Tour de Manche, oftewel Rondje Kanaal

Tour de Manche

Deze week is De Tour de Manche, een 1200 km lange fietsroute rondom het Kanaal die Zuidwestelijke Engelse fietspaden verbind met de kust van Bretagne en de binnenlanden van Normandië, officieel geopend.

De route loopt in Frankrijk van Roscoff (Bretagne) tot Cherbourg (Normandië) en in Engeland van Poole (Dorset County) tot Plymouth (Devon County). Om van Engeland naar Frankrijk te komen met de fiets, of omgekeerd, kunnen de veerboten van Brittany Ferries worden gebruikt.

Tour de Manche

De Tour de Manche is één van de drie routes die in de afgelopen drie jaar is ontwikkeld door CYCLE WEST. De andere twee routes zijn de Vélodyssée, van Ifracombe tot Hendaye, en de Petit Tour de Manche; de verkorte versie van de Tour de Manche. Europese fondsen hebben de totstandkoming van deze routes mogelijk gemaakt, met als doel fietstoerisme als een duurzame vorm van toerisme te bevorderen.

De Tour de Manche loopt voornamelijk over rustige wegen en is in behapbare etappes onderverdeeld, zodat de route ook toegankelijk is voor minder gevorderde fietsers. Al fietsend komt men langs de mooiste plekjes van Engeland, zoals de haven van Poole, de Jurassic Coast, de ruines van het Corfe Castle en langs de voormalige spoorlijn die over imponerende viaducten en door het Dartmoor National Park leidt. Voordat de overtocht bij Plymouth in zicht komt, staat de Plym Bridge de fietser op te wachten. Deze brug geeft uitzicht over een vallei waar in de lente een deken van primula’s, boshyacinten en wilde knoflook groeit.

Frankrijk

Eenmaal in Frankrijk aangekomen gaat de route verder in Roscoff, een cultureel stadje met karakter en aan het begin van de prachtige baai van Morlaix. De route loopt vervolgens door Morlaix, langs het imposante château de Taureau, de Roze Granietkust, vissersdorpjes als Paimpol, het uitzichtpunt Cap Fréhel en het nabijliggende fort La Latte, het middeleeuwse stadje Dinan met haar imposante uitkijk over de Rance en de piratenstad Saint Malo.

Fietsend langs de Mont Saint Michel en haar baai komt men vervolgens in Normandië langs de watervallen bij Mortain, het regionale natuurpark Cotentin en de moerassen van Bessin en buigt de route na St-Lô af naar het westen, terwijl men in het oosten de D-Day stranden aan zich voorbij laat gaan. Cherbourg vormt met haar weelderige en historische centrum het einde van deze 1200 kilometer prachtige route.

Wie de Tour de Manche te lang vindt kan kiezen voor een short-cut, door niet in Plymouth de oversteek te maken, maar in Weymouth al de boot te nemen naar de Bretonse stad Saint Malo. Voor de volledige route stopt men op het Kanaaleiland Jersey om hier 11,2 kilometer over groene paden te fietsen. De Petit Tour de Manche is 440 km lang.

Meer informatie: www.lavelomaritime.fr, en bekijk ook de pagina over Fietsen in Engeland voor andere interessante fietsroutes.

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad

2 gedachten over “Tour de Manche, oftewel Rondje Kanaal”

 1. Wij hebben afgelopen jaar een groot deel van de tour de manche gefietst. Met de fietsbus naar Bretange en van daaruit langs de franse kust naar Roscoff. Hoe verder naar het westen des te zwaarder maar ook mooier het werd. Sommige dagen echt heel zwaar ondanks dat de route aangaf dat het voor families geschikt was (wij zijn geoefende fietsers- 25 jaar fietsen we in de zomer), maar waren blij dit niet gedaan te hebben toen onze kinderen klein waren). Met de boot van Roscoff over ( we hadden niet gereserveerd, konden dag later mee). In Engeland terug naar het oosten. Rond het Dartmoor was mooi maar ook zwaar. Mogelijk dat langs de kust beter te doen is. Jurassic coast ook erg mooi maar ook gevaarlijk door de zware beklimmingen, smalle wegen en echt het onvermijdelijke moeten lopen naar boven (hellingen van 15-18 %). vanaf Wymouth naar Guernsey, dit viel erg tegen. Erg druk. Van Guernsey naar St. Malo en vandaar met de trein naar huis (niet gereserveerd). Niet overal geschikte camping in Engeland: veel oorspronkelijke camping zijn verworden tot grote sta caravancampings, geen plaats voor tenten. B&B, Inns overal wel te vinden zonder reserveren vooraf, ook in de hoge zomer.

  Beantwoorden
 2. Wij hebben deze zomer (2015) vanaf Plymouth de variant langs de kust gereden in oostelijke richting, omdat we al eens eerder in Dartmoor waren. Het viel tegen. Veel erg smalle weggetjes met idioot hoge heggen en heel veel verkeer op dat moment. Zeer steil en gevaarlijk vanwege onoverzichtelijke afdalingen en veel auto’s. Niet doen ! Wij hadden tot nu toe andere, meer positieve ervaringen in Engeland (bijv. Harwich – Land’s End; Harwich – Aberdeen)
  Verder: de ferry in Weymouth vaart sinds dit voorjaar niet meer. Mogelijk is er volgend weer een nieuwe verbinding werd ons gezegd, maar die kans lijkt me niet groot.
  Doorrijden naar Poole beviel ons echter heel goed. Wat een prachtige route ineens.
  Guernsey vonden wij ook druk, maar de kleine paadjes langs de mooie kust, maakten veel goed. De camping La Bailloterie is idyllisch en heel rustig.

  Vergeleken met dit deel van Engeland is Frankrijk dan weer een paradijs om te fietsen !!

  Beantwoorden

Plaats een reactie