FIETSVAKANTIES IN EUROPA

De beste start van uw fietsvakantie

Fietsersbond: Fietshelm vergroot onveiligheid

Goed nieuws voor alle fietshelmhaters: Zij kunnen voortaan onderbouwd beargumenteren waarom ze géén fietshelm dragen tijdens het mountainbiken, wielrennen of recreatief fietsen. Een groot aantal factoren bepalen de extra veiligheid die fietsers krijgen door het dragen van een helm. De Fietsersbond zette alles op een rijtje en komt tot een verrassende conclusie.

Hersenletsel

Een helm beschermt tegen schedelbasisfracturen, maar niet tegen hersenletsel door hersenschuddingen. En juist dat hersenletsel is het meest gevaarlijke letsel dat fietsers op kunnen lopen bij een val. Ook de mythe dat een fietshelm de harde klappen opvangt bij een val wordt ten dele ontkracht: Omdat de helm gemaakt is voor snelheden tot 20 km/uur is de snelheid bij een botsing vaak veel te hoog. Wielrenners, elektrische fietsers, maar ook allerhande verkeersslachtoffers, want ook als je rustig valt, is de snelheid waarmee je hoofd tegen de stoeprand knalt, al snel meer dan 20 km/uur.

Juist gebruik

Extra voorwaarde om volledig van de mogelijkheden van een helm te kunnen profiteren, is het juiste gebruik. Volgens Australische onderzoekers draagt de helft van de (helmplichtige) Australische fietsers een helm die niet past. Ook bij groeiende kinderen is een passen de helm niet vanzelfsprekend. Immers, wat vandaag past, pas over een half jaar niet meer. Tot slot, wat in het artikel niet eens wordt vermeld: Als een helm eenmaal een klap heeft gehad, is deze niet meer bruikbaar. Maar wie gooit ook echt zijn helm weg na een val? Als er niets te zien is?

Vals gevoel van veiligheid

Verandert er dan niets door het gebruik van een fietshelm? Jawel: fietsers krijgen een vals gevoel van veiligheid. En dat werkt dan weer averechts.

Minder fietsers

In Australië, waar onlangs een helmplicht werd ingevoerd, is het aantal fietsers met 30 procent gedaald, en het risico op een ongeluk met 10% gestegen. (Dus ‘opgeteld’ is het ongeluksrisico voor fietsers eigenlijk met 50 procent toegenomen). Nog even los van het aantal ongelukken is een helmplicht ook nog eens ongezond, omdat minder mensen de fiets pakken. Met alle overgewicht en hart- en vaatziekten tot gevolg.

Niet doen dus, die helmen!

4 Reacties op Fietsersbond: Fietshelm vergroot onveiligheid

Geef een antwoord

Categorieën
SNP Fietsvakanties
Fiets-Fun fietsvakanties
Ga naar Eye4Cycling.nl