Slechtste smoezen om zonder licht te fietsen

fietsenindonkerDe populaire website Fietsen.123.nl publiceert vandaag een mooi lijstje met de beste smoezen om zonder licht te fietsen. Hoewel alle smoezen herkenbaar zijn voor (waarschijnlijk) iedereen, en het een leuk lijstje is, zou ik de redactie van Fietsen.123 graag oproepen om de titel van het artikeltje te wijzigen in Slechtste smoezen om zonder licht te fietsen

Zonder licht fietsen is namelijk écht gevaarlijk. In het donker, in de regen, ben je gewoon niet goed zichtbaar, ook niet als er lantaarnpalen staan langs je route. En zelfs uiterst langzaam en voorzichtig rijdende automobilisten hebben een remweg van meerdere meters tot zelfs tientallen meters. Auto’s die 30 km/uur rijden hebben minimale remweg van 9 meter; 50 km/uur geeft al een remweg van 15 meter. Tel daar gladheid, regen, trage reaktiesnelheid en andere omstandigheden bij op en je zit niet meer op je fiets, maar je ligt ernaast als je te laat gezien wordt. En dat je jezelf te pletter laat rijden is tot daar aan toe, maar denk ook aan de meneer of mevrouw die je écht niet gezien had, en ook niet had kúnnen zien omdat je geen licht voerde.

Andere reden om gewoon te zorgen dat je licht het doet: een voorbeeldfunctie voor alle kinderen. Het is in december al om vijf uur donker. Dan loopt er nog heel wat klein en middelgroot grut op straat. Of het fietst. Vaak ook al zonder licht, want papa doet dat ook.

Met de moderne fietslampen die te koop zijn, is er ook nauwelijks nog reden om zonder licht te fietsen. De kwaliteit van veel fietslampen is ontzettend goed, en dynamo’s worden amper meer gebruikt, of ze zijn vele malen beter dan de exemplaren van vroeger. En als je in je (fiets)tas het setje lampjes dat je bij je laatste bekeuring kreeg gewoon als reserve bewaart, heb je zelfs nog licht als onverhoopt één van de vele smoezen van de site van Fietsen.123 een keer waarheid is gebleken.

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad

1 gedachte over “Slechtste smoezen om zonder licht te fietsen”

  1. Helemaal eens!
    Wellicht is een lijstje met de 10 beste redenen om verlichting op de fiets te hebben nóg beter!
    Dat lijkt mij goed om je kinderen (of anderen) op de gevaren te wijzen.
    Wellicht krijg je dan wel shokkerende argumenten, maar wellicht werkt dat des te beter…

    Beantwoorden

Plaats een reactie