Wielem wijst de weg tijdens je eerste fietsvakantie

Wist je dat bij meer dan de helft van alle vakanties naar het buitenland het vliegtuig wordt gepakt? (CBS, 2021). Terwijl we met zijn allen toch steeds meer beseffen dat we duurzamer moeten gaan leven. Best gek eigenlijk vonden Niels en Bas, fanatieke fietsvakantiegangers, want ook op fietsafstand is er zo veel te ontdekken.

Wat zit daar eigenlijk achter? Om die vraag te beantwoorden zijn ze in gesprek gegaan met jongeren en jongvolwassenen over hoe zij aankijken tegen een vakantie op de fiets. “Veel mensen ervaren toch een vorm van vliegschaamte. Ze vinden het idee van een fietsvakantie wel aantrekkelijk maar zijn bang dat ze daar niet fit genoeg voor zijn”, vertelt Bas. “Of ze kijken op tegen de voorbereidingen, of denken dat je niet zonder peperdure uitrusting kan”, vult Niels aan, “maar dat is echt niet zo, mijn eerste fietsvakantie reed ik op een simpele stadsfiets zonder versnellingen”. 

Stichting Wielem

De conclusie van het onderzoek was helder: veel mensen ervaren drempels om een fietsvakantie überhaupt te overwegen. Maar zijn die drempels wel zo legitiem? Niels en Bas dachten van niet en voelden zich geroepen hier wat aan te doen. Ze lanceerden Stichting Wielem met als doel om fietsvakanties toegankelijker te maken voor een breder publiek.

“Ons plan is om met wielem.nl fietsvakanties te normaliseren door informatie te bieden en daarmee drempels weg te nemen. Denk bijvoorbeeld aan het bieden van een handige paklijst, maar ook door uit te leggen hoe je het beste kan navigeren of welke opties voor overnachten je allemaal hebt.

We richten ons dus echt op de beginners, twijfelfietsers noemen we ze: mensen die erover nadenken om voor het eerst op fietsvakantie te gaan”, aldus Niels. “Daarnaast bieden we suggesties aan voor fietsroutes die laten zien hoeveel mooie plekken je kunt bereiken in slechts een aantal dagen. Want binnen Nederland is er natuurlijk al een hoop te zien, maar ook een wereldstad als Londen, Kopenhagen of Keulen is goed te bereiken met de fiets.”

Wielem Website
de website van Stichting Wielem. © Wielem

Fietsvakantie Afstanden

“Uiteindelijk gaat het er natuurlijk niet om welke afstand je per dag aflegt, maar het zal je verbazen hoe ver je als ongetrainde fietser kan komen”, vertelt Bas. “Op de website van Wielem hebben we een leuk tooltje gemaakt waar je precies kan uitrekenen hoeveel kilometer je nou eigenlijk per dag kan fietsen. We hopen met dit soort informatie mensen over te streep te trekken om toch eens een keer een fietsvakantie te proberen.”

Wielem zet zich in voor een wereld met meer fietsgekkies, want wat is er nou leuker dan op eigen kracht aan te komen in een wereldstad? En dat alles terwijl je gezond bezig bent voor jezelf en ook nog eens goed bezig bent voor het klimaat!

Wielem promoot fietsvakanties
© Wielem

Voor het eerst op fietsvakantie

Wielem richt zich vooral op fietsers die zelfstandig op fietsvakantie willen gaan. Vind je deze stap toch te groot? Overweeg dan eens een reisorganisatie voor fietsvakanties. De route en overnachtingen zijn dan al uitgestippeld. Een paar dagen fietsen in eigen land is ook een aanrader als je nog nooit op fietsvakantie bent geweest. Fietsarrangementen waarbij je van hotel naar hotel fietst, of vanuit 1 standplaats-hotel zijn dan een aanrader.

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad

3 gedachten over “Wielem wijst de weg tijdens je eerste fietsvakantie”

Plaats een reactie