Oostenrijk, fietsland rijk aan bergen én vlakke fietsroutes

Ongerepte rivieroevers, bruisende bergbeken en kristalheldere meren: op de fiets zijn de glasheldere waterpartijen van Oostenrijk eenvoudig en héél indringend van dichtbij te ervaren. In praktisch iedere regio van Oostenrijk is het goed fietsen langs het water. De fietsroute langs de Donau is bij vrijwel iedereen bekend, maar ook in de rest van het land is fietsen langs rivieren en meren, ondanks alle bergen in Oostenrijk, goed te doen. 

In dit artikel vindt u een aantal suggesties voor een mooie fietsvakantie door Oostenrijk. Neem de routes rustig door. Naast onderstaande routes hebben reisorganisaties als SNP Natuurreizen en Eigenwijze Reizen ook nog mooie fiets-alternatieven in Oostenrijk.

Vorarlberg: Rondje Bodensee, deels door Oostenrijk

Op de fietsroute rond de Bodensee, die rond het meer loopt en bijna voortdurend vlak langs de oever leidt, fietst u door Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland. Zo fietst u langs bezienswaardigheden als het bloemeneiland Mainau, wereldcultuurerfgoed eiland Reichenau, de indrukwekkende waterval Rheinfall bij Schaffhausen en de kolossale Pfänder in Bregenz. De hele route is 270 km lang, maar door de boot te gebruiken als fietspont, wordt de route via Konstanz en Meersburg ingekort tot 126 kilometer.

Fietsen rond de Bodensee Oostenrijk
Fietsen rond de Bodensee

Burgenland/Steiermark: Lafnitztal

Geruisloos en zonder inspanning fietst u over de Lafnitztal-radweg langs één van de laatste in natuurlijke staat gebleven meanderrivieren van Oostenrijk, die tegelijkertijd een van de oudste grenzen in Europa vormt: tussen de deelstaten Burgenland en Steiermark aan de Lafnitz liggen beschermde rivierbeemden, waar zeldzame dieren en planten voorkomen, zoals de ijsvogel, de ooievaar en de zwaardlelie.

Fietsers die onderweg zijn op de Lafnitztalradweg, kunnen op hun ontdekkingsreis door het rivierenlandschap genieten van een bijzondere vorm van comfort: dankzij de E-bikes, die langs de route te huur zijn, is afstappen en met de fiets aan de hand verder lopen verleden tijd.

Karinthië: 6-merenroute Klopeiner See

Maar liefst zes warme zwemmeren zijn in het zuiden van Oostenrijk per fiets te verkennen. De 6-merenroute Klopeiner See – Zuid-Karinthië‘ is 54 kilometer lang en is een gemakkelijke dagtocht voor gezinnen. Omdat het water in de meren al in mei een gemiddelde temperatuur van 24 graden bereikt, en die wel tot september houdt, kan men hier heerlijk zwemmen. Het hoogteprofiel bevat 595 meter bergop en 593 meter bergaf, zonder bijzondere inspanningen.

Tirol: mountainbike-gebied bij uitstek

Ambitieuze mountainbikers kunnen in het Tiroler Zillertal zo’n 520 hoogtemeters bedwingen. Alleen al door het indrukwekkende landschap gaat hun hart sneller slaan: begeleid door een geweldig uitzicht op het Wildgerlostal rijden ze vanaf Gerlos langs de spetterende Gerlosbach en de oever van het Durlassboden-stuwmeer. De middelzware tocht is in totaal 21,7 kilometer lang en het steilste deel ligt twee kilometer vanaf de oversteek over de Salzachbach terug naar de Seestüberl.

Oberösterreich: langs de Enns

Door het nationale park Kalkalpen fietsen sportieve ontdekkers langs de langste continentale rivier van Oostenrijk naar de romantische stad Steyr. Het Oberösterreichse deel van de Ennsradweg biedt recreatiefietsers een goede gelegenheid om natuur- en cultuurervaringen te combineren met beweging in de frisse lucht. Vanaf de fiets zijn middeleeuwse gebouwen in idyllische dorpen te bewonderen, maar ook lynxen, adelaars en zeldzame sleutelbloemen.

De in totaal 252 kilometer lange Ennsradweg loopt over een traject van 93 kilometer door Oberösterreich. De fietsroute loopt voornamelijk over rustige landwegen en fietspaden – altijd op kijkafstand van de rivier. Voor de sportieve uitdaging bevat de route hier en daar kleine stijgingen. Eventueel kunnen de bezoekers ook hier gebruik maken van elektrische fietsen.

SalzburgerLand/Steiermark: Murradweg

In het noorden de bergen, met Alpenweiden en meren, in het zuiden pompoenen, wijnbergen en uitgestrekte rivierbeemden: op de Murradweg door het SalzburgerLand en de Steiermark zijn veelzijdige landschappen en culturele schatten te ontdekken. De route loopt van Tamsweg in de vakantieregio Lungau in het SalzburgerLand via Bad Radkersburg in de Steiermark naar Slovenië en Kroatië – de individuele etappes zijn naar eigen smaak te combineren.

De fietsroute heeft in Oostenrijk een lengte van 365 kilometer. Het hoogste punt is 1765 meter bij de Sticklerhütte in de Lungau. In Legrad (Kroatië) voert de route nog maar 128 meter boven zeeniveau. Het hele Oostenrijkse deel van de route is goed verhard en loopt vrijwel volledig bergafwaarts, alleen de eerste paar kilometer stijgt de route licht. De route is dus zowel geschikt voor recreatiefietsers als voor sporters met uithoudingsvermogen.

Meer informatie over Oostenrijk

Meer weten over fietsen in Oostenrijk? Neem een kijkje op de website voor Toerisme in Oostenrijk: Austria.info. Een georganiseerde fietsreis boeken? Kijk eens bij het eerder genoemde SNP Natuurreizen of Eigenwijze Reizen. Ook ANWB Fietsvakanties, Cycle Tours en ECKTIV bieden fietsvakanties in Oostenrijk aan.

Op deze site is ook een hele pagina gewijd aan fietsen in Oostenrijk. Daar vindt u nog meer informatie, ook over overnachten, het verkeer en fietsroutes, zoals bijvoorbeeld de beroemde Donau route.

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad

Plaats een reactie