Fietsen langs de Hollandse Waterlinie

hollandse waterlinie fietsen

21 en 22 september zetten de ondernemers van de Waterlinie de wandel- en fietsroutes van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in het zonnetje. Lange en korte routes zijn uitgezet en in de hele Waterlinie is volop te doen.

Zo loopt de lange afstandswandelroute ‘het Waterliniepad’ langs meer dan vijftig forten, vijf vestingsteden, talloze bunkers en sluizen. In Utrecht zijn er korte fiets- en wandelroutes die zowel met een kaart als met een smartphone te volgen zijn. En tussen Fort Altena en Woudrichem loopt het Liniepad met in dat weekend het Liniepadfestival.

Van het Noorden (Muiden) tot het Zuiden (Biesbosch) van de Nieuwe Hollandse Waterlinie zijn de afgelopen jaren volop wandel- en fietsroutes ontwikkeld. In het noordelijke deel van de Hollandse Waterlinie bevindt zich de Fortenlandroute.

Zeven Forten

Deze fietsroute van 34 km voert langs zeven forten die deel uitmaken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. In Utrecht kan men van Fort aan de Klop naar Fort Vechten de Stellingroute fietsen of genieten van de gratis routeapp FortenNatuurlijk. De Vesting3hoek fietsroute door het rivierengebied kronkelt langs de historische en imposante objecten van het zuidelijk deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (tussen Werkendam en Asperen).

De route maakt gebruik van fietsknooppunten en enkele toeristische veerverbindingen. De 145 kilometer lange LAW-route Waterliniepad volgt de hele Nieuwe Hollandse Waterlinie. Onder meer het Naardermeer, de Vecht, Amelisweerd, de Lek, de Diefdijk, de Linge en de vestingsteden Gorinchem en Woudrichem zijn in de route opgenomen.

Nieuwe functies

Veel forten hebben een nieuwe functie gekregen. Zo zijn er veel forten met een terras, restaurant, bezoekerscentrum, kampeerterrein of Bed & Breakfast. Kinderen leven zich uit op het water, in speeltuinen of in speelbossen. Omdat in oorlogstijd een vrij schootsveld belangrijk was, is het gebied van de Waterlinie weinig bebouwd en dus erg groen gebleven. Dat maakt het een ideaal gebied voor recreatie.

Nederland Fietsland heeft in 2022 de LF Waterlinieroute onthuld. Een 410 kilometer lange fietstocht langs forten en vestingstadjes.

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad

Plaats een reactie