raakte de lijn in vergetelheid, totdat de Vennbahn een tweede leven kreeg in het kader van het RAVeL-programma van het Waalse Gewest in België, dat de aanleg van ‘groene wegen’ voor niet-gemotoriseerd verkeer stimuleert. De Oostkantons in België en de Duitse regio Eifel werken nauw samen om het traject geschikt te maken voor fietsers.

Grensstreek

Niet alleen de prachtige natuur, ook het grensoverschrijdende karakter van de route bepaalt de charme van de inmiddels grotendeels geasfalteerde Vennbahn. Onderweg hoor je drie verschillende talen en dialecten – Duits, Waals en Lëtzebuergesch. En in de grensdorpjes worden nog altijd verhalen verteld over het spannende kat-en-muisspel dat douaniers en smokkelaars jarenlang speelden in dit gebied.

E-power

De Oostkantons in België bieden vanaf dit jaar alle faciliteiten voor wie de Vennbahn ‘met de wind in de rug’ wil fietsen. Bij meer dan twintig Movelo-stations kun je e-bikes huren en accu’s verwisselen. Ook kun je heel makkelijk de Vennbahn combineren met andere fietsroutes via het netwerk VeloTour Hoge Venen-Eifel, dat werkt op basis van het bekende fietsknooppuntensysteem.

De Vennbahn is naar verwachting in juli dit jaar gereed, uitgezonderd een gedeelte bij Sourbrodt. Fietsers kunnen daar een omleiding volgen op basis van het VeloTour-netwerk. Lees ook de pagina over alternatieve fietsvakanties in België.

Meer informatie over de route is jaarlijks te vinden in de stand van Eifel-Ardennen-Marketing op de Fiets en Wandelbeurs

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad

Plaats een reactie