Op fietsvakantie, hoe bereid je je voor?

Een fietsvakantie is een vorm van vakantie waarbij men per fiets reist. Fietsen is hierbij niet slechts een tijdsbesteding tijdens de vakantie, maar een opzichzelfstaand doel. Of, zoals fietsers vaak zelf zeggen: De weg is het doel.

Voor een geslaagde fietsvakantie heb je behalve de juiste instelling de juiste materialen nodig, informatie over het land waar je wilt gaan fietsen, en natuurlijk een mooie fietsroute.

Materialen

Omdat alles wat je meeneemt op of achter de fiets moet worden bevestigd, is het zaak kritisch te kijken wat je meeneemt, en wat niet. Van alles is wel een lichtgewichtvariant: tent, slaapzak, matje, bord, bestek, brandertje, kleding. Echter, hoe lichter de spullen zijn ten opzichte van de oorspronkelijke dingen, hoe duurder.  Daarom: probeer de eerste keer dat je gaat fietsen op vakantie je eigen spullen te gebruiken, leen wat je niet hebt, of huur het desnoods.  Investeer vervolgens in die materialen die je niet kunt lenen, maar die wel je plezier vergroten: goede waterdichte fietstassen, een goed regenpak, een licht tentje. Niets zo vervelend om nat aan te komen op een camping, vervolgens natte kleren aan te moeten trekken na het douchen, en in een vochtige tent je eenpansmaaltje te moeten eten. Op www.fietsvakantiepagina.nl kun je veel lezen over fietsuitrusting. Bij de Fietsvakantiewinkel is veel materiaal zelfs direct te bestellen.

Landeninformatie

Nederland is voor velen een fietswalhalla, maar kijk je kritisch dan valt er nog een boel te verbeteren. Duitsland bijvoorbeeld heeft minstens zo veel en vaak mooiere fietspaden. Het fietsroutenetwerk in Denemarken is veel dichter dan in Nederland. In sommige landen moet je als fietser verplicht een helm dragen (Spanje), en in toeristische streken in Italië en Griekenland ben je als fietser ‘vogelvrij’.  Ook andere verkeersregels kunnen per land verschillen.  Zo heeft ieder fietsland in Europa zijn voors en tegens voor fietsers.

Fietsroutes

Overal in Europa zijn fietsroutes uitgezet en beschreven op internet en in mooie fietsgidsen. Of u tijdens een fietsvakantie nu van Groningen naar Sevilla of van Belfast naar Tallinn wilt fietsen, er is altijd een route die redelijk in de buurt komt van uw gewenste traject, vaak door meerdere (lokale) lange-afstands-fietsroutes te combineren. De Fietsrouteplanner voor Europa helpt u snel de juiste route te vinden.

De juiste instelling

De manier waarop je met kleine tegenslagen omgaat bepaalt voor een groot deel je plezier tijdens je fietsvakantie. Een lekke band, een flinke regenbui, een camping waar je niet op mag omdat alleen caravans toegestaan zijn. Blijf je lachen bij zo’n kleine tegenslag, dan onthoud je later alleen de sublieme manier waarop je het probleem hebt opgelost. Maak je het probleem groter dan het is, dan onthoud je gegarandeerd het probleem. Dus ga ervoor, en trap!

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad

Plaats een reactie