Mensen nemen onbewust meer risico door het dragen van een helm

fietshelm2016Mensen nemen mogelijk meer risico’s als ze een helm dragen. Wanneer proefpersonen hoofdbescherming dragen, vertonen ze gevaarlijker gedrag in computerspelletjes. Zo blijkt uit een nieuwe studie die gepubliceerd is in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Science.

 

Tachtig proefpersonen werd gevraagd een computerspel te spelen, waarbij ze een ballon op het scherm zo ver mogelijk moesten opblazen. Hoe meer lucht ze in de ballon pompten, hoe meer punten ze verdienden. Maar ze liepen ook het risico dat het gevaarte zou ontploffen. Bij alle mensen werd een camera op hun hoofd gezet, bevestigd aan een petje of aan een helm.

Proefpersonen bij wie de camera op een petje bevestigd was, bliezen gemiddeld 30 procent meer lucht in de ballon op het scherm. Voglens de onderzoekers dankzij ‘social priming’. Deze theorie gaat ervan uit dat mensen hun gedrag soms onbewust aanpassen als ze worden blootgesteld aan woorden of objecten die een bepaalde emotie oproepen: Het dragen van een helm gaf de proefpersonen mogelijk zonder dat ze het zelf beseften een veiliger gevoel, waardoor ze meer risico namen.

Volgens de onderzoekers mogen er nog geen definitieve conclusies getrokken worden uit het onderzoek. Wel is het goed mogelijk, aldus de onderzoekers, dat fietsers met helmen meer risico’s nemen dan mensen die zonder hoofdbescherming fietsen. Iets wat fietsonderzoekers al enige tijd weten, getuige onder andere dit artikel uit 2012. Ook de Fietsersbond wees al eerder op de risicovergrotende werking van fietshelmen.

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad

Plaats een reactie