Feit: Fietsers leven langer

2013-07-20 015 (Copy)Een gemiddelde Nederlander zit zo’n 75 minuten per week op de fiets. Dat is goed voor ruim een kwart van het totaal aan alle ritjes die hij maakt. Dat onze Hollandse fietscultuur ons gezonder maakt, vermoedden we al, maar hoeveel gezonder was nooit bekend. Totdat Utrechtse onderzoekers Nederlandse fietsstatistieken combineerden met een vernieuwd rekeninstrument van de Werelgezondheidsorganisatie (WHO):

Nederlanders leven door hun gewoonte om te fietsen gemiddeld een half jaar langer dan de niet-fietsende wereldbevolking. Ook voorkomt fietsen ongeveer elfduizend sterfgevallen per jaar in ons land. 

Door middel van enquêtes verzamelde het ‘Onderzoek Verplaatsingen in Nederland’ gegevens over de mobiliteit van ongeveer vijftigduizend Nederlanders. Deze gegevens gebruikten we als input voor de WHO-tool. Met de rekentool van de WHO konden de onderzoekers berekenen dat men gemiddeld door elk gefietst uur, ongeveer een uur langer leeft. Met 75 minuten fietsen per week kom je voor Nederlanders dan op ongeveer een half jaar langer leven uit. Daarnaast bleek het Nederlandse fietsgebruik zo’n elfduizend vroegtijdige sterfgevallen per jaar te schelen.

Beleidsmakers zullen met dit onderzoek in het achterhoofd, het belang van fietsbevorderende maatregelen nog beter zien. Met zulke harde cijfers is dat belang vanzelfsprekend. De enorme gezondheidswinst – en de daar aan gerelateerde financiële baten- laten zien dat een investering in bijvoorbeeld betere fietspaden zich eenvoudig terugverdient. En daarbij zijn andere voordelen van meer fietsen nog niet eens meegerekend, zoals betere luchtkwaliteit, verminderde verkeersdrukte en een verminderde ziektelast doordat mensen meer bewegen.

Kortom: Lang leve de fietser, of Langer leve de fietser, of Langer Levende Fietser!

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad

Plaats een reactie