Elektrische fiets, wel of niet handig voor u?

De elektrische fiets wordt gezien als de oplossing voor wie ontspannen en comfortabel langere afstanden wil fietsen. Toch zijn er nog steeds relatief weinig gebruikers van de elektrische fiets. Dit artikel maakt u wegwijs in de voor- en nadelen van de elektrische fiets.

Voordelen

De belangrijkste voordelen van een elektrische fiets zijn

 • Het fietsen kost minder energie. Hierdoor heeft u meer energie over voor andere activiteiten of om langere afstanden te fietsen.
 • Het fietsen is gemakkelijker en comfortabeler, waardoor u sneller de fiets dan de auto pakt. Zo bent u gezond bezig en kunt u genieten van de buitenlucht.
 • De elektrische fiets is veel minder het milieubelastend dan bijvoorbeeld een brommer en helemaal beter dan de auto.
 • Er zijn steeds meer oplaadpunten speciaal voor de elektrische fiets. Hierdoor komt u niet snel met een lege accu te staan.

Nadelen

Naast de voordelen zijn er ook een paar nadelen aan een elektrische fiets.

 • Een elektrische fiets is duurder dan een normale fiets. De minimumprijs van een elektrische fiets ligt ongeveer rond de 1500 euro.
 • Door de extra’s (zoals de accu en motor) is de fiets zwaarder. Een accu alleen weegt al snel 2 tot 3 kilo. Daar moet u rekening mee houden als u de fietsen op de fietsendrager wilt plaatsen. U heeft een voor elektrische fietsen geschikte drager nodig, en de maximaal toegestane kogeldruk van uw trekhaak moet voldoende zijn voor het gewicht.
 • Wanneer u lange afstanden fietst, dient u de accu opnieuw op te laden. Vooral wanneer u op fietsvakantie gaat dient u eraan te denken om tijdig de accu van uw elektrische fiets op te laden.
 • Op de elektrische fiets verbrandt u minder calorieën door de trapondersteuning dan met een normale fiets.

Verschillende soorten elektrische fietsen

Wanneer u een elektrische fiets wilt aanschaffen, kunt u het beste van te voren bedenken waar u deze fiets voor wilt gebruiken. Er zijn verschillende modellen speciaal om te toeren, voor in de stad en om te sporten. Ook kunt u kiezen voor een combinatie van deze eigenschappen.

Het beste kunt u bij een verkoper in de buurt een proefrit maken om te kijken welke fiets het beste bij u past. Een elektrische fietsspecialist, zoals Kemper Fietsen, kan u hierover goed informeren.

Bovendien kunt u kiezen tussen een pedelec en een e-bike. Bij een pedelec helpt de accu alleen als trapondersteuning. U moet dus altijd trappen om vooruit te komen. Een sensor bepaalt hoeveel kracht je zelf nog bij moet zetten en hoeveel de accu doet. Met de e-bike kunt u ook vooruit komen zonder dat u trapt.

Accu

Een opgeladen accu gaat ongeveer tussen de 40 en de 60 kilometer mee. Hoe lang een accu precies mee gaat, verschilt per type accu en hoeveel en in welke stand u de accu gebruikt. Er zijn echter wel een aantal tips om uw accu zo lang mogelijk te laten meegaan, waardoor uw actieradius zo hoog mogelijk blijft, ook op de langere termijn.

 • Het is belangrijk om de accu van uw fiets niet te vaak op te laden. Wacht met opladen tot de accu bijna leeg is. De meeste accu’s hebben garantie tot een bepaald aantal opladingen. De kwaliteit van de accu gaat omlaag wanneer u de accu vaak oplaadt.
 • Wanneer u de accu oplaadt bij kamertemperatuur gaat de accu langer mee.
 • De accu kan snel leeg gaan als u de banden van uw elektrische fiets niet goed opgepompt zijn. Om dit te voorkomen kunt u regelmatig de bandenspanning controleren.
Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad

Plaats een reactie