Milieucentrum Utrecht ontwikkelde de gratis fietsroute FortenNatuurlijk! in de BeleefRoutes app, die inzoomt op natuur op forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Helaas is de website inmiddels offline, maar Nederland fietsland heeft jaren later wel de LF Waterlinieroute voor fietsers ontwikkeld. en prima alternatief van 410 kilometer.
De mobiele BeleefRoute FortenNatuurlijk!, een fietsroute van 40 km, leidt u langs 14 forten rondom de stad Utrecht. Via uw smartphone biedt de app-route bij ieder fort met tekst, foto’s, filmpjes of geluid een inkijkje in het leven van de bijzondere diersoorten op deze forten.
Natuur op de forten
Na de Tweede Wereldoorlog heeft de Waterlinie zich ontwikkeld tot een kralensnoer van natuuroases. Forten zijn een walhalla voor vleermuizen, maar ook ringslangen, uilen, dassen en bijzondere vogels vinden hier een goed onderkomen.
Dieren die je niet direct rond de stad verwacht en die vaak een kwetsbaar bestaan leiden. Wist u bijvoorbeeld dat puberende vleermuizen voor ‘dansfeesten’ verzamelen bij fort Rijnauwen? Of dat dassen ook vossen als kostgangers in hun burchten dulden?
Milieucentrum Utrecht geeft via deze fietsroute aandacht aan de natuur op de historische forten, die steeds vaker ook voor mensen te bezoeken zijn. Ook biedt de route tips om zelf actief te worden in de natuur rond de stad.
Ideale fietsroute
De route FortenNatuurlijk! is 40 km lang. Ideaal voor een lekker dagje fietsen. Onderweg kunt u bij verschillende forten afstappen om het terrein te voet te verkennen. De route leidt langs de Botanische Tuinen van Utrecht en langs gezellige terrasjes in het groen.
Ook voor (oudere) kinderen is de route heel leerzaam. De route start en eindigt bij het VVV in Utrecht aan het Domplein, maar is overal onderweg op te pikken. U fiets langs de forten Lunetten, ’t Hemeltje, Vechten, Rijnauwen, Hoofddijk, De Bilt, Voordorp, Blauwkapel, Ruigenhoek, de Gagel en aan de Klop.
Ontwikkeling route
Ontwikkeling van FortenNatuurlijk! door Milieucentrum Utrecht is mogelijk gemaakt door het Nationale Project Nieuwe Hollandse Waterlinie, provincie Utrecht, gemeente Utrecht, Prins Bernhard Cultuurfonds en KF Heinfonds. De route is tot stand gekomen in samenwerking met projectbureau Nieuwe Hollandse Waterlinie, Staatsbosbeheer, gemeente Utrecht, Buro Kloeg, de Zoogdiervereniging en Milieuwerkgroep Houten. Bekijk meer fietsvakanties in Nederland en fietsarrangementen in eigen land.