Fiets onderhouden en schoonmaken

fietskettingreinigenNa elke fietsrit of fietsvakantie zal je fiets een beetje of misschien enorm vies zijn. Nu de vakanties op hun eind lopen, komt er heel veel zand, stof en vuil mee vanaf de vakantiebestemming. Tijd voor een schoonmaakbeurt dus. Het schoonmaken van een fiets zorgt naast een frisse uitstraling er ook voor, dat de fiets langer meegaat. Maar misschien nog wel belangrijker, je fiets blijft soepel rijden en daardoor kan je veilig, comfortabel en met de minste inspanning van A naar B.

De fietsonderdelen die regelmatig een schoonmaakbeurt nodig hebben zijn de derailleurs, fietsketting, remblokken, spatborden, trappers en wielen. Voor een goede reiniging heb je alleen een borstel, doek, schoonmaakmiddel en water nodig. En onderstaand schema. Op de website www.fietsschoonmaken.nl kun je zien wat je precies moet doen.

Bij elke fietsrit controleer je of de bandenspanning goed is en of de remmen werken. Achteraf maak je de fietsonderdelen schoon die vies zijn geworden, zoals de fietsketting. Het vuil is als het nog vers is vele malen makkelijker te verwijderen dan wanneer je het langere tijd laat zitten.

Elke maand controleer je de derailleurs, fietsketting, banden en velgen.

 

Iedere paar maanden controleer  je het remsysteem, de zadelhoogte en de fietsketting. Controleer alle kabels op slijtage.

Jaarlijks maak je alle fietsonderdelen goed schoon en smeer of vet de onderdelen in die dat nodig hebben. Vervang eenmaal per jaar de pedalen, stuurpen en zadelpen.

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad

Plaats een reactie